PET IDEJA ZA IZLETE OVE JESENI

by Putopis

Slijedi nam nekoliko dugih vikenda, a jesensko vrijeme idealno je za otići na izlet i uživati u prirodi. Donosimo vam pet ideja što posjetiti u predstojećim, sunčanim jesenskim danima.

OPRTALJ

Ovaj šarmantni gradić nalazi se na sjeveru Istre i nas je odmah osvojio. Oprtalj se smjestio na brežuljku i nekada je bio utvrda opasana zidinama. Na ulazu u mjesto, ispred gradskih vrata dočekat će vas venecijanska loža s prekrasnim pogledom na okolicu. Istraživanje uskih, kamenih uličica poseban je doživljaj baš u jesen. Tada vrijeme kao da “stane”, a crveno i žuto lišće stvara posebnu dekoraciju dobrodošlice svim gostima.

Oprtalj je pun foto motiva.

Izlet u Oprtalj možete povezati s posjetom Motovunu i Grožnjanu. Mi smo još posjetili i Završje.

OGULIN I JEZERO SABLJACI

Poznat kao grad bajke i koljevka planinarenja, Ogulin je idealna destinacija za vikend izlet. Pogotovo u jesen kad možete uživati u šarenilu boja prirode. Svakako preporučamo šetnju uz jezero Sabljake, te posjet Šmitovom jezeru uz kojeg se veže legenda o zmaju. Ono je zanimljivo i zbog toga što iz jednog kuta gledanja ima oblik srca. Obavezna postaja za najmlađe je Ivanina kuća bajke, a svim zaljubljenicima u planinarenje i prirodu savjetujemo posjet Zavičajnom muzeju Ogulin gdje se nalazi alpinistička zbirka. Ako planirate izlet u Ogulin, detaljnije informacije možete pročitati ovdje.

Jezero Sabljaci kao ogledalo.

PLITVICE

Prekrasne su u bilo koje godišnje doba, ali ako imate prilike posjetite ih u jesen. Čeka vas pravi doživljaj i sva raskoš prirode. “Obojane” u sve nijanse predivnih boja, od zlatno žute, crveno – smeđe pa do svih nijansi tirkizno zelene, Plitvička jezera, stvarno oduzimaju dah. Uz to mir koji donosi predivna priroda, čist, osvježavajući zrak i manje gužve garancija su odlično provedenog dana. Donosimo vam nekoliko fotografija jesenske rapsodije boja na Plitvicama, a sve informacije oko cijena ulaznica i radnog vremena pogledajte ovdje.

OGRLICE I BURNUM

Jedan od nama najljepših vidikovca na rijeci Krki je vidikovac na takozvane Ogrlice. To je naziv za dio Krke gdje se nalaze kaskade koje, sa preljevanjem vode, podsjećaju na biserne ogrlice. Ako već niste posjetili ovaj dio Nacionalnog parka Krka, toplo to savjetujemo. Kako doći do Ogrlica možete pročitati na našem blogu Tri najljepša vidikovca Nacionalnog parka Krka.

Burnum je bilo naselje i rimski vojni logor, a nalazi se na cesti iz Knina prema Zadru. Danas je to dio Nacionalnog parka Krka i od cijelog naselja ostala su dva luka vojnog logora i ostaci amfiteatra. S jedne strane, u pozadini lukova nalazi se kanjon rijeke Krke. Posjet Burnumu možete kombinirati s posjetom Manojlovačkom slapu koji se također nalazi u blizini. Možete produžiti i za Knin te posjetiti Kninsku tvrđavu i slap Krčić. U blizini je i Drniš te utvrda Gradina.

PLEŠIVICA

Svega tridesetak kilometara od Zagreba nalazi se Plešivica, najmanja vinska regija u Hrvatskoj i popularno izletište. Jesen je kao stvorena za istraživanje njezinih brežuljaka, vinograda i cesta. Izlet na Plešivicu možete završiti u Jastrebarskom ili u Samoboru, ovisno koja vam je polazišna točka.

Bez obzira na koju se destinaciju odlučili, vjerujemo da ćete uživati u predivnim bojama jeseni.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis

You may also like

Leave a Comment