Na Štrudlafestu, tradicionalnoj gastro manifestaciji u selu Jaškovu između Karlovca i Ozlja, ove godine 6. rujna izveo se nevjerojatan pothvat. Napravila se najduža linija štrudli na svijetu. Iznosila je točno 3136,84 metara, sastojala se od čak 8940 komada štrudli te je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduža linija štrudli na svijetu.


Na obaranju rekorda radilo je stotinu volontera. Uključila se Karlovačka županija te gradovi Karlovac i Ozalj. Osjećaj sreće, ponosa i zadovoljstva obuzeo je sve prisutne kada je sutkinja Paulina Sapinska iz Londona proglasila rekord.

Najduža linija štrudli složena je u obliku Zvijezde – poznate karlovačke povijesne gradske jezgre.

Na Štrudlafestu se već radila najduža štrudla. 2015. godine ušli su u knjigu rekorda s dužinom od 1.479,38 metara. Sada, deset godina kasnije pothvat štrudle duge 3 kilometra uspješno je ostvaren.

Osim obaranja rekorda, ova najduža štrudla na svijetu imala je i humanitarni karakter. Štrudla je donirana raznim institucijama i ustanovima te onima kojima je najpotrebnija u suradnji s organizatorom projekta Zakladom Zora.


Zanima li vas kakva je štrudla ovoga kraja, možete ju napraviti i sami. Donosimo vam recept Glazbene štrudle. Recept je inspiriran Bachovom kantatom o kavi, a osmišljen u suradnji s Glazbenom školom Karlovac u sklopu proslave Noći glazbe na projektu „Music Food“.
Glazbena štrudla – Bachova kantata o kavi (cca 12 porcija)
Tijesto: 850 g brašna, 50 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode
Nadjev: 6 jaja, 5 žlica šećera, 15 dkg oraha ili lješnjaka, bijela i crna čokolada, turska kava, šalica cornflakesa ili Petit keksa, suhe smokve
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev: 6 žutanjaka miksati i smjesi dodati 5 žlica šećera i 15 dkg oraha. Skuhati šalicu crne kave i dodati u smjesu nekoliko žlica po ukusu. Od 5 bjelanjaka napraviti snijeg i dodati toj smjesi. Smjesi dodati naribanu narančinu koricu.
Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.
Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na razvučeno tijesto na polovicu staviti nadjev. Na nadjev staviti zdrobljene cornflakese ili Petit kekse ili po želji sjeckane orahe ili lješnjake.
Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji vole okrajke ili oblikujte puža ili neki drugi oblik).
Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
Dok se štrudla peče rastopite čokoladu za preljev. Prelijete štrudlu čokoladom, po želji naribajte još narančine korice i dodajte nasjeckane suhe smokve.

Fotografije: Demjan Rožman