PIZZA FESTIVAL – NEZAOBILAZNO MJESTO OVOG PROLJEĆA U ZAGREBU

by Putopis

Mnogima najdraži street food festival posvećen najpopularnijem jelu na svijetu stiže na zagrebački Trg dr. Franje Tuđmana. Do 18. svibnja, Pizza Festival postaje oaza svim ljubiteljima talijanske gastronomije, glazbe i kulture. Novo izdanje festivala spremno je još jednom oduševiti bogatom ponudom pizza, ali i tjestenine i ostalih talijanskih delicija. Tu je i nikad bogatiji popratni program – radionice, kvizovi, filmovi na otvorenom, nastupi DJ-a i sadržaji za najmlađe.

Bogata gastro ponuda na 11 kućica

U ukupno 11 kućica nalaze se već provjereni majstori. Među njima i zagrebački Al Dente koji stiže sa šest pizza, od kojih je svaka prava umjetnost okusa.

“Naše pizze pričaju jedinstvenu priču, utkanu u savršeno tijesto koje spaja tradiciju klasične Napoletane i Canotta, s izraženim, prozračnim i napuhanim rubovima. Na ovu posebno osmišljenu podlogu pažljivo slažemo sastojke vrhunske kvalitete: Fior di Latte mozzarellu, koju nabavljamo iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, te sočne San Marzano rajčice i kremastu burratu, svježe dopremljene iz Napulja i od malih lokalnih proizvođača. Svaki zalogaj odražava strast prema autentičnom okusu i posvećenost tradiciji”, kažu iz ove cijenjene zagrebačke pizzerije. Na Pizza Festivalu će ostati vjerni klasici te predstaviti pizze: Margherita di Bufala, Mortadela & Stracciatella. Bit će tu i Prosciutto & Stracciatella, Piccante, Piccante 2.0 te Bresaola & Burrata.

I ove godine na Pizza Festivalu u Zagrebu među najboljima svoje mjesto zauzima i Pizza Re. To je pizzerija koja već četvrtu godinu oduševljava zaljubljenike u autentične Napoletana pizze. Pod vodstvom braće Cvetko, Pizza Re postala je nezaobilazna adresa za sve koji cijene vrhunsku kvalitetu i ljubav prema hrani. Ove godine donose pet neodoljivih pizza: klasičnu Margheritu, bogatu Capriciosu, vatrenu Picante, popularnu Mortadelu te posebnu pizzu kuće Pizza Re. Njihova tajna krije se u izradi tijesta koje fermentira najmanje 48 sati. Također koriste posebno certificirano brašno odobreno od Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Rezultat? Nevjerojatno lagano, mekano i prozračno tijesto koje osvaja već na prvi zalogaj. 

Prava Napoletana pizza

“Ako ste prošle godine propustili priliku, sada je pravo vrijeme da osjetite što znači prava Napoletana pizza“, ističu iz Pizze Re, te dodaju: “Ako bismo iz ponude morali istaknuti adute svakako bi to bila pizza Mortadela koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa. Na laganoj, prozračnoj podlozi od 48-satnog fermentiranog tijesta, stavljamo bogati pesto Genovese, dodajemo kremastu Fior di Latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu, a sve zaokružujemo mljevenim pistacijom, svježim bosiljkom, crnim maslinama i aceto kremom.”

Na Pizza Festival stiže i legendarna ekipa iz Pizza Social Cluba. Ona se već godinama ističe svojom kvalitetom, brzinom i savršenim pizzama. Prepoznatljivi su po hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane. Nakon što su lani oduševili svojim klasicima te pobrali ovacije za Biancu koju su nadjenuli truffle riccotom, flor di latte mozzarellom, buđolom, porilukom i crispy kaparima, za ovu godinu spremaju nova iznenađenja.

Pizza sicilijanskog stila i ove godine na festivalu

Ljubitelje sicilijanskog stila pizze debljeg tijesta razveselit će pak vijest da će na Pizza Festivalu i ove godine sudjelovati zagrebački RougeMarin koji je poznat po svojoj sicilijanskoj pizzi. “Ova je pizza također poznata i kao focaccia s dodacima pa je zovu i ’sfincione’, odnosno na Siciliji ’sfinciuni’. Nekoliko je faza pripreme, počevši od uzgajanja startnih kultura (kvasca), što sami radimo, do pripreme i dizanja tijesta te pečenja tijesta. Na pečeno tijesto stavljamo umak od rajčice, ribanu mozzarellu pa sve zajedno još jednom zapečemo. Na kraj poslužujemo ju sa svježim dodatcima”, otkrivaju nam svoje tajne iz RougeMarina koji stiže s pet pizza koje redom donose prave erupcije okusa.

Erupcija okusa – pizze nazvane po talijanskim vulkanima

Četiri pizze nazvane su po aktivnim talijanskim vulkanima (svi su oko Sicilije ili na Siciliji), dok je peta nazvana po vulkanskoj magmi. Etna tako spaja bolognese umak, grašak, mozzarellu, goudu, brioche mrvice, marinirane artičoke, marinirane masline, ukiseljeni patlidžan, ukiseljenu ljutiku i ukiseljene gljive. Stromboli se može podičiti umakom od rajčica, mozzarellom, inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino, motarom i maslinovim uljem.

Vesuvio osvaja umakom od rajčica, mozzarellom, roast beefom, tonnatom, ukiseljenom rotkvicom, kaparima i rikulom. Vulcano usprkos imenu stiže s nježnim notama umaka od rajčice, mozzarelle, artičoke, ricotte, bosiljka, te maslinovim uljem s češnjakom. Magma pak najavljuje snažne okuse s umakom od rajčica, mozzarellom, pikantnom salamom i medom s chilijem.

Svima koji su je lani upoznali, sigurno će biti drago čuti da nam i ove godine stiže Zagyland. Oni su jedina pizzeria u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima.

U kratko vrijeme prepoznata je po kvaliteti kako od stručnih kritičara tako i svakodnevnih gostiju. “Opičeni i veseli Zagorci” premijerno su oduševili na prošlogodišnjem Pizza Festivalu, pa nema razloga da ne nastave u istom tonu. Kako doznajemo, za ovu prigodu pripremaju i jedinstvenu pizzu u Hrvatskoj. Donose nam ukupno četiri pizze: Margheritu, Cezar, pizzu Iznenađenje i pizzu kuće Zagyland.

Fanovi pizze fritte moći će do mile volje uživati u slasnim prženim pizzama na istoimenoj kućici, jer Pizza Fritta sprema nove kreativne kombinacije svojih calzone pizza prženih u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem.

Kremasta tjestenina u kolutovima Grana Padano sira

Dodatni talijanski štih na Pizza Festival donosi kućica Pastemisee koja priprema svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. Nudi dva jela, slavni talijanski Cacio e pepe, kremasta tjestenina u umaku od sira i tostiranog papra. U ponudi je i tjestenina s tartufima i to svježe naribanim u svakoj porciji. Tjestenina na Pastamisee kućici nije samo obrok, već cijeli doživljaj. Svaka porcija se priprema pred očima gostiju u ogromnim kolutovima sira koji plijene pažnju. “Oduševili smo sve na Adventu, a sad se vraćamo još bolji”, govori ekipa s Pastamisee kućice.

Pravi talijanski gelato

Za uživanje u pravom talijanskom gelatu bit će zadužen talentirani pastry chef Juraj Klepić. Nakon Dubai fritula, na Asian Street Food Festivalu uspio je ponovno oduševiti fanove slastica. Nimalo ne sumnjamo kako već naveliko sprema novo slatko iznenađenje za Pizza Festival.

Doznajemo da se i u svima omiljenoj i kreativnoj koktel radionici Ginglebellsa miksaju nova specijalna izdanja koktela i Spritzeva. Oni će s notama bosiljka prizivati onaj istinski talijanski dolce vita stil uživanja u životu. Centralni bar opet će pratiti talijanske delicije izvrsnim vinima, pjenušcima, rakijama, pivom i raznim bezalkoholnim pićima.

Korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18-19 h moći uživati u Happy Hour popustima od 10 posto. Vraća se i Food kviz powered by METRO u režiji i pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića.

Radionica pizze uz kuhara Vedrana Boškovića

Jedinstveni doživljaj posjetitelje očekuje u četvrtak, 15. svibnja 2025. s početkom u 17:00 sati.  KitchenAid Hrvatska organizira svoju prvu kulinarsku radionicu na otvorenom. Radionica je posvećena izradi prave napoletanske pizze, a vodit će je poznati kuhar Vedran Bošković. On će polaznike voditi kroz svaki korak – od prve gramaže brašna, do posljednjeg hrskavog zalogaja iz peći. Bit će to dvosatno iskustvo ispunjeno znanjem, mirisima i uživanjem. Polaznici će naučiti kako zamijesiti savršeno tijesto, razumjeti fermentaciju i oblikovati tijesto kao pravi pizzaioli.

Prijave i ulaznice dostupne su na ovom LINKU, a mjesta su ograničena.

Projekcije filmova, zabava za najmlađe, kreativne radionice i DJ nastupi

Filmofile očekuju čak dva termina za Staropramen Movie Night, 9. i 16. svibnja, a zabavu i razonodu za najmlađe osigurat će omiljeni Zagi eventi s trampolinima, bungee trampolinima i napuhancima. Ljubitelji umjetnosti i vina moći će sudjelovati u kreativnoj Pinelli i vino radionici a svih dana festivala nezaboravnu atmosferu uz bezvremenske talijanske canzone i svjetske hitove stvarat će vrhunski DJ-i što ih je okupio Ozren Kanceljak.

Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.

Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Trajanje: 08. do 18. svibnja 2025.

Radno vrijeme: pon – pet 12:00 -24:00 / sub – ned 11:00 – 24:00 sata

Ulaz: besplatan

Fotografije: PR Pizza Festivala Zagreb

You may also like

Leave a Comment