Dan amareta u Vrsaru: slavlje tradicije, okusa i lješnjaka

by Putopis

U slikovitoj staroj jezgri Vrsara, 28. rujna održano je drugo izdanje manifestacije Dan amareta. Ovo jedinstveno boutique događanje posvećeno je lješnjaku i tradicionalnoj vrsaranskoj slastici od lješnjaka –  amaretu. Manifestacija Dan amareta nije samo poslastica za nepce. Ona je i posveta vremenu kad je Vrsar bio okružen plantažama lijeske te bio jedan od glavnih istarskih centara za uzgoj lješnjaka. 

Sredinom 20. stoljeća u Vrsaru se proizvodilo i do 10.000 kg lješnjaka godišnje. Glavna tržišta za izvoz su bile Švicarska i Njemačka. Redakcija Putopisa posjetila je Vrsar i Dan amareta te se uvjerila kako je manifestacija oduševila brojne posjetitelje željne autentičnih doživljaja, domaćih okusa, kulturne baštine, druženja i dobre atmosfere. Organizatori su okupili renomirane chefove, gastro stručnjake, slastičare, izvrsne lokalne ugostitelje i vrijedne ljubitelje baštine iz Vrsara i okolice te uspješno spojili gastronomiju, baštinu i inovaciju.

Golosa – jedinstvena gourmet šetnja za istinske hedoniste

Prekrasni sunčani dan bio je kao stvoren za jedno od glavnih događanja manifestacije – Golosa gourmet tematsku šetnju starim gradom. Riječ „Golosa“ na talijanskom označava gurmana i uistinu, ova šetnja je bila prava poslastica za ljubitelje autentičnih okusa. Vođena tura započela je ispred Turističke zajednice Vrsar, a program je uključivao 5 lokacija u starom gradu. Na svakoj lokaciji posjetitelje je čekalo posebno osmišljeno jelo lokalnih ugostitelja koje je sadržavalo lješnjak. 

Vrsar je zaista mjesto za prave gurmane, a koje odlične restorane vrijedi posjetiti u Vrsaru možete pročitati ovdje

Dan amareta i prva postaja: mesnica Kalačić

Prva postaja našeg gastro „putovanja“ bila je mesnica Kalačić. Ljubazni domaćini pripremili su skutu s prženim lješnjacima i čipsom od istarske pancete. Bila je to izvrsna hrskava uvertira za naše nepce koja je dodatno bila upotpunjena vinima Damjanić. 

I ove godine gastro šetnja je osmišljena u suradnji s renomiranim chefom Zdravkom Tomšićem i Irinom Ban, stručnjakinjom za projekte koji povezuju gastronomiju i baštinu. „Golosa je tematska gastronomska šetnja kojom pokušavamo odati počast onom što Vrsar i ovaj dio Istre gastronomski nudi“, objasnila nam je Irina Ban. 

Vidikovac Casanova: oda ribarskoj prošlosti

Upravo nas je Irina, uz Teu Juran, dočekala na našoj drugoj postaji, vidikovcu Casanova te predstavila sljedeće jelo: „ Na drugoj postaji prebacili smo se na maritivnu baštinu i ribolov. Ovdje ćemo odati počast plivarici (ribarska mreža za plavu ribu op.a.), imamo paniranog inćuna i salatu od kupusa s prženim lješnjacima, dakle nešto jednostavno, nešto što tumači prošlost vrsaranskog ribarstva.“ 

Ovaj spoj hrskavog inćuna i osvježavajuće salate odlično se nadovezao na skutu i pancetu s prethodne „mesne“ postaje.

Nismo mogli ne primijetiti da je posebnost ove gastro šetnje u pomno odabranim detaljima. Vrsar je poznat po svojim romantičnim vidikovcima, a gosti na ovakvim događanjima mogu kušati izvrsne zalogaje dok uživaju u pogledu na očaravajući vrsaranski arhipelag. Doživljaj na ovoj postaji bio je upotpunjen i pričom o Casanovi. Glumac i radio voditelj Valter Rosa približio nam je Casanovu, ne samo kao poznatog zavodnika već i kao putopisca.

Vidikovac Bepo & Tonina: brudet s palentom i zero waste filozofija

Sljedeća postaja bio je još jedan vidikovac – Bepo & Tonina. Tamo su nas dočekali Mia Juran i Zdravko Tomšić s novim gastro iznenađenjem – brudetom i palentom s lješnjacima serviranim u teglicama. Ideja je pokazati da su ribari, ono što nisu uspjeli prodati, pripremili sebi za ručak, ispričala je Irina te dodala:“ U brudet ide sve ono što ostane i školjka i riba i glavonožac, tako da je ovo oda šparnosti i no waste-u.“ Istaknula je da je zero waste filozofija od davnina prisutna u ribarskim obiteljima.

A kakve se samo delicije mogu složiti od morskih plodova „koji se nisu uspjeli prodati“ iskusili smo uz još jedan predivan pogled s vidikovca. Istinski smo uživali u ovoj jedinstvenoj kombinaciji brudeta s palentom koja je razbudila sva naša osjetila. Pogotovo kad se uparila s čašom Privitelio istarske malvazije. 

Bistro Skusha: ravioli za pamćenje

Put nas je dalje vodio do bistroa Skusha chefa Ivana Šumana. Tamo smo kušali raviol punjen sa sirom u umaku od lješnjaka s kozicama na maslacu od lješnjaka, kombinacija koja je zaokružila morski dio gastro šetnje. Posjet Istri nije potpun bez pašte, a ovi ravioli su se jednostavno topili u ustima.

Dan amareta –slatki završetak: amareti by Kristina Jehnić

Pečat na kraju našeg gastronomskog “putovanja” bio je desert poznate slastičarke Kristine Jehnić koji je poslužen u novootvorenom Muzeju destilacije.

Kristina je složila svoju interpretaciju Vrsaranskog amareta te otkrila što je sve u receptu: „Unutra ima dosta lješnjaka, hrskavi lješnjak, biskvit s lješnjakom, krema od lješnjaka, pralinato od lješnjaka. To su prženi, karamelizirani lješnjaci pa onda mljeveni u sitnu pastu, sve sam to zalila s čokoladom i dodala sam malo note limuna da razbije jačinu i težinu deserta“. 

Našu Golosa gastro šetnju završili smo kušanjem ovog fantastičnog deserta, ali to nije bio kraj proslave Dana amareta.

Dan amareta na trgu Degrassi: pjesma, ples i najbolji amaret

Središnji trg Degrassi oživio je uz tradicionalnu pripremu amareta, nastupe uživo, kutak za djecu, izlagače lokalnih proizvoda.

Organizatori su priredili i posebni pop up interpretacijski centar gdje se mogao odigrati nagradni Bingo. 

Atmosfera je bila vesela, degustirali su se amareti, a vrijedne ruke vrsarana i ljubitelja ove slastice iz okolice radile su ove kekse uz ples i pjesmu Davida Danijela, koji je pjevao talijanske kancone. Pripremala se i tradicionalna istarska supa, a zaplesali su i turisti.

Vrhunac dana bila je dodjela nagrade za Najbolji amaret 2025., koju je osvojila Antonela Benussi iz Vrsara.

Bend Febra svojim odličnim nastupom zatvorio je još jedno izdanje Dana amareta.

Manifestacija Dan amareta prepoznata je i na europskoj razini. Dan amareta nalazi se među finalistima prestižne europske nagrade ECTN Awards “Destination of Sustainable Cultural Tourism 2025. Dan amareta sufinanciran je bespovratnim sredstvima Turističke zajednice Istarske županije i Upravnog odjela za poljoprivredu.

Danom amareta ne prestaju događanja u Vrsaru i okolici. Jesen u Kontiji, Šumska Art terapija, Dan gljiva samo su neka koja očekuju posjetitelje a sve detalje možete pogledati ovdje.

Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.

Članak je napravljen u suradnji s Turističkom zajednicom Vrsar

You may also like

Leave a Comment