Zagreb City Tour

by Putopis

Putujmo zajedno kroz prošlost i sadašnjost i doživimo zagrebačku priču

Zagreb je milijunski grad specifičnog šarma, gostoljubivih i srdačnih  ljudi.

Naše razgledavanje počinje ispred katedrale koja je najmonumenatalnija sakralna građevina u Hrvatskoj i simbol Zagreba. Izgrađena je u neogotičkom stilu. Zavirimo u katedralu i pogledajmo njenu bogatu riznicu.

Sa Kaptola idemo na Dolac, najpoznatiju i najomiljeniju zagrebačku tržnicu koja će vas oduševiti šarenilom boja i mirisa. I nakon nekoliko koraka već ćete se naći u poznatoj Tkalčićevoj ulici, omiljenoj pješačkoj zoni prepunoj kafića i restorana. Nastavljamo dalje po kamenoj popločenoj Radićevoj i stižemo na Kamenita vrata, najbolje očuvanu utvrdu kojom je bio opasan Gradec. Ovdje možete zapaliti svijeću na oltaru sa čudotvornom slikom Majke Božje.

Dalje nas put vodi na Gornji grad, na Trg sv. Marka kojim dominira crkva sv. Marka na čijem su krovu povijesni grbovi Hrvatske i grada Zagreba. Na Gornjem gradu ćete još vidjeti zgradu Hrvatskog Sabora i Vlade, baroknu  crkvu sv. Katarine. Nedaleko crkve nalazi se još jedan simbol grada Zagreba kula Lotrščak  u kojoj je smješten Grički top koji svakog dana pucnjem označava podne. Na vrhu kule je vidikovac. Tu je i poznata zagrebačka uspinjača koja spaja Gornji i Donji grad. Prošećimo Strossmayerovim šetalištem  s kojeg možete vidjeti panoramu Zagreba. A onda ćemo se  spustiti na Trg bana Josipa Jelačića. Na trgu je poznati spomenik banu.

Ovdje nas očekuje i fontana Manduševac uz koju je vezana priča o nastanku Zagreba. Dalje nas put vodi na
najstariji park Zrinjevac sa stoljetnim platanama i glazbenim paviljonom u sredini.

Vrijeme je za kratki predah i okrijepu  na jednoj od mnogobrojnih tersa kafića u Bogovićevoj ulici.
Iz Bogovićeve se pruža pogled na Cvjetni trg koji je ime dobio po štandovima s cvijećem.
Nakon pauze, preko Cvjetnog trga krećemo u Masarykovu ulicu koja nas vodi do Trga maršala Tita.
Trgom dominira velebna neobarokna zgrada Hrvatskog narodnog kazališta. Ispred kazališta je Meštrovićeva skulptura Zdenac života. Na istom  trgu nalazi se Zagrebačko Sveučilište i Muzej Mimara.

 

Cijena: na upit

Kontakt: info@putopis.hr

 

You may also like

Leave a Comment