KAKO PROVESTI JEDAN DAN U GOUDI – NIZOZEMSKOJ PRIJESTOLNICI SIRA I VAFLA

by Putopis

Gouda je turistički gradić u pokrajini Južna Nizozemska, smješten između Rotterdama i Utrechta. Iako je najpoznatiji kao dom istoimenog sira, Gouda je puno više od mjesta gdje možete pojesti fini sir. Od tradicionalnog marketa, interaktivnih muzeja, šetnje šarmantnim uskim ulicama uz kanale pa do penjanja strmim stepenicama crvene vjetrenjače, u ovom gradiću vam sigurno neće biti dosadno.

Posjetila sam ga s prijateljicom Ines, koja živi u obližnjem gradu, pa sam tako uz dobro društvo dobila i privatnog lokalnog vodiča. A kako najbolje provesti jedan dan u Goudi te koje zanimljivosti ne smijete propustiti, saznajte u nastavku.

MARKET SQUARE

U centru grada nalazi se i glavni trg, odnosno Market Square. Iako je najpoznatiji po manifestaciji koja se odvija isključivo četvrtkom od travnja do kraja kolovoza, svakako ga vrijedi posjetiti i u zimskom periodu. Naime, svake subote i nedjelje na glavnom se trgu održava sajam sireva, vafla, cvijeća i ostalih tradicionalnih proizvoda po kojima je Nizozemska poznata. Najbolje ga je posjetiti u jutarnjim satima ali se unaprijed pripremite na velike gužve i čekanje u redovima. 

Market Square je mjesto gdje se vikendom okupljaju lokalci ali i veliki broj turista iz obližnjih mjesta, a atmosferom zimi neodoljivo podsjeća na hrvatske gradove u vrijeme adventa. Centrom trga dominira gotička gradska vijećnica, jedna od najstarijih u državi. Oko same vijećnice smješteno je mnoštvo kafića u kojima se možete odmoriti nakon razgledavanja tržnice i uživanja u finim domaćim sirevima i slasticama.

CRKVA SINT JANSKERK (Crkva Sv. Ivana)

Dvjestotinjak metara od tržnice smještena je najviša nizozemska gotička crkva: Sint Janskerk. Iako i izvana izgleda fascinantno, najljepši dio čini njezina unutrašnjost. Točnije, čak sedamdeset i dva vitraja iz 16. stoljeća koji prikazuju Biblijske ali i scene iz nizozemske povijesti. Ako odlučite posjetiti Sint Janskerk, preporučujem vam da to učinite u vrijeme zalaska sunca, kada je efekt prodiranja zraka kroz vitraje najfascinantniji.

GOUDA CHEESE EXPERIENCE

U središtu grada nalazi se muzej posvećen jednoj od najpoznatijih vrsta sira u svijetu. Osim o povijesti sira, naučit ćete i o procesima njegove izrade te distribucije. Po ulasku svaki posjetitelj dobiva pitanja na koja  prolazeći kroz postav mora pronaći što više točnih odgovora. Ines i ja smo se dosta namučile, ali je obilazak iznimno zanimljiv s obzirom na to da je riječ o moderno uređenom i interaktivnom muzeju.

Na kraju nas je dočekala prostorija za degustaciju sira u kojoj smo isprobale neke od najkvalitetnijih vrsta goude. Ovo iskustvo bi svakako preporučila svima, jer ipak je gouda bila i ostala najprepoznatljiviji simbol grada.

SYRUP WAFFLE FACTORY

Da muzeji ne moraju biti dosadni i iscrpljujući potvrdio nam je i drugi kojeg smo posjetile- muzej posvećen vaflima! Ines je kao velika ljubiteljica slatkog, bila uzbuđenija oko razgledavanja tvornice. Moram priznati da sam se i ja ugodno iznenadila načinom na koji su kustosi odlučili posjetitelje upoznati s ovom nizozemskom slasticom.

Iako su nastali krajem 19. stoljeća, tradicionalni Kampushien vafli sa sirupom i dalje se spremaju prema staroj recepturi. Sastoje se od dva tanka vafla sa slojem finog sirupa između. Prolazeći kroz tvornicu, isprobavale smo ih u raznim fazama izrade, čiji recept je i dalje tajan.

Tips: karte za Cheese Experience i tvornicu vafla možete kupiti u paketu i tako uštedjeti nekoliko eura. 

MOLEN DE ROODE LEEUW (vjetrenjača Crveni lav)  

Omiljeno iskustvo u Goudi bez sumnje mi je De Roode Leeuw i pogled koji se s vrha ove vjetrenjače pruža na Goudu i okolicu. Riječ je o najvećoj vjetrenjači u gradu, smještenoj uz rijeku Gouwe, petnaestak minuta pješice od centra. Sagrađena je u 18. stoljeću, a u funkciji je i danas. Vjetrenjača je specifična po crvenim propelerima po kojima je i dobila ime Crveni lav. 

Ines i ja smo do ulaza stigle nekoliko minuta prije zatvaranja. Ljubazni djelatnici na recepciji su nam ipak prodali ulaznice za razgledavanje unutarnjeg dijela vjetrenjače. Iako smo bile presretne da se nećemo morati vratiti bez da smo uspjele vidjeti panoramu grada, početni entuzijazam se nije dugo zadržao. Pitate se zašto? Naime, do vrha vode najstrmije stepenice koje sam ikad vidjela te smo se par minuta dogovarale hoćemo li se uopće odvažiti na pokušaj penjanja do najvišeg kata.

Na kraju smo skupile hrabrost, a strah od visine pao je u drugi plan. Pogled na grad se definitivno isplatio svake muke. 

KAKO DOĆI DO GOUDE?

Gouda je odlično povezana s obližnjim gradovima javnim prijevozom (posebno vlakom). Nama je iz Utrechta trebalo manje od pola sata, ali nećete imati problema ni ako putujete iz Rotterdama, Amsterdama ili Haaga. A osim što su brzi, vlakovi voze relativno često.

KADA POSJETITI GOUDU?

Ovaj gradić je jednako atraktivan zimi i ljeti, ali vam savjetujem da ga svakako posjetite u jutarnjim satima. Razlog tome nije samo Cheese Market već i činjenica da se muzeji, kafići i trgovine zatvaraju iznimno rano za hrvatske pojmove. Točnije, većina ih radi samo do 16 ili 17 sati (vikendom ali i radnim danima).

GDJE U GOUDI KUPITI SUVENIRE?

Meni je najdraže suvenire kupovati u shopovima muzeja, a nizozemski muzeji nude zbilja originalan izbor različitih predmeta inspiriranih umjetnošću i poviješću. Prolazeći glavnom ulicom koja vodi prema trgu naišle smo i na mnoge preslatke trgovine s ručno rađenim suvenirima. A osim onih koje sam kupila kao uspomenu na putovanje, meni su svakako omiljeni bili oni koji nisu izdržali dugo nakon povratka u Zagreb. Naravno, mislim na Gouda sir i prefine vafle. 

Tekst i fotografije: Emina Paćalat

You may also like

Leave a Comment