Produženi vikend u Novom Sadu i Beogradu

by Putopis

Porastom temperatura i dolaskom proljeća, kod nas svake godine raste i želja za putovanjima. Ovoga smo puta odlučili iz svakodnevice na nekoliko dana pobjeći u susjednu Srbiju. Do preslatkog Novog Sada trebalo nam je otprilike četiri sata autom iz Zagreba, a do Beograda još nešto manje od sat vremena. Blizina ovih gradova Zagrebu, čini ih idealnim izborom za produženi vikend. A u nastavku vam donosimo sve zanimljivosti, lokacije koje morate posjetiti i mjesta na kojima možete popiti najfiniju kavu.

Što posjetiti u Novom Sadu?

„Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim“.

Nakon posjeta Novom Sadu možemo reći kako razumijemo ljubav Mike Antića ali i mnogih drugih prema njemu. Najveći grad Vojvodine smješten je nedaleko Fruške gore i u potpunosti nas je oduševio šarenim zgradama, ljubaznošću stanovnika i autentičnom atmosferom. A evo i lokacija koje vam preporučujemo posjetiti.

1. Dunavska ulica i Dunavski park

Dunavska ulica jedna je od najšarmantnijih i najstarijih ulica u Novom Sadu. Nalazi se u centru grada i obiluje slastičarnama, malim trgovinama i restoranima. U ovoj ulici smješten je Muzej Vojvodine kojeg preporučujemo svim ljubiteljima povijesti i arheologije.

Uz Dunavsku ulicu nalazi se i istoimeni park u kojem možete pronaći simpatičan kafić Izlet, koji se savršeno uklapa u ambijent.

2. Trg Slobode i Novosadska Katedrala

U samom centru grada smještena su i njegova dva simbola. Jedan je glavni novosadski trg, nastao u 18. stoljeću, a drugi je Crkva imena Marijinog. Riječ je o katedrali izgrađenoj u neogotičkom stilu, a pozornost privlači malim šarenim pločicama koje ukrašavaju njezin krov. Blizu Trga Slobode nalaze se i mnogobrojni kafići i restorani. Mi smo se odlučili popiti kavu nedaleko katedrale, u Loft baru kojim dominira industrijski štih.

3. Ulica Jovana Cvijća

Svim zaljubljenicima u Balaševića, preporučujemo da prošetaju Cvijićevom. Osim što je riječ o mnogo puta opjevanoj ulici, ovo je i mjesto gdje je Djole živio od djetinjstva. Točnije, njegova kuća nalazi se na broju 33, gdje ćete naići i na vrata prekrivena njegovim stihovima, klupicu okruženu cvijećem i naravno, neke nove klince.

4. Petrovaradinska tvrđava

Na desnoj obali Dunava smješten je impozantni Petrovaradin, poznat i kao Gibraltar na Dunavu. Čuven je po svojoj tvrđavi i tornju s vrlo neobičnim satom. Naime, riječ je o satu čije su kazaljke obrnuto postavljane, tako da velika kazaljka pokazuje satove, a mala minute. S Petrovaradina se pruža najljepši pogled na grad, a preporučujemo da zavirite i u pokoju od zanimljivih galerija i umjetničkih ateljea koji se nalaze u uskim petrovaradinskim ulicama.

Što posjetiti u Beogradu?

U glavni grad Srbije morate otići da bi doživjeli atmosferu kojom odiše. Već samim ulaskom u Novi Beograd jasno je da je riječ o urbanom, pomalo užurbanom, ali jedinstvenom mjestu. A ako ga uskoro namjeravate posjetiti, nemojte propustiti ove četiri lokacije.

1. Skadarlija

Ako želite osjetiti boemsku stranu Beograda, obavezno posjetite jednu od njegovih najstarijih ulica-Skadarliju. Riječ je o četvrti u kojoj su se nekada skupljali umjetnici, a taj je duh zadržan i danas. Tako ćete u njoj pronaći antikvarijate, najpoznatije tradicionalne restorane (Tri šešira, Dva jelena, Šešir moj), kafiće i barove (mi smo slučajno upali u Boembar na live svirku i oduševili se) te umjetničke galerije. Iako je Skadarlija jedno od turistički najpoznatijih mjesta Beograda, nije izgubila svoj šarm i nama je svakako jedno od omiljenih mjesta u gradu.

2. Hram Svetog Save

Na Svetosavskom trgu u Vračaru, nalazi se jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svijetu, Hram Svetog Save. Riječ je o  crkvi građenoj u srpsko-bizantskom stilu, a radi svoje monumentalnosti vidljiva je iz gotovo svih dijelova grada. Kako bi to dočarali, dovoljno je reći da u nju stane preko 10 tisuća ljudi! Ukoliko se odlučite posjetiti ovaj hram, preporučujemo vam da svratite i u neobičan kafić Villa Maska. Sigurni smo da će vas oduševiti svojim interijerom ali i preslatkim dekoracijama koje se nalaze ispred samog ulaza.

3. Kalemegdan

Iznad ušća Save u Dunav smješten je najljepši beogradski park, nastao još u 19. stoljeću. Njime dominira Kalemegdanska tvrđava, po kojoj je park i dobio ime. Osim tvrđave, ovdje možete uživati i u prekrasnim vidikovcima, muzejima i zoološkom vrtu. S obzirom da se Kalemegdan nalazi u centru grada, nadomak Knez Mihajlove ulice, nemojte ga propustiti posjetiti ukoliko putuje u glavni grad Srbije.

4. Zemunski kej i Gardoš kula

Iako se smatra općinom Beograda, Zemun leži nekoliko kilometara dalje od centra grada, na desnoj obali Dunava. Iako vikendom vrvi turistima, isplati se posjetiti ga.  Šetnju Zemunskim kejom s pogledom na rijeku i preslatkom Njegoševom ulicom svakako stavite na listu stvari koje morate doživjeti prije penjanja do same Gardoš kule. Usput stanite i u nekom od preslatkih kafića iz kojeg će vam pogled mamiti simpatične kućice i uske ulice. Mi smo odabrali Cafeteriju Gardoš, s obzirom na njezin zanimljiv interijer.

Kula Gardoš smještena je na brdu iznad Zemuna, a sagrađena je u 19. stoljeću. Odavde ćete ujedno imati i savršeni pogled na Dunav i Beograd.

Nakon posjeta Novom Sadu i Beogradu stekli smo dojam da su to dva potpuno različita grada. Iako su udaljeni tek 70-ak kilometara jedan od drugog, čini nam se kao da svaki živi svojim ritmom. Novi Sad je mirniji te u njemu život prolazi nekako polako i harmonično. Beograd je užurbaniji ali i potpuno svoj. Rekli bi da čak i Dunav kroz Novi Sad protiče sporo, a kroz Beograd kao da negdje žuri. Ipak, oba grada su nas oduševila, a vjerujemo da će i vas!

Tekst i fotografije: Emina Paćalat

You may also like

Leave a Comment