TRI DANA U MUNCHENU

by Putopis

Boravak u prirodi, kampiranje i razne sportske aktivnosti na otvorenom sve su popularniji pa smo se tako i mi zaputili na najveći turistički sajam putovanja i outdoor aktivnosti u Bavarskoj, f.re.e., u Munchenu. Bila je to odlična prilika da dobijemo inspiraciju, upoznamo nove destinacije i ponudu. Ove godine zemlja partner bila je Hrvatska. Osim posjeta sajmu odlučili smo istražiti i grad na vođenoj turi. Takve ture, uz dobre vodiče, pružaju puno informacija, u to smo se uvjerili i ovaj put na Old Town turi. U nastavku vam donosimo zanimljivosti i preporuke što možete vidjeti i doživjeti u Munchenu u tri dana.

MARIENPLATZ

Našu turu starim dijelom grada započeli smo na središnjem trgu Marienplatz, gdje smo se našli s gospođom Ana Marijom. Ona nam je bila vodič i domaćin sljedeća 2 sata koliko je trajao razgled i podijelila je s nama puno zanimljivosti iz povijesti Munchena, ali i svakodnevnog života. Kartu za turu možete kupiti online ili u Turističkom uredu koji se nalazi u zgradi Nove vijećnice, a sve informacije o turi možete pogledati ovdje.

Na glavnom trgu nalaze se čak dvije gradske vijećnice, Stara te Nova. Nova vijećnica (Neues Rathaus) impresivne je arhitekture i jedan od najpoznatijih simbola Munchena. Više od 600 gradskih službenika radi u 400 njezinih prostorija. A balkon vijećnice je poznat i po tome što na njemu sportski timovi slave svoje pobjede kao npr. nogometaši Bayer Munchena i tada se cijeli trg pretvori u jednu veliku party zonu.

Vijećnica je posebna i zbog neobičnog sata s figurama – Glockenspiel. Svaki dan od ožujka do listopada, u 11, 12 i 17 sati, sat se aktivira uz glazbu, i prikazuju se dva važna događaja iz povijesti. Jedan je vjenčanje vojvode Wilhema V s Renatom von Lorraine 1568. godine, a drugi događaj je poznati “Schafflertanz”, ples kojim se proslavio završetak epidemije kuge. Zanimljivo je da se sat sastoji od 43 zvona, a napaja se solarnom energijom. U vijećnici se nalazi i knjižnica, koja sa svojim spiralnim stepenicama, slovi kao najljepša knjižnica u gradu.

Nova vijećnica je izgrađena u neogotičkom stilu. Dovršena je 1905. godine, a njezin arhitekt Georg von Hauberrisser, imao je samo 25 godina kada je predao nacrte.

VIDIKOVCI

Dva vidikovca s prekrasnim pogledom na grad nalaze se na samom Marienplatzu. Jedan je na tornju Nove vijećnice, a drugi na tornju crkve Sv. Petra. Do vidikovca u crkvi Sv Petra morate se popeti stepenicama, ima ih 299, a do vrha tornja Nove vijećnice vodi lift. Mi smo bili u vrijeme zalaska sunca na tornju vijećnice i pogled je bio stvarno prekrasan. Karta košta 6.5 EUR, a možete ju kupiti u Turističkom uredu.

Pogled na Mariensplatz, Fischbrunnen fontanu i grad. Prema legendi, ako operete novčanik u fontani, nećete imati financijskih problema do kraja godine.

Prekrasan zalazak i pogled na još jedan simbol Munchena, Katedralu Naše Gospe (Frauenkirche).

S vidikovca se vidi i crkva Sv. Petra.

Crkva Sv Petra izvana ….

… i iznutra. Ovo je najstarija gradska crkva.

ZANIMLJIVOST: Munchen ima 1.6 milijuna stanovnika od čega su 27% stranci. U središtu grada nema nebodera. Stanovnici su na referendumu izglasali da se neboderi neće graditi u centru, nego tek na periferiji.

PREPORUKA: Kada ogladnite svratite u podrum Nove vijećnice. Tamo se nalazi pravi “labirint” restorana i pivnica. Ulaz je iz dvorišta. Mi smo jeli u Ratskeller restoranu i bilo je odlično.

TRŽNICA VIKTUALIENMARKT

Odmah kraj Marienplatza nalazi se tržnica Viktualienmarkt. Kako je grad rastao, tako je tržnica na glavnom trgu postala premala te je kralj Maximilian I odlučio 1807. godine otvoriti novu tržnicu dvjestotinjak metara od Marienplatza. Tržnica je puna malih dućana i štandova s raznim delicijama i poznato je mjesto za gurmane.

Viktualienmarkt nije “klasična” tržnica. U sredini, na trgiću se nalazi pivski vrt odnosno Biergarten s velikim drvenim stolovima. To je mjesto druženja domaćih posjetitelja i turista gdje uživaju u pivi, kobasicama i ostalim bavarskim specijalitetima. Šest pivara vodi Biergarten (Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Hofbräu, Paulaner i Spaten) i svaki dan se prodaje pivo jednog od pivara.

Na oko 140 štandova i dućana možete naći svakakve delicije. Na početku tržnice se prodaje meso, kobasice, sir, med, razni začini, vino. Malo dalje možete naći pekarske proizvode, ribu, voće i povrće pa i ono egzotično. Šetajući tržnicom primjetit ćete i nekoliko fontana s figurama folklornih pjevača i komičara. Na tržnici se održavaju i razne proslave i festivali.

U mnogobrojnim kafićima i restoranima možete i doručkovati ili ručati.

Nasuprot tržnice nalazi se još lokalnih mesnica, a vidi se i toranj Stare vijećnice.

Sa stražnje strane Stare vijećnice naišli smo i na skulpturu Julije iz Verone. Ova replika originalne statue dar je talijanske zajednice Munchenu. Često ćete je vidjeti kako “drži” cvijeće koje joj stavljaju i poklanjaju turisti.

Na našoj turi zastali smo i kraj butika s tradicionalnom njemačkom nošnjom. Vodičica Ana Marija ispričala nam je kako je uobičajeno da se i dan danas Njemci oblače u svoje tradicionalne nošnje za razne svečane prilike i proslave. Zanimljivo je bilo čuti značenje vezanja mašne na ženskoj suknji. Ako je mašna oko struka žene zavezana na lijevoj strani to znači da je ona slobodna. Ako je zavezana na desnoj znači da je udata.

Šetnja gradom bila je puna zanimljivih kadrova za fotografiranje.

Svratili smo i do pivnice Hofbraunhaus. Jedna je od najpopularnijih u Munchenu i može primiti čak 3000 gostiju. Tu je na pivo dolazio i Mozart.

OPERA

Put nas je dalje vodio do Max – Joseph trga i zgrade nacionalne opere odnosno Bayerische Staatsoper čija je povijest duga više od 350 godina. To je najveća operna kuća u Njemačkoj, godišnje izvede oko 450 predstava, a posjeti ju više od pola milijuna ljubitelja opere i baleta. S jedne strane trga se proteže Maximiliannstrasse, shopping ulica s poznatim, luksuznim brendovima.

S druge strane trga se nalazi palača Residenz Munich.

PALAČA RESIDENZ MUNICH I ENGLESKI VRT

Ova najveća palača u Njemačkoj nalazi se u centru grada, a ujedno je i najveći muzejski kompleks u Bavarskoj. Razni bavarski vladari imali su tu svoje sjedište u periodu od 1508. do 1918. godine. Bivša kraljevska palača je ogroman sustav te uključuje 10 dvorišta, 3 muzeja, 130 prostorija i otvorena je za posjetitelje. Za razgled će vam sigurno trebati jedan cijeli dan. Posebno zanimljivo je razgledavanje Muzeja rezidencije gdje su rekonstruirane kraljevske prostorije te Trezora gdje je prikazano svo bogatstvo njemačke monarhije – krune, dragulji, kraljevski nakit, kraljičina oprema za uljepšavanje …

U palači se nalazi i raskošni teatar Cuvillies Theater. Sve detalje oko posjeta palači možete pronaći ovdje. Iza kompleksa palače i njezinih vrtova, nalazi se Engleski vrt, veliki javni park koji obuhvaća površinu od 417 hektara. Jedan je od najvećih parkova u Europi, veći je i od Central Parka u New Yorku te Hyde Parka u Londonu. Na žalost ovaj put nismo imali vremena istražiti ga.

ODEONSPLATZ

Odmah kraj palače, njezinog zapadnog krila, nalazi se Odeonsplatz. Čim dođete na ovaj trg primjetit ćete Feldherrnhalle, repliku Loggia dei Lanzi iz Firenze.

Ovaj trg je sjeverna granica pješačke zone, ime je dobio po nekad najpopularnijoj koncertnoj dvorani Odeon koja se nalazila na trgu. Tu je ujedno i završio naš razgled starog grada.

Upečatljiva, Theatiner žuta crkva, prva barokna crkva u Bavarskoj.

JAPANSKE PALAČINKE U MUNCHENU

Luffy Pancake Cafe je definitivno mjesto za sve ljubitelje palačinki i slatkoga. Otkrili smo ovaj kafić na Insagramu i odlučili da ga svakako moramo posjetiti. O popularnosti Luffy palačinki govori i činjenica da smo ih uspjeli probati tek iz drugog pokušaja. Prvu večer smo došli prekasno, ispred kafića je bio dugačak red, a kuhinja se zatvara u 19.30 pa više nisu primali narudžbe. Drugi put smo imali više sreće, iako je i tada bila prilična gužva. No čekanje se itekako isplati. Prvi put smo probali japanske palačinke i oduševili smo se. Baš kao i vlasnici kafića Fred iz Pariza i Marco iz Munchena kada su ih probali na svojem putovanju u Japan. Dvije godine su isprobavali i usavršavali recepturu. Savjetovali su se čak i s pariškim slastičarem kako bi stvorili savršeni doživljaj i po našem mišljenju apsolutno su uspjeli.

Ove palačinke se rade posebnom souffle tehnikom, tijesto je izrazito mekano, prozračno, lagano kao pjena te se topi u ustima. Možete birati između nekoliko vrsta, a mi smo se odlučili za Fruits Jolis, Jolis te Mon Tiramisu. Cijene se kreću od 9.9 do 12.9 eura, a cijeli meni možete pogledati ovdje.

Zbog svoje jedinstvene strukture u Japanu ih još nazivaju Kiseki odnosno čudesne palačinke. Uistinu su takve i nadamo se da ćemo opet uživati u njima u Munchenu.

F.RE.E. – SAJAM PUTOVANJA I OUTDOOR AKTIVNOSTI

Ovo je najveći sajam turizma i outdoor aktivnosti u Bavarskoj i jedan od razloga zašto smo posjetili Munchen. Devetsto izlagača iz 50 zemalja u 5 dana se predstavilo čak 160.000 posjetitelja. Impresivne su to brojke i zapravo najbolje opisuju ovaj sajam. Vidjeli smo jako puno sadržaja s različitih destinacija u nekoliko ogromnih izložbenih hala, razne prezentacije, degustacije i aktivnosti koje možete isprobati. Upoznali smo turističke djelatnike iz svih krajeva svijeta i definitivno dobili inspiraciju za nova putovanja. Iako je danas najnormalnije bukirati putovanje online, dobro je ponekad upoznati stručnjake s destinacije koji vam mogu otkriti manje poznate, a izuzetno zanimljive stvari o svojoj zemlji. Ako se odlučite posjetiti ovaj sajam sljedeće godine od 14. do 18. veljače ovdje možete pronaći sve informacije, a mi vam donosimo kratki pregled kako je bilo kroz foto galeriju.

Ove godine Hrvatska je bila zemlja partner.

Posebno atraktivan je bio veliki bazen gdje se mogao isprobati kajak ili SUP.

Djeca su bila oduševljena penjačkom stijenom.

A mi različitim kamperima.

Japanski bubnjar bio je izvrstan, snimku fantastične izvedbe možete pogledati na našem TIkTok-u ili Instagram profilu.

Tri dana su prekratka za doživjeti ovaj dinamičan grad u potpunosti, ali nadamo se da smo vam otkrili poneku zanimljivost i dali inspiraciju. Mi se svakako veselimo daljnjem otkrivanju Munchena na nekom novom putovanju.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis

Hvala Munchen Tourismus

You may also like

Leave a Comment