NAJLJEPŠE FOTO LOKACIJE ADVENTA U ZAGREBU

by Putopis

Blagdansko doba i Advent u Zagrebu donose posebnu atmosferu u grad. Ulice i trgovi u centru grada su puni sjajnih dekoracija i lampica koje ‘ožive’ grad, daju mu svečano ruho i specijalni ugođaj. Svi se želimo prošetati gradom, vidjeti kako je uređen, što se nudi u kućicama i osjetiti dio blagdanske čarolije. Naravno slika s Adventa je obavezna. Donosimo vam dio atraktivnih mjesta za fotografiranje, ali naravno lijepe uspomene se mogu napraviti gdje god to poželite.

KLIZALIŠTE – LEDENI PARK ZAGREB

Šetnju gradom započeli smo na Tomislavovom trgu i prema nekima najljepšem adventskom klizalištu. Ledeni park je najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe. Površina leda je čak tisuću petsto kvadratnih metara. Pogled na klizalište i Umjetnički paviljon u pozadini nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo navečer kad klizalište obasja tisuću lampica. Klizanje na Tomislavcu doživljaj je koji se ne propušta i lijepa kulisa za fotografiju.

Pored Umjetničkog paviljona naći ćete kućice s ugostiteljskom ponudom, ali i s božičnim dekoracijama za slikanje. Klizati se možete svaki dan, a sve informacije o radnom vremenu i ulaznicama za Ledeni park Zagreb pogledajte ovdje.

ZRINJEVAC I TRG BANA JELAČIĆA

S Tomislavca samo se uputili prema Trgu bana Jelačića preko Strossa i Zrinjevca. Park Zrinjevac nam je posebno drag navečer kada je paviljon u punom sjaju. A prekrasan za fotografiranje je i kada padne puno snijega što u zadnje vrijeme nismo doživjeli.

Na putu prema glavnom trgu naići ćete na simpatične dekoracije.

Na Trgu bana Josipa Jelačića postavljen je poseban ‘kutak’ s božićnim dekoracijama i velikim natpisom Advent Zagreb koji, kao i tradicionalni bor na trgu, mami na fotografiranje.

MJESEČEV VRT

Vjerojatno jedna od najpopularnijih lokacija za fotografiranje na Adventu je Mjesečev vrt. Ova omiljena skulptura mjeseca okružena s bezbroj lampica smjestila se u parku Bele IV na Gornjem gradu pored kule Lotrščak.

Svjetlosne instalacije nazvane Mjesečevo cvijeće, koje okružuju mjesec, djelo su umjetnice Jelene Petric, a skulptura polumjeseca rad je kipara Tomislava Hršaka i Mateja Vukovića.

Mjesečev vrt je mjesto čarolije i dobrih želja. Svi su pozvani da sjednu na mjesec, naprave uspomenu i požele nešto lijepo.

Svakako preporučamo posjet ovom posebnom vrtu, a u njemu možete uživati do 7. siječnja.

BAŠ NAŠ NA PLATOU GRADEC

Festival Baš Naš na platou Gradec na Gornjem gradu i ovog Adventa je mjesto druženja, koncerata, bogate gastronomske ponude, ali i mnogobrojnih ‘photo pointova’ . Od tamo se pruža jedan od najljepših pogleda na grad i katedralu, a u ovo blagdansko doba imat ćete prilike napraviti foto uspomenu na ovaj simbol grada ‘uokvirenu’ u posebnoj dekoraciji.

Savjet: uhvatite golden hour i prekrasno svijetlo uoči zalaska sunca.

Organizatori su bili maštoviti pa se možet slikati ili popiti piće u staroj žičari s pogledom na grad.

Zavirite i u dvorište Klovićevih dvora. Kao i prošle godine tu se odvijala humanitarna akcija. Ono je bilo ispunjeno s 30 božićnih drvaca koja su posjetitelji mogli okititi, a na Badnjak su darovana obiteljima slabijeg imovinskog stanja. I bez drvaca ova lokacija s ukrasnim kuglicama je jako fotogenična.

Na platou Gradec ima ukupno 5 ‘photo pointova’, ovo su samo neki od njih, a u njima također možete uživati do 7. siječnja.

JAGERHORN PROLAZ

Prolaz hotela Jagerhorn nama je jedno od omiljenih mjesta za druženje, pogotovo u vrijeme blagdana.

Fotografija: Boris Ščitar

Mnoštvo lampica, raskošno ukrašenih borova, crvenih i zlatnih ukrasnih zvijezda i mašni čine ovaj prolaz bajkovitim. Pravi je gušt ovdje popiti piće s prijateljima i upiti blagdansku atmosferu.

Savjet: iskoristite sjaj lampica za ‘okvir’ i blagdansku atmosferu na fotografijama.

Fotografija: Boris Ščitar

Kroz prolaz Jagerhorn brzo se možete popeti i do Gornjeg grada.

PARK GRIČ

Prošetajte se i do parka Grič. Tamo će vas dočekati sigurno najljepši ulaz u park uz mnoštvo lampica i lagani nokturno. Dekoracija parka inspirirana je noćnim ugođajem i zvijezdama.

TUNEL GRIČ

Ove godine posjetitelje u tunelu Grič očekuje ledena špilja pod nazivom Polarni san. Instalacije i glazba dočaravaju snijeg, led i polarnu svjetlost. Za vrijeme Adventa, u tunel se ulazi isključivo iz Mesničke ulice, a izlazi u Radićevoj. Ulaz je besplatan.

Fotografija: Rainer Pulk

Nadamo se da vam se svidio naš odabir foto lokacija te da smo vas inspirirali da i vi odete u jednu ‘adventsku foto šetnju’. Još stignete :)

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis, Boris Ščitar, Rainer Pulk

You may also like

Leave a Comment