KUKURUZNI LABIRINT KOD IVANIĆ-GRADA: AVANTURA ZA CIJELU OBITELJ

by Putopis

U Posavskim Bregima kod Ivanić-Grada otvorena je jedinstvena atrakcija, posavski kukuruzni labirint. Labirint nudi zabavu i avanturu za cijelu obitelj, a nalazi se kod Društvenog doma Posavski Bregi u Savskoj ulici. Posjetitelji mogu istraživati staze, slikati se na foto punktu oko stabla jabuke te zaigrati igru “Uhvati zločinca i spasi Posavske Brege”.  Igru je osmislila Katarina Matkerić, inspirirana posavskim pasminama (konj, kokoš, pas i guska), baštinskim elementima i povijesnim događajima iz 19. stoljeća.

Zanimljivost: Prvi moderni kukuruzni labirint nastao je 1993. godine u Annvilleu, Pennsylvaniji, kada je Don Frantz stvorio labirint u obliku dinosaura. Od tada se ova ideja brzo proširila diljem SAD-a i svijeta. Danas se kukuruzni labirinti mogu naći u mnogim zemljama te su postali sinonim za ljetnu i jesensku zabavu.

Kukuruzni labirint i Breška nošnja kao inspiracija za uzorak

Za ovogodišnji uzorak kukuruznog labirinta zaslužna je projektantica i krajobrazna arhitektica Kristina Komšo.  Uzorak je napravljen prema breškoj nošnji “Skovačkoga“. Mustra narodne nošnje zvane “Skovačkoga” potječe s početka 20 stoljeća. Iscrtana je i osmišljena u Zaklepici u Posavskim Bregima. Sama nošnja je napravljena u tkalačkom stanu, ali s više različitih boja i od tuda naziv nošnje. Nosila se u svečanim prilikama, kao i za odlazak u crkvu na misu.

Povezivanje s prirodom i održivi turizam

Projekt “Posavski kukuruzni labirint“ na području Ivanić-Grada, pokrenula je direktorica Turističke zajednice, Ana Gašparović, 2022. godine. Ovo je treća sezona labirinta na Posavini. Do sada je labirinte na Posavini, u okolici Ivanić-Grada posjetilo više od 5 000 posjetitelja. Projekt doprinosi produljenju boravka posjetitelja u destinaciji i omogućava razvoj ruralnog područja bez negativnog utjecaja na okoliš. Osim zabave cilj projekta je i povezivanje s prirodom, podrška održivom turizmu i lokalnoj zajednici, isticanje važnosti poljoprivrede te očuvanje prirode. 

Projekt “Posavski kukuruzni labirint” dobitnik je nagrade Ruža Zagrebačke županije koju dodjeljuje Turistička zajednica Zagrebačke županije i kandidat za Green Destinations TOP 100 Stories 2024. 

Kukuruzni labirint otvoren je svaki dan, nije potrebna najava i ulaz je besplatan. U blizini labirinta nalazi se i parkiralište.

Fotografije: Turistička zajednica Ivanić-Grada

You may also like

Leave a Comment