Istra Inspirit – poseban doživljaj Istre

by Putopis

Želite li doživjeti Istru na poseban način – “putovati kroz vrijeme”, zabaviti se i proživjeti neke zanimljive događaje, priče i legende iz povijesti – tada morate posjetiti neko od događanja Istra Inspirit-a . Ovaj višestruko nagrađivani projekt prikazuje i oživljava istarske mitove i legende na autentičnim lokacijama te posjetiteljima nudi nezaboravno iskustvo. Ovo je njihova priča:

Istarske legende i mitovi kao nadahnuće u storytellingu

Ljetovanje u Istri daleko je od klasične turističke priče, koja uključuje samo sunce i more. Slikoviti istarski gradići kriju predivnu kulturnu baštinu i tradiciju koja je u slučaju Istra Inspirita poslužila kao nadahnuće u razvijanju storytelling doživljaja. Druženje s Istra Inspiritom pretvori se u putovanje kroz vrijeme prepuno „wow“ trenutaka, doživljaja, osjećaja, glazbe, plesa i pjesme. Istra Inspirit je projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije kojemu je cilj obogatiti kulturno – turističku ponudu poluotoka putem doživljaja gdje se uprizoruju istarske priče, legende i mitovi.

 

Gdje vas vodi Istra Inspirit?

Tijekom petogodišnjeg djelovanja obuhvaćen je velik broj istarskih gradova i mjesta, od kojih se posebno ističe Inspirit doživljaj u srednjovjekovnom gradu Dvigradu u Kanfanaru, gdje vas upoznajemo s legendarnim kapetanom Henryjem Morganom i njegovom družinom. Svi posjetitelji mogu se uključiti u pravu gusarsku zabavu u autentičnom ambijentu Dvigrada.

Veliku ulogu u našim doživljajima igraju i kostimi, koji su posebno atraktivni kada poluotok Vižulu na području Medulina posjeti Crispo, nasljednik cara Konstantina Velikog. Njegova sudbina prožeta je dramatičnim zbivanjima iz zlatnog doba Rimskog carstva koji se oživljavaju na području arheološkog nalazišta.

Tijekom putovanja kroz vrijeme upoznajemo vas i s mračnim srednjim vijekom, i to u Svetvinčentu u središnjoj Istri. Mare Radoslovich bila je lokalna travarka koja je pomagala svojim sumještanima, međutim optuže je za sklapanje ugovora s vragom i prijeti joj lomača. Završetak ove dramatične priče odvija se u dvorištu kaštela Grimani – Morosini.

Na Istru i njezine stanovnike djelovalo je more, zbog kojeg su nastale batane u kojima su rovinjski ribari ribarili, dok su se navečer družili s ostalim težacima svojeg mjesta u tradicionalnom podrumu koje se u Istri naziva Spacio, što je naziv i našeg doživljaja gdje želimo cijelu atmosferu prenijeti našim posjetiteljima.

Barok je bilo razdoblje prepuno raskošnih kostima i bogato uređenih crkava i zgrada. Domenico Furlan je dio tog bogatstva ukrao iz svetohraništa porečke Bazilike zbog čega je postao ozloglašeni lopov kojemu prijeti pogubljenje, a što se zapravo dogodilo s Domenicom saznajte na našem događaju Iustitia u Poreču.

Naši rezultati

Do danas je projekt prepoznat kao važan i jedinstven dio istarske turističke ponude, što potvrđuju i dobivene nagrade kroz pet godina djelovanja: CBTour – nagrada za najbolji kreativni program hrvatskog poslovnog turizma , 2012.; MRAK (Mreža za razvoj i kreativnost) – nagrada za najbolji kreativni i inovativni turistički proizvod, 2012.; ‘Simply the best’ – nagrada koju dodjeljuje UHPA i časopis Way to Croatia za kreativni i inovativni pristup oblikovanju turističke ponude, 2012., ‘Zlatna koza 2012 / Capra d’oro 2012’ – za najbolji inovativni proizvod u Istarskoj županiji, 2012.; ‘Golden Zoom Awards’ – najbolja marketinška kampanja turističke destinacije dodijeljena u sklopu Travel Zoom konferencije na Bledu u Sloveniji, 2013.; ‘XVIII edición Concurso al mejor producto de turismo’,  FITUR, Madrid – nominacija za najbolji međunarodni turistički proizvod, 2013.; ‘Creative Tourism Award’ –  nagrada za najkreativniji doživljaj u 2014. koju je Istra Inspiritu  dodijelila međunarodna organizacija Creative Tourism Network iz Barcelone, 2015.

Istra Inspirit i dalje razvija svoj ponudu i pokušava nastaviti svoju inovativnu interpretaciju kulturne baštine diljem poluotoka. Kao inspiracija nam još uvijek posluže istarske legende i mitovi, ali i naši posjetitelji kojima želimo pružiti nezaboravan doživljaj kojeg žele ponovo posjetiti.

 

Tekst i fotografije – Istra Inspirit

You may also like

Leave a Comment