OZALJ

by Putopis

Ovaj vikend posjetili smo Ozalj, gradić udaljen dvadesetak minuta vožnje od Karlovca i vjerojatno najpoznatiji po Starom gradu na litici nad Kupom, hidroelektrani Munjara i slikarici Slavi Raškaj. U sklopu “Mjeseca Slave Raškaj u Ozlju” cijeli ožujak organiziraju se razne radionice i događanja s ciljem upoznavanja prirodne i kulturne baštine, povijesti grada i Kupe. U subotu je turistička zajednica priredila ugodnu šetnju uz Kupu uz stručno vodstvo. Predstavljena je i nova turistička atrakcija, u okviru projekta Tesla Ozalj Festival 2021. – oslikane stepenice kod hidroelektrane Munjara.

STARI GRAD

Do Ozlja nam je iz Zagreba trebalo oko sat vremena vožnje automobilom. Išli smo autocestom do Karlovca te odmah nakon naplatnih kućica skrenuli desno. Dalje vas put vodi direktno do Ozlja i potrebno je samo pratiti oznake. Može se na autoputu izaći i kod Jastrebaskog pa do Ozlja voziti lokalnim cestama. U samom centru Ozlja nalazi se Turistički informativni centar, prije benzinske postaje, a tu je odmah i kafić, pošta i apoteka. Veliki parking nalazi se pored Konzuma, a lako ćete ga naći – s glavne ceste (ako dolazite iz smjera Karlovca) skrenete u ulicu lijevo prije benzinske postaje.

Jedan od najljepših pogleda na Stari grad je sa mosta pored Munjare.

Najpoznatiji simbol Ozlja je sigurno dvorac i Stari grad koji se smjestio na litici nad Kupom. Srednjovjekovni Ozalj bio je u posjedu tri najmoćnije feudalne obitelji: Babonića, Frankopana i Zrinskih. Palaču Zrinskih, jednu od najznačajnijih građevina starog grada, izgradio je Nikola Šubić Zrinski. Danas je Stari grad spomenik kulture, a u njemu se nalazi Zavičajni muzej Ozalj sa arheološkom, kulturno – povijesnom i sakralnom zbirkom toga kraja. U samoj blizini se nalazi i barokna župna crkva Sv. Vida. Nasuprot Starom gradu su stepenice koje vode do vidikovca.

Ulaz u Stari grad. Most je do 19. stoljeća bio pomičan.

ZANIMLJIVOST: Poznati američki glumac John Malkovich rođen je u gradu Christopheru u državi Illinois, u obitelji hrvatskih iseljenika iz Ozlja s očeve i njemačkih i škotskih iseljenika s majčine strane.

Do Starog grada iz centra možete doći pješice laganom šetnjom, a možete i automobilom – ispred ulaza u Stari grad nalazi se manji parking.

Smaragdno tirkizna boja Kupe i prvi vjesnici proljeća.

Poželite li se provozati Kupom i upoznati Ozalj na drugačiji način svakako kontaktirajte ekipu iz Ozaljske marine. Uz srdačnu dobrodošlicu, jedinstveni foto point i vožnju rijekom doživljaj za pamćenje je osiguran. Sve detalje potražite ovdje.

HIDROELEKTRANA MUNJARA

Izgrađena je 1908. godine na rijeci Kupi, u samom centru Ozlja i jedna je od prvih hidroelektrana u Hrvatskoj. Neorenesansna zgrada podsjeća na palaču, spomenik je kulture, a projektirao ju je poznati arhitekt Hermann Bolle. Moguće ju je posjetiti uz stručno vodstvo, detelje pogledajte ovdje.

Stepenice na šetnici uz Kupu oslikane su likom Nikole Tesle i nova su atrakcija grada. Grafičku izradu su napravili učenici škole iz Duge Rese.

SLAVA RAŠKAJ

Hrvatska slikarica Slava Raškaj rođena je u Ozlju. Iako je bila gluhonjema to ju nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela, a njezini akvareli predstavljaju najviši domet akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Motive za svoje slike pronalazila je u prirodi i sjećanjima na djetinjstvo u Ozlju – Kupi, svom vrtu, seljacima u polju…U Zavičajnom muzeju Ozalj, dio u stalnom postavu je posvećen Slavi Raškaj, a tamo možete pogledati i neka od njezinih djela.

Mural posvećen Slavi Raškaj u centru Ozlja.

U sklopu programa “Mjesec Slave Raškaj u Ozlju” možete se priključiti likovnim radionicama akvarela. Održavaju se u Društvenom centru Ozalj od 17 – 21 sati 23. i 28. ožujka 2022.

Ozalj svakako vrijedi posjetiti, posebno u proljeće kad se priroda probudi i kada se potpuno može uživati uz rijeku i sve popratne sadržaje. Dodatnu inspiraciju što doživjeti u Ozlju pronađite ovdje.

Fotografije: Putopis

Jasminka Đaković

You may also like

Leave a Comment