TRI NAJLJEPŠA VIDIKOVCA NACIONALNOG PARKA KRKA

by Putopis

Toplije vrijeme idalno je za boravak u prirodi. Hrvatska je bogata parkovima prirode i nacionalnim parkovima koje svakako vrijedi posjetiti. Jedan od njih je i Nacionalni park Krka kojem se često vraćamo. Možda je najpoznatiji po Skradinskom buku, najdužem i najraskošnijem slapu na rijeci Krki, koji je glavna atrakcija i kojeg uglavnom svi posjećuju.

Nacionalni park Krka nalazi se u Šibensko – Kninskoj županiji i obuhvaća najljepši dio toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.

Park u brojkama: Proglašen je Nacionalnim parkom 1985. godine, a prostire se na površini od 109 km2. Krka ima čak 7 veličanstvenih sedrenih slapova: Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk

Osim prekrasnih slapova, park je pun zanimljivih i impresivnih mjesta – vidikovaca, šetnica, pješačkih staza i povijesnih lokaliteta. Donosimo vam 3 vidikovca u sklopu Nacionalnog parka, koja svakako preporučamo da posjetite.

OGRLICE

Vidikovac se nalazi na pješačkoj stazi ‘Stinice – Roški slap – Oziđana pećina’. Dođete li iz smjera sela Bogatići Miljevački, na kraju šetnice dočekat će vas prekrasan pogled na “Ogrlice”. Ovaj dio rijeke Krke, njezine kaskade i gusto mreškanje vode, podsjeća na razasute ogrlice i one ‘najavljuju’ Roški slap.

Kako do vidikovca: Do vidikovca možete doći iz 2 smjera. Ako dolazite iz smjera Roškog slapa, u tom slučaju morat ćete se popesti uz 517 stepenica koje ujedno vode i do Oziđane pećine, arheološkog nalazišta iz doba neolitika kojeg također možete posjetiti. Ukoliko dolazite iz smjera Bogatića Miljevačkih, kraćom šetnjom od 15-tak minuta doći ćete odmah do vidikovca. Parking je kod info pulta. Do Bogatića se automobilom dolazi vrlo jednostavno s ceste Drniš – Čitluk, skrenete kod oznake za Bogatiće i samo se vozite glavnom cestom i ubzo stižete do info pulta i ulaza u nacionalni park.

Dok se s jedne strane rijeka Krka preljeva i mreška preko kaskada, s druge strane, samo nekoliko metara dalje je savršeno mirna, gotovo pa nepomična.

TORAK

Iako izgleda kao jezero, Torak je zapravo izvor. Promjer mu je 150 m, a dubina 30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo daje čistu i pitku vodu, koju je nekada koristila većina stanovnika tog kraja.

Kako do vidikovca: Do vidikovca možete doći pješačkom stazom Goriš – Torak. Dio makadamske staze vodi do vidikovca, a dio se spušta do samog vrela. S državne ceste D33 Šibenik – Drniš skrenite kod oznake mjesta Goriš i dalje pratite oznake za pješačku stazu. Put je dobro označen, a parking je na otvorenom uz cestu.

VISOVAC

Na jezeru Visovac, nalazi se istoimeni otočić sa franjevačkom crkvom Gospe Visovčke i samostanom majke od Milosti. Visovac je dug 200, a širok samo 150 metara i godinama je mjesto hodočasnika iz cijelog svijeta. Naseljen je u 14. stoljeću, a prepoznatljiv je po visokim jablanima koji ga okružuju. Visovac čuva najmanju knjigu na svijetu i vrijedan primjerak basni slavnoga Ezopa. 

Poseban doživlja je svakako pogled na Visovac u vrijeme zalaska sunca.

U samostanu se čuva arheološka i povijesna zbirka, staro posuđe, a tamo se nalazi i bogata knjižnica sa vrijednim povijesnim knjigama i inkunabulama. Na vidikovcu ćete vidjeti i spomenik Petru Svačiću, posljednjem hrvatskom narodnom kralju za kojeg se pretpostavlja da potječe iz miljevačkog kraja.

Kako do vidikovca: Na ovaj vidikovac je jednostavno doći automobilom. Ako dolazite iz smjera Šibenika državnom cestom D33, vozite se prema Drnišu do Pakovog sela gdje trebate skrenuti prema Miljevcima. Stići ćete do kanjona Čikole i kad ga pređete vozite se do raskrižja gdje su postavljeni putokazi za Visovac. Skrenite lijevo i samo pratite oznake na cesti i doći ćete do velikog parkinga i vidikovca. Visovac možete posjetiti brodom sa Skradinskog buka, Stinica i Remetića. Posjet Visovcu uključuje razgledavanje otočića, franjevačkog samostana, crkve i muzeja.

Ovo su samo neki od vidikovaca u nacionalnom parku Krka. Ako ih još niste posjetili svakako ih preporučamo za vikend izlet.

Više o nacionalnom parku Krka pogledajte ovdje.

Fotografije i tekst: Putopis

You may also like

Leave a Comment