Da se nešto posebno događa na Oleander terasi hotela Esplanade Zagreb vidljivo je već s Glavnog kolodvora. Približite li se terasi prepoznat ćete obrise vagona Orient Expressa. Legendarni “vlak” se, zahvaljujući Fooling Around by Fuliranje i Adventu u Zagrebu ponovno pojavio u gradu.
Neraskidiva je stoljetna veza Esplanade i najpoznatijeg vlaka na svijetu, ujedno i sinonima za eleganciju i luksuz. Na slavnoj ruti Orient Expressa od Pariza do Istanbula nalazio se i Zagreb. Hotel Esplanade izgrađen je kako bi njegovim putnicima istančana ukusa pružio profinjen smještaj i besprijekornu uslugu. Tu bezvremensku ljepotu i eleganciju i ove zime utjelovio je Fooling Around na terasi Oleander hotela Esplanade. Nakon prošlogodišnje inspiracije Parizom, Fooling Around nas ove godine odvodi u Veneciju, drugu postaju glasovitoga vlaka. U devet elegantnih vagona na Oleander terasi dočekuju vas eminentni hrvatski restorani, chefovi i koktel majstori.
Fooling Around gastro ponuda i 36 vrhunskih delicija
Na ovogodišnje nezaboravno putovanje okusa vode vas: hotel Esplanade, Noel, Meneghetti, JRE koji okuplja restorane Lemongarden, San Rocco, Konobu Boba i LD Restaurant, potom Mason Burgers & Stuff, BoogieLab, Acrobat, Institut za kobasice by Mate Janković, Ginglebells i Rakijarnica.
Sve do 31. prosinca posjetitelji Fooling Arounda moći će uživati u čak 36 vrhunskih delicija. Redom se tu radi o jelima visoke kuhinje “omotanim” u festivalsko ruho. Od Noelove purice s “mlincima”, ragua od jelena s tamnim pivom i bao tuna pašticade, preko Esplanadinih hrskavih sardina, suhog bunceka sa zeljem u tortilji, zatim hrskavo-kremastih kroketa kulena, do nenadmašnih zapečenih štrukli i izvrsnih slastica poput jabuka kuhanih u vinu, vrućeg crumblea i moussea od čokolade.
JRE kućica nudi San Roccov svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa, umakom od poriluka i jusom, polpete sa šalšom i spumom od krumpira chefa Bašića, jedinstvene gyoze chefa Gajskog, juhu od češnjaka i dimljene paprike uz yakitori od kozica i ulje od bilja, te glaze kupus na otvorenoj vatri uz hummus i prah od rozog đumbira chefa Udovičića.
Mason mami Butter burgerom od posebnog komada mesa koji ima 40 posto masnoće. Tu je i izuzetno okusima raskošan Short Rib ragu s polentom. Pork belly napravljen je sous vide 24 sata i dimljen na drvu od jabuke, poslužen s klasičnim kimchijem uz dodatak ananasa. U ponudi je i Arancin, odnosno riža na mlijeku s jabukom, karamelom i vanilijom. Meneghetti spaja istarsku baštinu i luksuz u jelima Tartarissimo, Bakalar in Bianco, Dolce Vita, Maiale Rustico i Panettone.
Institut za kobasice privlači provjereno izvrsnim debrecinkama s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama. U ponudi je i juneća šiš kobasa sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, frankfurterkama.
Boogie Lab premijerno na Fooling Aroundu predstavlja Sourdough lasagne carbonara i s raguom, te Apple strudel lasagne.
Fooling Around i selekcija vrhunskih pića
Tu je i Tikveš kućica sa svojom selekcijom vrhunskih vina, toči se i Freixenet Reserva Real, izvrsne rakije, kuhana vina, pivo i raskošan izbor ostalih pića na Rakijarnici.
Za koktele u toplim i hladnim verzijama zaduženi su na Ginglebells kućici. Ona se s pravom može pohvaliti legendarnim kuhanim ginom. Ginglebells kućica donosi i dvije zimske verzije svojih poznatih koktela: Warmstar Martini i Pina Hotladu. Esplanadin F&B manager i koktel majstor Vjenceslav Madić osvaja svojim kreacijama među kojima se ističu topli kokteli Mojito, Oleander i Orient Express.
Za potpuni doživljaj blagdanske idile pobrinut će se i prigodan glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka i svakodnevni nastupi vrhunskih DJ-a. Ponedjeljkom su na rasporedu akustični nastupi talentiranih glazbenika. U najavi je i bal pod maskama, te nekoliko izvrsnih tematskih partyja, od kojih će jedan biti 19. prosinca u režiji destilerije Aura.
Specijalne ponude vikendom
Pojedine kućice vikendima imaju specijalne ponude. Chef Ivan Zidar, uz svoju svakodnevnu ponudu na kućici Mason Burgers & Stuff, vikendima peče domaćeg odojka. Servira ga s kimchijem u jednoj, te s francuskom salatom i turšijom u drugoj varijanti. Meneghetti vikendom donosi svježe kamenice koje servira uz šampanjac.
Petkom i subotom na pozornici se izmjenjuju po dva DJ-a.
Humanitarna akcija za pomoć udruzi Šapice
Već tradicionalno Fooling Around i ove godine ima humanitarnu akciju. Ovaj put pomagat će se udruzi Šapica. Posjetitelji će 6. i 7., 12. i 13., 20. – 22. te 27. – 29. prosinca moći doći na prigodno blagdansko fotografiranje svojih ljubimaca, a za isprintanu fotografiju donirati sredstva za Šapicu. Kući će moći ponijeti prigodan dar za vlastitog četveronožnog prijatelja.
Kojeg god dana ili večeri svratili, Fooling Around će vas povesti na jedinstveno putovanje koje ćete sigurno rado pamtiti.
Fotografije: Ana Paić i Sandro Sklepić