Vina i vinske priče s Plešivice

by Putopis

Jesen je idealno vrijeme za posjet ovom dijelu Samoborskog gorja pa smo se i mi uputili u ovu najmanju vinsku regiju Hrvatske. Samo četrdesetak kilometara od Zagreba nalazi se Plešivica, koja se još naziva i hrvatskom champagne regijom. Pored pjenušaca, Plešivička vina također su iznimno cijenjena. Prvo odredište bila nam je bačvarija Golub u Jastrebarskom, jedina u ovom kraju.

Tu obitelj Golub radi bačve od hrastova drveta na tradicionalan način. Sve se radi ručno i proizvede se oko stotinjak bačvi godišnje.

Ljubitelji vina, osim što mogu vidjeti proces izrade, mogu razgledati i zbirku starih bačvaraskih alata, drvenih posuda i fotografija. Zbirka sadrži 233 eksponata i 2014. godine je dobila status kulturnog dobra Republike Hrvatske. U prošlosti su se sve namirnice čuvale u bačvama, a razni alati su bili precizno izrađeni, naravno sve ručno bez moderne tehnologije.

Obitelj Golub radi bačve za poznate vinare kao što su Tomac i Šember, a izvoze ih i u Italiju. 

Obiteljska vinarija i vina Kolarić Coletti

Sljedeća postaja bila nam je obiteljska vinarija Kolarić Coletti. Domaćini Franjo i Ivana upoznali su nas sa svojim vrhunskim vinima i pjenušcima koje proizvode na 8 hektara vinograda u Jastrebarskom. Berba je trenutno u punom jeku, a godišnje proizvedu i do 100 000 boca vina.

Degustirali smo nekoliko vrsta vina, a za početak nas je dočekao Coletti pjenušac.

Saznali smo da su prvi u Hrvatskoj na tržištu pokrenuli multivintage vina, vina od više berbi. Također, u planu im je projekt na tri etaže koji uključuje novi podrum te degustacijsku terasu. Vinarija je pogodna i za grupne posjete, a osim degustacije u vinariji smo se upoznali i s agencijom Hrvatska na čašu koja organizira vinske radionice, teambuildinge te razne gastro i vinske ture. 

Još jednom smo se uvjerili da Hrvatska ima vrijedne ljude i izvrsne turističke priče. Ukoliko se nađete u ovom dijelu Hrvatske, svakako preporučujemo da ih posjetite.

Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.

You may also like

Leave a Comment