TESTIRALI SMO KAMERU NOVOG HUAWEI P60 PRO MOBITELA

by Putopis

Fotografija zaista donosi zanimljive priče i “govori” više od tisuću riječi. Dobra kamera danas je ugrađena u gotovo većinu mobitela i postala je jako važan dio svakodnevnog života kojeg bilježimo kroz mobilnu fotografiju ili video. Već nekoliko godina imamo priliku testirati kamere Huawei mobilnih telefona. Svaki put ljestvica se podiže sve više i uvijek sa znatiželjom očekujemo novi model. Tako je bilo i ovaj put s najnovijim Huawei P60 PRO mobitelom.

KAMERA S ULTRA OSVJETLJENJEM

Odlučili smo isprobati kameru, točnije kamere, i njihove mnogobrojne opcije te napraviti fotografije u različitim uvjetima. Huawei P60 PRO ima 3 stražnje kamere. Glavnu Ultra Lightning XMAGE kameru od 48 megapiksela te sa svake strane još po jednu – Ultra Lightning Telephoto kameru od, također, 48 megapiksela i Ultra Wide Angle kameru od 13 megapiksela. Huawei se s ovim modelom fokusirao na element svjetla, koji je izuzetno bitan u fotografiji, te je upravo kroz inovativnu tehnologiju omogućio da ga kamera može primiti što više (čak 178% više). Ovaj put posebno nas je zanimala noćna fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja i motiv noćnog neba.

Model P60 PRO dolazi u elegantnoj, crnoj, mat varijanti te u sedefastom, odnosno “Rococo pearl” dizajnu. Jako je lagan, teži samo 200 grama, zaslon je zaobljen na svim rubovima te je ugodan za korištenje. Quad – curve dizajn bez okvira omogućava da je sav fokus na zaslonu i detaljima koji se nađu u kadru.

TELEFOTO KAMERA

U potrazi za željenim kadrovima, različitim motivima i uvjetima napravili smo foto turu po Dalmaciji. Naše odredište bio je Šibenik i dio nacionalnog parka Krka. Šibenik i okolicu uvijek rado posjećujemo, a fotografskih motiva nikad ne nedostaje. Vremenski uvjeti ovog proljeća bili su jako nepredvidivi pa zbog kiše i lošeg vremena neke noćne motive u Dalmaciji nismo uspjeli fotografirati. Ali zato smo isprobali telefoto kameru i makro te landscape fotografiju.

“Uhvatili” smo Šibenik i dramatično nebo prije kiše.

S rive smo uspjeli zoomirati kupolu katedrale. Pomoću telefoto kamere možete se ‘približiti’ odnosno zoomirati udaljene motive za fotografiranje. Isto tako možete napraviti close up i odličnu makro fotografiju.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku pravo je umjetničko djelo i jedno od najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj. Godine 2000. uvrštena je na UNESCO popis svjetske kulturne baštine.

Zanimljivost: ovo je jedina katedrala u Europi koja je u potpunosti izgrađena od kamena. Prilikom izgradnje nisu korišteni nikakvi drveni elementi. Katedrala sv. Jakova poznata je i po jedinstvenim skultpurama glava, čak njih 74, koje predstavljaju suvremenike Jurja Dalmatinca.

FOTO MOTIVI U NACIONALNOM PARKU KRKA

Telefoto kamera Huawei P60 PRO mobilnog telefona, kao i glavna, također ima 48 megapiksela s f 2.1 otvorom blende. Uvećanje može ići od 10 puta pa na više, što smo isprobali na vidikovcu s pogledom na otočić Visovac.

Fotografija Visovca s uvećanjem 10 puta. Slika je bistra i puna detalja iako je bio oblačan dan.

Zanimljivost: na otočiću se nalazi samostan i crkva Majke od Milosti, a Visovac se još naziva i Gospinim otokom. U samostanu je i bogata knjižnica, a među vrijednim knjigama, nalazi se i nekoliko inkunabula.

Uspjeli smo fotografirati i zalazak sunca.

Ovaj vidikovac popularni je photo point.

Pogled na Skradin kroz telefoto kameru Huawei P60 PRO mobitela.

Zanimljivost: Huawei P60 PRO ima kalibraciju boja na visokoj razini i uspjeva podržati širok raspon boja čak i kad se bežično projicira na druge zaslone. Boje s pametnog telefona i monitora su na taj način dosljedne jer uređaji surađuju. Zato je ovaj pametni telefon i izvrstan alat za uređivanje fotografija dok ste u pokretu.

Raspon boja testirali smo na vidikovcu na izvor Torak. Proljeće je odlično razdoblje za posjetiti ovaj biser prirode. Više o ovom i drugim vidikovcima Nacionalnog parka Krka možete pročitati ovdje.

DOJMLJIVI PRIKAZ DETALJA I TEKSTURA

Vjerujemo da će kamera ovog mobitela oduševiti sve ljubitelje makro fotografije. Evo nekoliko motiva koje smo slikali s nevjerojatnim detaljima i lijepom “zamućenom” pozadinom odnosno bokeh efektom. Glavna kamera ima fizički podesiv otvor blende od f 1.4 do 4.0 pa sami možete namjestiti koliko će vam pozadina biti bistra.

Jutarnja rosa.

Detaljan prikaz tekstura i najsitnijih detalja. Postavke kamere: Super macro, f 2.1, ISO 50.

Zanimljivost: kraj nacionalnog parka Krka možete prenoćiti u pravim drvenim bačvama. Stoljetne, velike bačve za vino pretvorene su u sobe s kupaonicom na obiteljskom gospodarstvu. Više o ovom jedinstvenom smještaju u Dalmaciji možete pogledati ovdje.

Tradicionalna nošnja u konobi Pilipovih dvora u sklopu imanja. Pogledate li malo bolje fotografiju, vidjet ćete da je kamera detaljno uhvatila teksturu nošnje i tkanine.

NOĆNA FOTOGRAFIJA

Motiv noćnog neba fotografirali smo u Zagrebu. Odlučili smo se za pogled na grad s terase na 20 – tom katu novoobnovljenog hotela na Trešnjevci. Pogled na Zagreb je prekrasan, kako po danu, tako i po noći.

Fotografije su bistre, pune detalja i boja. Fotografirane su noćnim načinom (Night), f 1.4.

Zahvaljujući naprednoj XMAGE tehnologiji i značajkama koje su posebno dizajnirane za snimanje pri slabom osvjetljenju mogli smo napraviti ovakve fotografije noćnog neba.

Kontrast svijetla i mraka uhvaćen noćnim načinom snimanja s kamerom Huaewei P60 PRO mobilnog telefona. Evo još par noćnih fotografija s gradskih ulica.

Za vrijeme našeg testiranja Huawei P60 PRO mobitela nije bilo punog mjeseca, no imali smo sreću da smo ga ipak snimili.

Ovu svjetlosnu instalaciju pod nazivom “Touch the Moon” postavio je upravo Huawei, a s ciljem osvješćivanja problema svjetlosnog zagađenja. Više o tome možete pročitati ovdje.

Zanimljivost: Kunlun Glass staklo telefona deset puta je izdržljivije i otpornije na oštećenja prilikom pada. S takvom zaštitom svakodnevna upotreba telefona svakako je opuštenija.

Fotografiranje s Huawei P60 PRO bilo je pravo zadovoljstvo. Nije bilo motiva niti kadra koje nismo mogli uspješno snimiti. Tri odlične stvari koje bi izdvojili kod kamere su svakako telefoto kamera, noćni način snimanja te makro fotografija. Velika prednost je svakako i brzo punjenje baterije. Vjerujemo da će ljubitelji fotografije biti oduševljeni mogućnostima kamere i s Huawei P60 PRO mobilnim telefonom imat će doživljaj stvaranja profesionalne fotografije.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.

Blog je napravljen u suradnji s Huawei.

You may also like

Leave a Comment