Neka mjesta su toliko nevjerojatna, bogata poviješću, pričama i nekom posebnom atmosferom da ih zaista vrijedi posjetiti više puta. To se sigurno odnosi i na ovaj 3000 godina stari grad – Pulu. Donosimo vam 5 nezaobilaznih lokacija, bilo da posjećujete Pulu prvi puta ili ste već bili.
ARENA
Ovaj impresivan amfiteatar simbol je Pule pa i Hrvatske. Ovako očuvanih arena nema puno i trebamo biti ponosni što je imamo u Hrvatskoj. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu. Najveći je i najsačuvaniji spomenik iz doba antike u Hrvatskoj i jedan od najbolje očuvanih amfiteatara na svijetu.
Arena se gradila u nekoliko faza tijekom 1. stoljeća, ali nije poznato točno vrijeme i trajanje izgradnje, kao niti tko su graditelji i zašto su je uopće tamo gradili. Prema jednoj legendi Arenu je dao sagraditi car Vespazijan u čast svojoj ljubavnici koja je u Puli imala posjede. Zanimljivo je da se otprilike u isto vrijeme gradio i Koloseum u Rimu. Kamen za gradnju se dopremao iz kamenoloma oko Pule koji su bili uz samu morsku obalu pa se kamen mogao prilično jednostavno dopremati brodovima.
Arena u brojevima: eliptičnog je oblika, duljine 132,45 m (duža os), širine 105,10 m (kraća os) i visine na morskoj strani do 32 metra. Sastoji se od 4 etaže te ukupno ima 15 prolaza. Borilište je veličine 67,90 x 41,60 metara.
Naziv Arena potječe od latinskog naziva harena što znači pijesak. U antičko doba ona je bila posuta pijeskom, njime su se posipali tragovi krvi životinja i ljudi nakon borbe. Mogla je primiti 23 000 gledatelja za gladijatorske i slične borbe. Gledalište se natkrivalo platnom koje je štitilo od sunca i kiše, a bilo je pričvršćeno na 4 tornja. Zanimljivo je i da su tornjevi imali vodospreme i sprave za špricanje mirisne vode po gledalištu. Borilište odnosno središte arene bilo je odvojeno od gledališta širokim kanalom koji je bio prekriven pločama. Arena je imala 2 glavna ulaza i nekoliko sporednih. Postojale su i svečane i počasne dvorane te svetište. Prostori za životinje nalazili su se u podzemnim prostorijama. Ulaz na gladijatorske borbe bio je besplatan, ali je raspored sjedenja bio strogo određen i ovisio je o društvenoj hijerarhiji i bogatstvu. Bogati i ugledni su naravno imali najbolji pogled.
Nakon pada Rimskog carstva i tijekom srednjeg vijeka, amfiteatar je služio za ispašu stoke te ponekad za stočne sajmove i viteške turnire. Ljudi su često, kroz povijest, uzimali s Arene kamene blokove i željezne šipke kao građevinski materijal za izgradnju vlastitih kuća. To se događalo sve do 1458. godine kada je gradsko vijeće Pule zabranilo korištenje materijala iz Arene.
Danas je Arena turistička atrakcija i mjesto održavanja mnogobrojnih koncerata, festivala i događanja. U podzemnim prostorijama, gdje su prije bile smještene životinje i gladijatori, postavljena je stalna izložba „Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici“. Tamo su prikazane amfore koje su služile za prijevoz vina i ulja te rekonstrukcije mlinova i posuda za taloženje.
Cijena ulaznice za Arenu je 70 kuna za odrasle, a 35 kuna za djecu i studente.
U Areni ćete pronaći i suvenirnicu s originalnim suvenirima.
Zanimljivost: ovo ljeto motiv pulske arene nalazi se i na limitiranom izdanju limenki, najpoznatijeg hrvatskog začina i dodatka jelima, Vegete. Na ovaj način gastronomija je spojena s poviješću, putovanjima i turizmom u jedinstveni suvenir. Svoj primjerak možete nabaviti u svim većim trgovinama prehrambenih namirnica.
AUGUSTOV HRAM I FORUM
Još jedno mjesto na kojem ćete ‘otputovati’ u antičku prošlost je Augustov hram. Nalazi se u centru grada na Forumu, središnjem gradskom trgu, a posvećen je božici Romi i prvom rimskom caru Augustu. Sagrađen je između 2. godine prije Krista i 14. godine nakon Krista kad je August preminuo.
Augustov hram je napravljen u tipičnom stilu za to doba. Nalazi se na podiju s jednom zatvorenom prostorijom (cela) i trijemom, s korintskim stupovima, koji je okrenut prema trgu. Iznad stupova nalazi se arhitrav (donja od tri vodoravne kamene grede koje nose konstrukciju krova) na kojem je bila posveta. Natpis izvorne posvete bio je ispisan brončanim slovima i glasio je: Romi i Augustu Cezaru, božanskom sinu, ocu domovine. Natpis je stradao tijekom vremena, a ostale su samo rupe na kojima je bio pričvršćen.
Tijekom vremena hram je mijenjao svoju ‘funkciju’ pa je tako u bizantsko doba pretvoren u crkvu, kasnije u spremište žita te u 19. stoljeću u muzej kamenih spomenika. U drugom svjetskom ratu bio je bombardiran i gotovo potpuno uništen. Rekonstruiran je 1947. godine i danas je u njemu manja izložba antičkih skulptura od bronce i kamena. Ulaznica je 10 kuna za odrasle, 5 za djecu i studente, a radno vrijeme je od 9 do 20 sati.
Glavni trg – Forum – izgrađen je tijekom 1. stoljeća prije Krista. Tamo se nalazila, kako je to bio običaj, cjelokupna gradska uprava. Kao i na svakom rimskom forumu tamo je bio i središnji hram posvećen Jupiteru, Junoni i Menervi. U Puli su se, uz taj glavni hram, nalazila još 2 bočna – Dijanin i Augustov, od kojih je samo Augustov sačuvan. Danas se na Forumu nalaze mnogobrojni restorani, kafići, organiziraju se razne manifestacije i kao nekad okuplja ljude iz cijelog svijeta.
ZEROSTRASSE
Jeste li znali za podzemne tunele u Puli? Pula je pred početak prvog svjetskog rata bila glavna ratna luka i važno središte Austro – Ugarske Monarhije. Radi njezine obrane izgrađen je cijeli niz objekata od zapadne do istočne obale Istre, uključujući i na otoku Lošinju. U Puli ispod njezinih brežuljaka izgrađen je podzemni sustav tunela. Tuneli su služili kao skloništa za ljude, za spremanje streljiva te kao kanali komunikacije.
Zerostrasse ima 4 ulaza s četiri različite strane padine brežuljka na kojem se nalazi Kaštel. Podzemni hodnici vode prema središnjem prostoru gdje se spajaju. Ulazi su tako napravljeni da omogućuju pravilno strujanje zraka u cijelom sustavu. Temperatura u svakom godišnjem dobu varira od 14 do 18 stupnjeva. Hodnici su dugi oko 700 metara, široki od 3 do 6 metara, visoki oko 2,5 metra. Mogli su primiti oko 6000 ljudi. Iz podzemnih hodnika Zerostrasse liftom možete doći do Kaštela s kojeg se pruža jedinstveni pogled na grad. Kaštel je nekada služio kao promatračnica, vojarna i skladište.
Poslije Prvog svjetskog rata talijanske vlasti su nastavile koristiti i nadograđivati pulske podzemne tunele. Ukupni kapacitet svih pulskih skloništa je više od 50 000 ljudi što je iznimno velika brojka, gotovo jednaka broju stanovnika Pule. Svakako preporučamo posjet ovom zanimljivom mjestu, a sve detalje oko radnog vremena i ulaznica pogledajte ovdje.
ZLATNA VRATA I JAMES JOYCE
Još jedno remek djelo arhitekture je osam metara visok Slavoluk Sergijevaca ili popularno nazvana Zlatna vrata. Nalaze se na trgu Portarata, napravila ih je rimska patricijska obitelj Sergijevaca 29. -27. godine prije Krista, a u čast tri pripadnika obitelji koji su imali visoke činovničke dužnosti u Puli. Slavoluk se naslanjao na gradska vrata Porta Aurea koja su imala bogati ukrasni luk i pozlatu pa od tuda potječe naziv Zlatna vrata.
Zanimljivost: slavni Michelangelo ovjekovječio je vrata crtežom koji se danas čuva u muzeju Wicar u Lilleu u Francuskoj.
Uz sama vrata nalazi se kip Jamesa Joyca, poznatog irskog pisca koji je neko vrijeme svog života proveo u Puli. Tamo je podučavao engleski jezik, a učenici su mu bili uglavnom austro – ugarski časnici iz mornarice. Kip se nalazi na maloj terasi kafića Uliks, nazvanog prema istoimenoj Joyceovoj knjizi. Odmah do kafića i kipa je zgrada u kojoj je Joyce radio.
Suvenir na kojeg smo naišli razgledavajući Pulu, podsjetio nas je na važan dio svakog putovanja – lokalnu gastronomiju.
GASTRONOMIJA
Dok ste u Puli ne propustite posjetiti neki od restorana. Popis možete pronaći ovdje. Nas je ugostio restoran Alighieri koji se nalazi na Danteovom trgu. Terasa restorana je u jako ugodnom ambijentu te ima pogled na park i fontanu.
Tamo smo probali pljukance s pršutom, rukolom i pomidorima, bilo je jako ukusno a donosimo vam i recept.
Pljukanci s pršutom, rukolom i pomidorinima
Recept za 2 osobe
Sastojci:
500 g pljukanca
100 g pršuta
100 g pomidorini
50 g rukola
50 g grana padano sira
10 g sira
Žličica Vegete
Sastojci za pljukance:
400 g brašna
2 dcl vrele vode
Prstohvat soli
Priprema: Zamjesite tijesto. Pokrijte ga i pustite da odstoji 15 minuta, zatim od tijesta oblikujte pljukance (oblik vretena). Kuhajte ih u slanoj, kipućoj vodi 15-ak minuta dok ne isplivaju. Na zagrijanu tavu stavite maslac, pršut i pomidorine i prodinstajte 5 minuta. Dodajte žličicu Vegete. Polijte s 1 dcl temeljca (ili vode u kojoj su se kuhali pljukanci). Dodajte pljukance i granu padano i sve dobro promješajte.
PLAŽE
U okolici Pule naći ćete puno prekrasnih plaža (popis možete pogledati ovdje). Mi smo posjetili nedavno uređenu Hidrobazu i popili kavu u fotogeničnom kafiću Blue Monkey. Plažu ćete odmah uočiti po plavoj stazi koja se prostire pored mora i uzduž plaže te mnoštva sadržaja pogotovo za djecu. Ne trebate brinuti o parkingu jer ga ima dovoljno. Donosimo vam par slika ugođaja s plaže.
Ovo je samo dio zanimljivosti koje treba posjetiti i doživjeti u Puli. Nadamo se da smo vam dali ideje, a ako imate neke prijedloge, slobodno nam pišite u komentare, rado bismo ih čuli.
Jasminka Đaković
Fotografije: Putopis
Blog je napravljen u suradnji s Podravkom
Hvala Turističkoj zajednici grada Pule