MUZEJ ČOKOLADE ZAGREB PRESELIO SE NA NOVU LOKACIJU

by Putopis

Muzej čokolade Zagreb od sada će goste primati u većem i atraktivnijem prostoru, i dalje u samom centru grada. Nova adresa je Gundulićeva ulica 26, a novi prostor će posjetiteljima omogućiti još bolje uživanje u pričama iz prošlosti i sadašnjosti najpoznatije i najomiljenije slastice.

Obiteljski izlet ili romantični izlazak u Muzej čokolade Zagreb

Muzej čokolade Zagreb osmišljen je za obiteljski izlet s djecom, prijateljsko druženje ili romantičan izlazak s voljenom osobom. U novom, većem prostoru to će biti moguće na još kvalitetniji i raznolikiji način. Uskoro će posjetitelji muzeja u bilo kojem trenutku moći sudjelovati na drop-in radionicama i izraditi svoj čokoladni suvenir. Uz to, muzej je dodatno proširio i opremio prostor za grupne degustacijske radionice i dječje rođendane. Tako će od ožujka posjetitelji moći sudjelovati u proizvodnji čokolade uz stručnog čokolatijera. Velika je novost i pokretanje manufakture čokolade, gdje će se moći pratiti proces proizvodnje različitih čokoladnih delicija.   

 “Prošlo je šest godina od osnivanja Muzeja čokolade Zagreb, i u tom periodu smo kontinuirano rasli, obogaćivali postav i oplemenjivali ponudu za naše posjetitelje. Stari prostor nas je u jednom trenutku počeo ograničavati za ideje koje smo imali te smo se prošle godine napokon odlučili na ovaj iskorak. Sada na gotovo dvostrukoj površini posjetiteljima možemo ponuditi još više sadržaja, kako povijesnih i kulturnih, tako i u direktnom radu s čokoladom. Uskoro kreću i često traženi dječji rođendani te takozvane drop-in radionice kod kojih će posjetitelji spontano moći samostalno izraditi svoju vlastitu čokoladu. Porastao je i galerijski prostor, tako da planiramo redovite prigodne izložbe. Lani nas je Tripadvisor proglasio jednom među top 10 % najboljih aktivnosti na putovanjima u svijetu. Nadamo se da ćemo s ovom ponudom to uspjeti još i nadmašiti.” ispričali su nam Domagoj Ilija Cerovac i Ružica Božić Cerovac, osnivači Muzeja čokolade Zagreb.

Sedam soba povijesti čokolade

Muzej čokolade Zagreb mjesto je koje otkriva svijet čokolade. Postav muzeja sastoji od sedam soba koje prate različita razdoblja konzumacije i najveće inovacije u svijetu čokolade. Pregled počinje pričom o zrnu kakaa, prvim alatima za mljevenje i pripremu čokolade, kao i crticama o južnoameričkim plemenima koji su ga upotrebljavali prije više od 3500 godina. Čokoladi kakvu jedemo danas prethodila su stoljeća razvijanja fermentacije zrna, mljevenja, končiranja i temperiranja.

Do 19. stoljeća čokolada se konzumirala u tekućem obliku, s različitim začinima i ekstraktima. Tako je bilo sve dok 1848. godine nije napravljena prva pločica u kalupu. Cijeli je proces zabilježen i u Muzeju čokolade Zagreb.

Zbirka uključuje alate, čokolatijere, kalupe, pakiranja, pa i rane promidžbene materijale iz novina.

Izložba završava vrlo simbolično, u sobi s poklonima za baš svaku priliku. Posljednja prostorija upućuje na široku upotrebu čokolade i nevjerojatno veliku potražnju.

Radno vrijeme muzeja ponedjeljkom je od 14 do 20 sati (ulaz je do 19 sati). Od utorka do subote radno vrijeme je od 10 do 20 sati (ulaz do 19 sati). Nedjeljom muzej radi od 10 do 19 sati (ulaz do 18 sati). Cijena ulaznice za odrasle osobe je 9,50 eura, a za djecu od 5 do 18 godina 7 eura. Obiteljska ulaznica uključuje ulaz za dvoje odraslih i do troje djece, a iznosi 30 eura. Cijena ulaznice za studente je 8 eura, a za umirovljenike 7 eura. Svaka ulaznica uključuje kutiju s degustacijskim uzorcima.

Fotografije: Matej Čepl

You may also like

Leave a Comment