GRAZ – GRAD ODRŽIVOSTI, GASTRONOMIJE I DIZAJNA

by Putopis

“Ako me pitate što mi se najviše sviđa kod Graza, rekao bih da je to spoj starog i novog”, kazao nam je David, vodič iz Graza koji je bio naš domaćin. I bio je potpuno u pravu. Grad koji je bogat poviješću, kulturom te zadivljujućom arhitekturom, izvrsno se nadopunjuje sa svime što donosi današnje vrijeme. I ne samo s modernim načinom života, već i s načinom razmišljanja. Održivost, briga za okoliš, ljude i prirodu, pozitivan svjetonazor te kreativnost, sve to susreli smo u našem istraživanju Graza, šetajući i upoznavajući grad i njegove stanovnike.

Uz Davida, domaćin nam je bila i food blogerica Manuela koja nas je povela na gastro turu. U jako ugodnom druženju saznali smo mnoštvo zanimljivost o Grazu i životu u ovom živopisnom gradu na rijeci Muri. Osjećali smo se kao da smo u razgledu s prijateljima, a ne vodičima i privremeno smo postali ‘lokalci’. Njihove ture su za svaku preporuku, a u nastavku vam donosimo dio zanimljivosti.

GRAD STUDENATA

Graz je drugi najveći grad u Austriji, i najveći grad njemačkog govornog područja smješten južno od Alpa. Ima 8 sveučilišta i oko 75.000 studenata. U populaciji od oko 320.000 stanovnika, petinu čine studenti. To se osjeti i u gradu, puno je festivala, a zbog mlađe populacije Graz je grad s najviše vegeterijanskih i veganskih restorana u Austriji.

STARI GRAD

Razgled smo započeli u centru grada, u glavnoJ ulici Herrengrasse koja vodi do glavnog trga Hauptplatz. To je pješačka zona i tu nećete vidjeti automobile, što nam se posebno svidjelo. Bicikl je važno i popularno prijevozno sredstvo u gradu kojeg nazivaju i ‘biking capital of Austria’. Saznali smo i kako se uvode mnoge promjene što se tiče prometa u centru grada, sužavaju se ili ukidaju trake za promet automobilima, a sve to kako bi pješaci imali više prostora, a nakon njih i biciklisti.

Zanimljivost: vožnja tramvajem u centru grada je besplatna. Točnije između trga Jakominiplatz i glavnog trga Hauptplatz, plus jedna stanica u oba smjera.

Centar grada odiše posebnom atmosferom. Tu se miješaju stilovi, a osijeća se i utjecaj Mediterana – što kroz renesansnu arhitekturu palača i zgrada, što kroz opušteniji ugođaj u gradu na mnogim terasama kafića i restorana.

U šetnji smo primjetili i natpise: Više prirode u gradu! Evo o čemu se radi: inicijativa grada je da u centru zasadi više drveća i to voćki, koje će građani moći ubrati i konzumirati. To je još jedna odlična ideja koja nam se svidjela. Jedna od zanimljivosti je i da se stanovnike potiče da popravljaju stvari koje im se pokvare, a ne da odmah kupuju nove. Za svaki popravljeni uređaj, mogu dobiti bonus do maksimalno 200 eura.

LANDHAUS – ZGRADA PARLAMENTA

Na glavnoj ulici nalazi se i zgrada parlamenta, palača Landhaus, gdje i danas zasjeda parlament pokrajne Štajerske. Palača sa svojim renesansnim stilom i arkadama podsjeća na one u Veneciji, a izgradio ju je talijanski arhitekt Domenico dell’Allia.

Naročito impresivno je dvorište palače koje se s kružnim lukovima smatra remek dijelom renesanse. Dvorište služi i za održavanje raznih koncerata, predstava i festivala.

Bunar koji je smješten u dvorištu, s mnoštvom detalja, pravo je umjetničko dijelo.

Odmah do zgrade parlamenta nalazi se Muzej srednjovjekovnog oružjaLandeszeughaus. U njegovoj oružarnici je izloženo čak 32.000 komada oružja, oklopa za borbu i alata. To je najveća povijesna zbirka oružja na svijetu. Tamo možete vidjeti jedan, od još samo sedam u svijetu, u potpunosti očuvanih oklopa za konje. Više o muzeju možete saznati ovdje.

RENESANSNA DVORIŠTA

Centar grada pun je prekrasnih, ‘skrivenih’ renesansnih dvorišta, kao što je ovo od palače. Znatan broj talijanskih arhitekata došao je u Graz u 16. stoljeću. To je bio jedan od najbogatijih gradova u Europi. Bilo je jako puno posla, pa su talijanski arhitekti obogatili grad novim stilom.

Zavirili smo u nekoliko takvih dvorišta, svako je drugačije i posebno na svoj način. U nekima su se smjestili restorani, u nekima se održavaju razna događanja, a neka su prazna i podsjetnik su na prošla vremena.

OSLIKANA KUĆA – HERZOGHOF

Na Herrengrassese ulici nalazi se i takozvana ‘Oslikana kuća’. Pročelje zgrade je 1742. godine oslikao freskama barokni slikar Johann Mayer, a prikazani su bogovi iz grčke i rimske mitologije.

GLAVNI TRG S GRADSKOM VIJEĆNICOM

Šetnja gradom nas je dovela do glavnog trga s Gradskom vijećnicom iz 19. stoljeća. Na sredini trga se nalazi fontana nadvojvode Ivana s četiri kipa koja predstavljaju četiri rijeke – Muru, Dravu, Enns i Sann. Nadvojvoda Ivan je bio iznimno važna osoba za Graz, Štajersku i cijelu Austriju. Proveo je brojne reforme za napredak društva, osnovao Joanneum muzej koji je imao i obrazovnu funkciju. On je 1864. godine proglašen Carskim i kraljevskim tehničkim veleučilištem kojeg je pohađao i Nikola Tesla. Također je osnovao Štajersko poljoprivredno društvo te je bio jedan od inicijatora izgradnje Južne željeznice od Beča do Trsta.

Na glavnom trgu se nalazi i impresivna zgrada Luegghaus. Ako pažljivo pogledate fasadu vidjet ćete usta i noseve skrivene između motiva voća i cvijeća. Pročelje je inspiracija mnogim umjetnicima. Jedan od njih prenio je motive na ručno rađeni tepih. Tepih se izradio u Nepalu, a može se kupiti u Grazu u galeriji tepiha Geba.

Zanimljivost: glavno mjesto susreta oduvijek je bio sat Weikhard Uhr koji se nalazi ispred trgovine Weikhard. Kada nije bilo mobitela ljudi bi zvali prodavače u dućanu na fiksni telefon i molili ih da jave prijateljima da kasne.

SCHLOSSBERG

Šetnju s glavnog trga nastavili smo prema Schlossbergu. Na brdu Schlossberg nalazi se utvrda koja je gradu i dala ime. Iz slavenskog ‘gradec’ nastao je Graz.

Kako do gore? Na Schlossberg možete doći stepenicama, liftom, uspinjačom ili preko trga Karmeliterplatz. Dolje možete na jedinstveni način- podzemnim toboganom. Dugačak je 64 metra i najviši je podzemni tobogan na svijetu. Spuštate se na posebnim podlogama, brzinom od 25 – 30 km/h preko raznih zavoja i dolje ste za nešto manje od minute. Mi smo išli liftom točnije glazbenim liftom, što je još jedan pokazatelj kreativnosti u gradu. On nas je doveo do Uhrturm sata, poznatog simbola Graza. Detalje oko cijena ulaznica za vožnju toboganom pogledajte ovdje.

Sa Schlossberga se pruža prekrasan pogled na cijeli grad.

Zanimljivost: Utvrda Schlossberg se nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda kao najjača utvda svih vremena. Nije ju uspio osvojiti niti Napoleon.

Brdo Schlossberg je ujedno i javni park i omiljeno mjesto za šetnju, opuštanje i uživanje u prirodi stanovnika Graza i turista. Devet stalno zaposlenih vrtlara brine se za ovaj divni zeleni kutak u centru grada. Park je uredio Franz Ludwik Baron von Welden, austrijski časnik, koji je također bio i strastveni botaničar. Za svojeg mandata u Dalmaciji, osnovao je prvi zadarski javni park, danas poznat kao Perivoj kraljice Jelene Madijevke. To je bio i prvi javni park u cijeloj Dalmaciji.

UHRTURM – SIMBOL GRADA

Na Schlossbergu se nalazi Uhrturm, 28 metara visok toranj sa satom i tri zvona. Ovaj simbol grada od 1712. godine točno otkucava svaki sat. Građani su ga 1809. godine otkupili i tako spasili toranj sa satom i zvonike od rušenja i francuske opsade.

MUZEJ UMJETNOSTI

S vidikovca na Schlossbergu izvrsno se vidi i Muzej umjetnosti – Kunsthaus Graz. Ova futuristička zgrada izgrađena je 2003. godine i postala je jedan od simbola Graza. Osmislili su je arhitekti Peter Cook i Colin Fournier. Ako pogledate detaljnije njezin krov, vidjet ćete da je jedan ispupčeni prozor na krovu okrenut prema satu. Kada su radili prozore, arhitekti su shvatili važnost sata te su jedan prozor okrenuli prema njemu. Na taj način povezana su dva simbola grada, stari i novi. Muzej od milja još zovu i ‘prijateljski vanzemaljac’ (Friendly Alien). U Muzeju umjetnosti održavaju se mnogobrojne izložbe, a program možete pronaći ovdje.

OTOK NA MURI

Nakon Schlossberga uputili smo se preko rijeke Mure na drugu stranu obale i prvo što smo zamjetili je umjetni Otok na Muri – Murinsel. To je zapravo most, u obliku školjke, koji je napravljen prigodom proglašenja Graza prijestolnicom kulture 2003. godine prema nacrtu njujorškog umjetnika Vite Acconcia. Trebao je ostati privremeno, ali ostao je za stalno i postao je također jedan od prepoznatljivih simbola grada.

ČETVRTI GRIES I LEND

Šetajući tim kvartovima naići ćete na mnogobrojne kafiće, restorane, galerije i dućane koji posluju na principu održivosti. Taj dio grada okuplja kreativnu zajednicu, a tamo se nalazi i Muzej umjetnosti.

Svugdje je vidljiva ideja održivosti, kako se ona prakticira u svakodnevnom životu te čini važan dio zajednice. Na primjer, sve se nastoji reciklirati. U mnogim izlozima vidjet ćete torbe, lampe, odjevne predmete, kućne dekoracije izrađene od recikliranih materijala. Osim recikliranja, jako važan je i ‘upcycling‘ – kada se u renovaciji koristi isti materijal te se stvara novi proizvod veće kvaliete. Jedan takav primjer je i studio Fanny&mary iza kojeg se nalazi arhitektica Fanny Justich i njezin muž, a njihov rad možete pogledati ovdje.

Rad lokalnih umjetnika i kreativaca je svugdje prisutan.

Osim recikliranja modnih i dekorativnih predmeta, reciklira se i hrana. U Grazu se jako vodi računa o zero food waste konceptu i što manjem bacanju hrane. Tako se stari kruh reciklira i prodaje po nižoj cijeni pod sloganom ‘Too good to go’ Ili ‘Die 2. Chance fur Brot von Gestern’ (Druga šansa za jučerašnji kruh).

Reklama za frizerski salon u obliku ulične umjetnosti.

GRAZ – GRAD DIZAJNA

Ako vas zanima dizajn i sve što ima veze s kreativnim izražavanjem i industrijom, tada svakako posjetite Graz. Osim što je uvršten na UNESCO popis svjetske baštine 1999. godine, proglašen je i UNESCO gradom dizajna. UNESCO-va mreža kreativnih gradova obuhvaća sedam kreativnih područja – obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu. Na popisu je čak 300 gradova iz cijelog svijeta. Tako je Graz 2011. godine dobio titulu Grada dizajna i našao se na prestižnoj listi među prvih 10 gradova u svijetu, pored Berlina, Seoula, Buenos Ariesa, Montreala.

Kako nam je objasnio David, to nije ‘samo još jedna’ titula koja se dodjeljuje gradu, nego dizajn mora biti utkan u DNA grada i njegovih stanovnika. Tako, na primjer, u Grazu možete studirati informacijski dizajn, modni dizajn, industrijski dizajn, ali i muzejski i izložbeni dizajn. Studij industrijskog dizajna na Sveučilištu u Grazu, magazin Forbes je proglasio među 60 najboljih na svijetu. I ne radi se samo o edukaciji, dizajn mora biti prisutan i u javnom prostoru. Kroz instalacije, izložbe, ali i kroz povezivanje umjetnika s trgovinama gdje mogu izlagati i prodavati svoj rad.

Gradom stvarno odiše kreativni duh, to smo primijetili na svakom koraku. A kod dizajna i kreativnih ideja, jako važan faktor je naravno i održivost. Mjesec svibanj posvećen je dizajnu, primijetit ćete to po mnogim oznakama i zastavama po gradskim dućanima te mnoštvu događanja.

O važnosti dizajna odnosno kreativne industrije govori i podatak o 2 milijarde eura prihoda koje se ostvaruju u cijeloj regiji odnosno Štajerskoj. Čak 18 000 ljudi direktno ili indirektno radi u kreativnoj industriji koja je jako važna za cijelu regiju.

GASTRONOMIJA

KAISER-JOSEF MARKET

S veseljem smo išli istražiti i gastronomsku scenu Graza kroz koju nas je provela food blogerica Manuela. Pogotovo jer je Graz 2008. proglašen gradom kulinarskih užitaka. Food turu smo započeli na tržnici na trgu Kaiser-Josef Market, žili kucavici svakog grada.

Graz ima 19 tržnica, postoji duga tradicija i kultura odlazaka na tržnicu po svježe namirnice, voće i povrće. To nije samo kupovina, već i druženje s prodavačima te mjesto susreta s prijateljima.

Štajerska je poznata po organski uzgojenom voću i povrću. Posebno po jabukama. 85% svih jabuka koje rastu u Austriji dolaze iz istočne Štajerske, a Štajerska je još poznata i po vinima. Na ovoj najvećoj tržnici u Grazu, mi smo ovaj put degustirali austrijske sireve.

PEKARA WALDHERR

Naša sljedeće postaja bila je pekara Waldherr. To je prva organska pekara u Austriji koja se specijalizirala za proizvodnju organskog kruha i peciva. Na vratima smo uočili naljepnicu ‘Slow Food Styria’. Koncept Slow Food podrazumijeva da svi ljudi mogu imati pristup hrani koja je dobra za njih, kao i za proizvođače i planet općenito. To znači da je ta hrana organska, uzgojena bez pesticida i kemikalija, što je naravno bolje za zdravlje i za okoliš.

Ambijent pekare je jako ugodan, možete pojesti pecivo i naručiti kavu. Mi smo probali pecivo punjeno višnjama i bademima.

Više detalja o ovoj pekari možete pronaći ovdje.

I naša food tura bila je puna zanimljivih photo pointova.

GUT SCHLOSSBERG

U centru grada, u baroknom dvorcu iz 1627. godine smjestio se Gut Schlossberg, trgovina i kušaona koju svakako vrijedi posjetiti. Tu se nalazi više od 1200 proizvoda malih, lokalnih proizvođača.

Tu možete kušati i kupiti sireve, džemove, vina, likere i rakije, ali također i veganske proizvode. Jedna trećina proizvoda je iz Graza, trećina je iz Štajerske, a preostala trećina iz Austrije.

Vlasnici su u direktnom kontaktu s lokalnim proizvođačima. Tu ćete pronaći i sve popularnije piće Most. To je piće od jabuke i alkohola, a Gut Schlossberg ima jedinu Most vinoteku takve vrste.

HUMMEL

Restoran Hummel, što znači bumbar, bio je naše odredište za ručak. Osim ugodno uređenog unutarnjeg prostora, ima i veliku terasu u vrtu koja je izvrsna za proljetne i ljetne dane.

Restoran također nudi vegeterijanska jela te Levante kuhinju – u formi mezze, sve za kušanje i dijeljenje. Sastojci su organski i njeguje se ‘low food waste‘ koncept i održivost. Ova salata od kruha s mnoštvo povrća i začina bila je odlična i jako osvježavajuća, kao i cijelokupni ručak.

Probali smo i sendvič s grilanom piletinom i krumpirićima.

Levan – trio koji smo također kušali: humus, Baba ganoush (predjelo koje se sastoji od sitno nasjeckanog pečenog patlidžana, maslinovog ulja, limunovog soka, raznih začina i tahinija) i Muhammara (pikantni umak od oraha, crvene paprike, melase od nara i krušnih mrvica)

Ako se nađete u Grazu svakako posjetite ovu gastro oazu. Detalje o restoranu možete pogledati ovdje.

MANGOLDS

Po desert i kavu otišli smo u Mangolds. To je vegeterijanski samoposlužni restoran koji postoji u Grazu već 30 godina. Sve je svježe skuhano i organskog, lokalnog porijekla. I tu je također zastupljeno zero food waste razmišljanje.

Mi smo se oduševili s arabica kavom naziva Brigantes. Ta kava ima posebno zanimljivu priču, naime ona stiže povijesnim jedrenjakom iz središnje Amerike, Hondurasa i Nikaragve, i to se naziva Sailed powered shiping. Jedrenjak se zove Brigantes, pa se tako naziva i kava. I prevozi se samo jednim jedrenjakom pa su količine ograničene, a taj put traje i do 4 tjedna. Na taj način želi se pridonijeti očuvanju okoliša, održivoj budućnosti i budućim generacijama.

Više o ovom jedinstvenom restoranu možete pročitati ovdje.

DIE STEIRER

Još jedno mjesto u Grazu koje vrijedi posjetiti je restoranu Die Steirer. Restoran je u centru grada i u modernom ambijentu poslužuje tradicionalne štajerske specijalitete. Večeru smo započeli s juhom te nekoliko vrsta štajerskih tapasa.

Zanimljivost: restoran donira 1 euro po naručenoj juhi za beskućnike u VinziDorf hospiciju.

„Steirerpfandl” – štajerski pureći fileti u umaku od vrhnja sa slaninom i gljivama, posluženo s malim okruglicama na maslacu.

Hrskava pržena štajerska piletina. Porcija je jako velika, ima 6 komada piletine pa je odličan izbor za jako ogladnjele.

U restoranu možete kupiti i suvenir kao što je vino, bućino ulje ili pesto od bućinih sjemenki.

GDJE ODSJESTI?

Hotel Gollner je obiteljski hotel s 4 zvjezdice koji posluje već gotovo 60 godina. Nalazi se u centru grada i odličan je odabir jer automobil možete ostaviti na njihovom parkingu i do svih atrakcija u gradu možete pješice bez problema. Ujutro će vas dočekati bogat i raznovrsan doručak, a za lijepog vremena možete uživati i na njihovoj šarmantnoj terasi. Ljubazno osoblje priča i hrvatski jezik.

Sve detalje o hotelu možete pronaći ovdje.

Graz je pravi skriveni dragulj. Našim kratkim posjetom i istraživanjem otkrili smo toliko toga, a opet osjećamo se kao da smo samo ‘zagrebali’ po površini. Nadamo se da smo vam dali inspiraciju za putovanje i uvid u jedan možda ‘drugačiji’ Graz. U jedno smo sigurni, mi ćemo ga ponovno posjetiti.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis

Sve fotografije zaštićene su autorskim pravima.

Blog je napravljen u suradnji s Turističkom zajednicom Graza

You may also like

Leave a Comment