USKORO POČINJE FESTIVAL SVJETLA I ZVUKA U GRAZU KLANGLICHT

by Putopis

Graz, popularna destinacija u Austriji, uskoro će zračiti posebnom atmosferom. Od 24. do 26. listopada, na 17 lokacija u gradu, održat će se Klanglicht, multimedijalni festival svjetla i zvuka. U tri dana, domaći i međunarodni umjetnici predstavit će svoj rad i odvesti nas u „svijet snova“ . To je ujedno i ovogodišnja tema festivala. Kroz igru svjetla i zvuka 24 umjetničke instalacije u središtu grada inspirirati će posjetitelje i potaknuti ih na promišljanje.

Što očekuje posjetitelje Festivala svjetla i zvuka Klanglicht

Trgovi, pročelja zgrada te dvorišta Graza ugostit će umjetničke instalacije od četvrtka do subote u sklopu bogatog programa festivala Klanglicht. Na najpoznatijoj pozornici na otvorenom u Grazu, Schlossbergbühne Kasematten, posjetitelje očekuje veliki, pokretni, osvijetljeni val, rad umjetnika Borisa Acketa. Val, „plešući“, iznad glava posjetitelja predstavlja zamišljenu granicu između raja i zemlje, ali i realnosti i mašte.

U Graz Schlossberg muzeju posjetitelji će „ući“ u jezični labirint umjetnica Giuditte Vendrame i Ane Shametaj. Kroz svoj rad umjetnice grade most između prošlosti i sadašnjosti.

Poznati sat i simbol grada, Uhrturm tijekom festivala poprimit će nove, začuđujuće forme prema ideji umjetnika Yann Nguema. 

U dvorištu Nacionalnog kazališta posjetitelji će moći kontrolirati algoritam umjetnika Philippa Artusa i pretvoriti apstraktne linije u estetske forme. Umjetnik Laurenz Theinert poziva nas da sanjamo otvorenih očiju promatrajući njegove svjetlosne skulpture u katedrali. Na orguljama će svirati Christian Iwan, Melissa Dermastia i Wolfgang Mitterer. Slike i projekcije umjetnika OchoReSotto na fasadi opere, zajedno s glazbom kompozitora Wolfganga Lehmanna prikazivat će kompleksnost sanjanja i buđenja. 

U Next Libertyju kazalištu posjetitelje očekuje projekcija s pitanjima umjetnika Fischlia i Weissa. To su pitanja koja se često pojavljuju prije nego se utone u san. Ovaj rad nagrađen je s Zlatnim lavom na Venecijanskom Biennalu 2003. godine. Po prvi put je dostupan u digitalnoj formi upravo na festivaliu Klanglicht. Posjetitelji će moći vidjeti i svjetlosnu instalaciju, repliku mjeseca pod nazivom „Muzej mjeseca“ umjetnika Lukea Jerrama. Bit će izložena u župnoj crkvi Graza, Stadtpfarrkirche. 

Cijeli program možete pogledati ovdje, a umjetničke instalacije se mogu razgledati od 18 do 23 sata. 

Naslovna fotografija: Putopis.

Fotografije: Turistička zajednica Graza.

You may also like

Leave a Comment