Obonjan – otok za potpuno opuštanje i odmor

by Putopis

Šibenski arhipelag pun je otoka i otočića koji očaravaju svojom netaknutom prirodnom ljepotom. Jedan od njih je i otok Obonjan kojeg smo posjetili. Obonjan je nekada bio poznat kao Otok Mladosti te kamp i ljetovalište izviđača Hrvatske. Danas se na njemu nalazi glamping resort – Obonjan Island Resort. Otok nije naseljen pa na njemu nema prometa kao niti na obližnjim otocima Prviću i Zlarinu. Male je površine, 136 hektara i može ga se cijelog prehodati. Na svakom koraku očekuju vas veličanstveni prizori prirode, a ovu prelijepu kulisu dodatno upotpunjuju šum mora i zvuk zrikavaca. 

Fotografija: Putopis.

Fotografija: Putopis.

Fotografija: Putopis.

Fotografija: Putopis.

Kako do Obonjana?

Do Obonjana se dolazi službenim brodom resorta ‘Zvjezdica’ iz Šibenika. Vožnja traje oko sat vremena tijekom koje možete uživati u prizorima tvrđave Sv. Nikole i kanala Sv. Ante. U ljetnoj sezoni brod iz Šibenika na Obonjan vozi tri puta dnevno. Na otok je moguće doći i gliserom, tada vožnja traje oko dvadesetak minuta.

Fotografija: 38Films.

Različite vrste smještaja

U resortu postoji nekoliko vrsta smještaja. Možete birati između Island Homes, Glamping Lodges ili O-Tents smještaja. Island Homes su ekološke, potpuno opremljene mobilne kućice. Možete se smjestiti u dvokrevetnu ili četverokrevetnu, odnosno jednosobnu ili dvosobnu kućicu s kupaonicom. Ova vrsta smještaja pogodna je za obitelji. 

Fotografija: Putopis.

Fotografija: Putopis.

Fotografija: Putopis.

Glamping Lodges su moderno dizajnirane kolibe. Također postoji varijanta dvokrevetnog ili jednokrevetnog smještaja. Gosti mogu birati da li će s terase imati pogled na more, na more i zalazak sunca ili na šumu. Kolibe su opremljene s klimom, kupaonicom s tušem, mini hladnjakom te sefom.

Fotografija: Putopis.

Fotografija: Putopis.

O- Tents su klimatizirani šatori. Za razliku od ostalih smještaja, gosti koji odaberu O-Tents šatore dijele zajednički toalet i tuš koji se nalazi u blizini.

Fotografija: Putopis.

Na otoku je ukupno 250 smještajnih jedinica za 2 do 4 osobe. Svi objekti su klimatizirani, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Mnoge simpatične četveronožne goste imali smo priliku sresti i upoznati. Ukoliko ste zainteresirani za odmor u Obonjan Island Resortu do 1. rujna 2024. možete iskoristiti kod s 20% popusta.

Fotografija: Putopis.

Gostima su na raspolaganju 2 restorana, 3 bara i 1 pizzeria. Ispred restorana nalazi se i veliki bazen.

Fotografija: 38Films.

Fotografija: 38Films.

Fotografija: 38Films.

Medicinsko osoblje tijekom cijele sezone dostupno je u Obonjan Islan Resortu i brine o gostima. Upoznali smo doktora Hrvoja Lisaka koji nas je proveo kroz odlično opremljenu ambulantu, upoznao s radom te najčešćim manjim nezgodama koje se ponekad znaju desiti, a koje uspješno rješavaju u ambulanti.

Fotografija: 38Films.

Povezanost s prirodom kroz razne aktivnosti

Poznato je da boravak u prirodi ima terapeutski učinak na tijelo i um. Nas već boravak uz more i pogled na plavu pučinu opušta i veseli, ali rado smo sudjelovali u radionici joge koja je bila organizirana na otoku. Obonjan Island Resort za svoje goste nudi svakodnevne radionice joge. One se organiziraju na više lokacija na otoku. A prakticirati jogu možete u vrijeme izlaska ili zalaska sunca. Mi smo se uključili u radionicu s instruktoricom Marijom s Obonjana. Saznali smo sve o opuštajućim tehnikama disanja te sudjelovali u “zvučnoj kupki” uz zvukove gonga.

Fotografija: 38Films.

Fotografija: 38Films.

Pored joge, u ovom ugodnom ambijentu, u hladovini šume s pogledom na more održale su se i kreativne radionice oslikavanja platnenih torbi Chia Cups Studija te mindfulness radionica meditacije instruktorice Marie Wasler.

Organizacija događanja na otoku

Šetajući resortom naići ćete i na amfiteatar. Ova jedinstvena pozornica na otvorenome nudi mogućnost organiziranja različitih događanja na otoku. Tijekom boravka na Obonjanu saznali smo i zanimljivu informaciju da je moguće zakupiti cijeli otok. Na otoku se često organiziraju brojni sportski rekreacijski sadržaji za djecu i odrasle, ali i oni zabavni kao što su filmske projekcije ili večernji koncerti.

Fotografija: Putopis.

Fotografija: 38Films.

U tri dana boravka na otoku, okrenuti prirodi i moru, a manje svim tehnologijama koje nas svakodnevno okružuju možemo reći da smo se baš odmorili i “napunili baterije”. Obonjan je pravo mjesto za potpuno opuštanje, odmor u prirodi i totalni odmak od svakodnevnog, užurbanog ritma života.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis, 38Films.

You may also like

Leave a Comment