JESEN U ZAGREBU: DOGAĐAJI I MJESTA KOJA VRIJEDI POSJETITI

by Putopis

Prve kiše, izvlačenje džempera iz ormara i povratak u studentske klupe ili urede, u Zagrebu tradicionalno označavaju početak jeseni. A kako bolje iskoristiti ono nostalgično vrijeme nakon ljeta, a prije adventa nego posjetom festivalima fine hrane, interesantnim izložbama i koncertima? U nastavku vam donosimo 10 događaja koje bi bila prava šteta propustiti.

Izložba World of Robots 

15. 9. – 15. 12. 2022.

U galeriji Klovićevi dvori, od rujna do prosinca, zaljubljenici u inovacije i tehnologiju moći će razgledati nesvakidašnju izložbu. Riječ je o putujućoj izložbi posvećenoj robotima, na kojoj će posjetiti dobiti uvid u mnoge zanimljivosti vezane uz razvoj i evoluciju robota, transformatora, originalnih filmskih relikvija kao što su Iron Man, R2D2,  Terminator, C3PO ali i zapitati se o njihovoj ulozi u (bliskoj) budućnosti. Ulaznice se mogu kupiti na stranicama sustava EVENTIM  ili u Klovićevim dvorima, po cijeni od 90 kn.

8. Reli po galerijama

16.9.2022.

Već osmu godinu za redom, u nekoliko hrvatskih gradova organizira se manifestacija Reli po galerijama. Iznimka nije ni Zagreb. Ako ste ljubitelj umjetnosti, 16.9. ne propustite šetnju od galerije do galerije, s mapom i naljepnicama kao glavnim putokazima. Reli po galerijama kulturni je event koji obuhvaća veliki broj umjetničkih galerija smještenih u centru Zagreba, a sve one koji uspješno izvrše zadatak čeka i nagrada. Popis galerija pogledajte ovdje .

Projekt Ilica Q’ART Bujan rujan

18.9.2022.

Jedan od naših omiljenih događaja u Zagrebu, bez sumnje je projekt Ilica Q’ART. Ovaj projekt  okuplja umjetnike i građanstvo, a uz to se dotiče i najbitnijih društvenih, ekoloških te aktivističkih pitanja. Jesenski Q’ART pod nazivom BUJAN RUJAN održat će se 18.09.2022. od 9:30 do 15:30 sati, a ako se pitate kako biti dio pozitivne promjene u našem gradu, svakako navratite u Ilicu.

Međunarodni sajam gramofonskih ploča

18.9.2022.

Ove će jeseni “na svoje” doći i svi ljubitelji glazbe. Jer uz mnoštvo koncerata, Zagreb organizira i deveti Međunarodni sajam gramofonskih ploča! Ove godine, izlagače ploča iz Slovenije, Srbije, Austrije, Italije i Njemačke naći ćete na igralištu Klasične gimnazije u Križanićevoj ulici. Osim ploča, na sajmu vas očekuju i DJ te gost iznenađenja. Program traje od 10 do 18 sati, a mi već postajemo radoznali i jedva čekamo sajam.

ZeGeVege festival

23.-24.9.2022.

Tradicionalni ZeGeVege festival ove će se godine (baš kao i prethodnih) održavati na Jelačićevom trgu, i to u petak 23. i subotu 24.9. Ako vas osim Vege hrane, zanima i prirodna kozmetika, educiranje na poljima održivog življenja te veganstva, ne smijete propustiti ZeGeVege festival. Ako se nađete u prolazu trgom, svakako vam preporučujemo da se počastite jednim zdravim smoothiejem. Jer na ZeGeVege festivalu uvijek su najfiniji (a i najzdraviji). Organizator eventa je udruga Prijatelji životinja, a više o samom karakteru festivala i programu možete doznati na njihovim službenim stranicama.

30. Zagrebački maraton

 1.10.2022.

Jubilarni 30-ti maraton u Zagrebu održat će se prvog dana listopada, s početnom pozicijom na Trgu bana Jelačića. Sudionici će moći odabrati jednu od tri utrke odnosno Garmin10K, Polumaraton i Maraton. Isto tako, organizirane su i dječje utrke, koje će prethoditi glavnom dijelu programa. Ako još niste odlučili kako se vratiti sportu nakon ljetne stanke, prijava na zagrebački maraton mogla bi biti pravi izbor. Više o samim rutama možete pronaći ovdje .

Zagreb Film Festival

23.- 30.10.2022.

Ove godine najveći filmski festival u Hrvatskoj, Zagreb Film festival slavi svoj 20-ti rođendan. A obilježit će ga, naravno, bogatim i raznovrsnim filmskim programom međunarodne i domaće produkcije. Svi detalji o ulaznicama i programu bit će objavljeni početkom listopada. A do tada, ne preostaje nam ništa drugo nego budno pratiti sve novosti na službenim stanicama Zagreb film festivala .

The Cure u Areni

27.10.2022.

Kultni britanski rock bend The Cure, 27.listopada će u Areni prvi puta samostalno svirati pred zagrebačkom publikom. Riječ je o koncertu koji će se održati u sklopu europske turneje “The Cure Tour 22”, a ulaznice možete pronaći po cijenama u rasponu od 175 do 650 kuna.

Interliber – 44. Međunarodni sajam knjiga

8.- 13.11.2022.

Jedan od najpopularnijih kulturnih događaja u Zagrebu svakako je Interliber koji svake godine privlači zaljubljenike u književnost iz cijele Hrvatske. Naravno, razlog tome je bogat kulturni program, mnoštvo dobrih knjiga te jedinstvena atmosfera kojom Zagrebački Velesajam odiše za vrijeme ove manifestacije. Detalji ovogodišnjeg programa još nisu najavljeni, ali uskoro ćete ih moći pronaći ovdje .

André Rieu & Johann Strauss Orchestra 2022

25.11.2022.

U Areni Zagreb kraj jeseni obilježit će koncert nizozemskog dirigenta i violinista Andrea Rieua te njegovog orkestra Johann Strauss. Ako ste ljubitelji klasične glazbe, svakako na vrijeme osigurajte svoju ulaznicu i uživajte u glazbi jednog od najpopularnijih živućih klasičara.

Iako smo u ovom članku za vas izdvojili 10 zanimljivijih manifestacija, koncerata i evenata koje ne želimo propustiti, jesen koja nas čeka iza ugla ih u Zagreb donosi još puno više. Koji su vaši favoriti?

Tekst: Emina Paćalat

Fotografije: Putopis

You may also like

Leave a Comment