18. BUČIJADA U IVANIĆ-GRADU

by Putopis

Bučijada u Ivanić-Gradu popularni je vijesnik jeseni, a ove godine održava se po 18. put i svojim posjetiteljima je priredila uistinu bogati program. Bučnice i ostale delicije od buče, škrlet moslavačkih vinara, craft pivo od buče, razni koncerti, predstave i radionice očekuju sve posjetitelje ove godine, od 30. rujna do 2. listopada. Kao i prijašnjih godina, grad će biti uljepšan s atraktivnim dekoracijama od buča po kojima je ova manifestacija poznata.

Turistička zajednica Ivanić-Grada i ove se godine potrudila složiti program za sve uzraste, s najboljim proizvodima i običajima koje ovaj dio Posavine i Moslavine nudi. Uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice svoje će proizvode i usluge predstaviti više od 160 izlagača na 13 lokacija.

Svečano otvaranje 18. Bučijade održat će se 1. listopada (subota) 2022. godine u 11 sati na glavnoj pozornici na Trgu V. Nazora. Večer prije samog otvaranja, u petak u 20 sati, na glavnoj pozornici očekuje nas koncert grupe Detour. U subotu će na istoj lokaciji u isto vrijeme zapjevati Gibonni, a u nedjelju u 18 sati Đani Stipaničev i Renata Sabljak. Glavna zvijezda Bučijade svake je godine pomno odabrani kum ili kuma. Ovoga puta tu će prestižnu titulu ponijeti sportski novinar Marko Šapit. U Prezentacijskom centru na tržnici Maznica možete razgledati izložbu o bučama. Isprobajte vožnju buča kočijom pored Vatrogasnog doma, te posjetite izložbe i radionice u Muzeju Ivanić-Grada i Pučkom otvorenom učilištu. Cjeli program 18. Bučijade možete pogledati ovdje .

Dok ste u Ivanić-Gradu posjetite i prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada. Motiv kukuruznog labirinta preuzet je s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za ovaj dio Posavine. Time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Naravno, za ovu priliku labirint će osvanuti u novom ruhu, prigodno ukrašen bučama. Više o labirintu pročitajte ovdje.

Parking se za vrijeme Bučijade ne naplaćuje i organiziran je na nekoliko lokacija. Krećete li iz Zagreba do Ivanić – Grada možete i Bučko Expressom, koji u subotu i nedjelju kreće s Glavnog kolodvora u 9:20 sati, s povratkom u 18:07 sati.

Nadamo se da ćete uz ovaj bogati program uživati u Ivanić-Gradu.

Tekst: Turistička zajednica Ivanić – Grada

Fotografije: Turistička zajednica Ivanić – Grada i Pixabay

You may also like

Leave a Comment