NOVA FOTO ATRAKCIJA U ZAGREBU – VELIKA SVJETLOSNA INSTALACIJA “TOUCH THE MOON”

by Putopis

Radi podizanja svijesti o problemu svjetlosnog zagađenja koji većini urbanih sredina oduzima čisti pogled na noćno nebo i nebeska tijela, Huawei je u suradnji s umjetnikom Branimirom Štivićem osmislio svjetlosnu instalaciju „Touch the Moon“ . Impresivna instalacija Mjeseca nalazi se na Mažuranićevom trgu u Zagrebu i moći ćete je vidjeti do 21. lipnja 2023. Pomoću projekcija na 5 metara velikoj replici Mjeseca prikazat će se sve vizure noćnog neba inače rijetko vidljive ljudskom oku.

Autor instalacije Branimir Štivić diplomirao je Nove Medije na ALU u Zagrebu i Informacijsko i Programsko Inženjerstvo na Fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu. U svojem umjetničkom radu, između ostalog, bavi se zvučnim i svjetlosnim instalacijama, a/v performansom, živim filmom, expanded-cinema performansom, programiranom umjetnošću, umjetnom inteligencijom i zvukom za suvremeni ples.

SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE I NOĆNO NEBO

Kada je nebo osvijetljeno prekomjernom umjetnom rasvjetom, stvara se svjetlosna buka koja smanjuje vidljivost astronomskih tijela. Prekomjerna svjetlost ometa našu sposobnost promatranja zvijezda i Mjeseca. Njihovi slabi svjetlosni signali zamaskirani su ili potpuno zasjenjeni svjetlima iz gradskih središta. Kao rezultat toga, stanovnici velikih gradova često nemaju priliku uživati u pogledu na zvijezde i Mjesec. Svjetlosno onečišćenje također ima i druge negativne posljedice. Loše utječe na životinjski i biljni svijet, remeti njihove prirodne obrasce ponašanja te također troši velike količine električne energije. To ima negativan utjecaj na okoliš i pridonosi emisiji stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju.

Osim podizanja svijesti i progovaranja o ovom ekološkom problemu, ”Touch the Moon” instalacija pružit će svim posjetiteljima i vizualno atraktivan motiv za fotografiranje. Mjesec će na ovoj pomalo romantičnoj lokaciji starozagrebačkog parka postati pravi pozdrav ljetnom solsticiju i dugim toplim danima. Autor, kao i tvrtka Huawei pozivaju sve da večernje sate, kada je instalacija aktivna i vidljiva, provedu u istraživanju nebeskih objekata projiciranih na maketi Mjeseca. Svoje fotografije i videozapise možete podijeliti i na društvenim mrežama i označiti Huawei Mobile Hrvatska Instagram profil.

HUAWEI P60 PRO TELEFOTO OBJEKTIV

Ovaj projekt nadogradnja je na nedavno lansiranje najnovijeg Huawei pametnog telefona – P60 Pro. Najvažnije značajke ovog telefona se upravo vežu na inovativne funkcije mobilne kamere. Nova kamera svojim telefoto objektivom kao i „Super Moon“ načinom rada olakšava kadriranje noćnog neba u uvjetima manje dostupnosti svijetla. Svi ljubitelji fotografije vole uživati u noćnom nebu i kroz fotografiji uhvatiti svu ljepotu sjaja nebeskih tijela.

Uz impresivne mogućnosti, po nekim stručnjacima,  najbolje mobilne kamere na svijetu, HUAWEI P60 Pro svojim značajkama svim korisnicima omogućava da zaista uhvate sve vizure noćnog neba. Uređaj briljira u snimanju fotografija super mjeseca i noćnog neba. Sve to zahvaljujući naprednoj XMAGE tehnologiji kamere i značajkama koje su posebno dizajnirane za poboljšanje fotografije pri slabom osvjetljenju.

Fotografije: Huawei

You may also like

Leave a Comment