PLITVIČKA JEZERA SLAVE 75. ROĐENDAN 

by Putopis

Najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera, slave 75. godina. Park je 8. travnja 1949. godine proglašen 1. nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Iako su lijepe u svako godišnje doba, proljeće je idealno vrijeme za posjet ovom biseru prirode. 

PLITVIČKA JEZERA – RAPSODIJA BOJA KROZ GODIŠNJA DOBA

Svojom ljepotom Plitvice su oduvijek oduševljavale posjetitelje. Posjetite li Plitvice u različito godišnje doba, oduševit će vas svojim raskošnim bojama i ljepotom prirode, tako da ih vrijedi posjetiti i nekoliko puta. 

Park je u najvećem dijelu pokriven šumom (81%), a nešto manji dio pokrivaju travnjaci. Vodene površine zauzimaju tek nešto manje od 1% površine parka. Posebna vrijednost Parka je jedinstveni proces osedravanja. Njime se stvaraju prirodne barijere i nastaju jezera. Plitvička jezera imaju ukupno 16 kaskadnih jezera koja su podijeljena na Gornja i Donja jezera. 

Zanimljivost: U Azijskim zemljama Plitvička jezera popularno nazivaju i 16 jezera (16 Lakes). 

Plitvička jezera su 26. listopada 1979. godine dobila i međunarodno priznanje te su uvrštena na UNESCO popis svjetske baštine. 

KUPNJA ULAZNICA ONLINE

Ulaznice je preporučljivo kupiti online putem Internet trgovine gdje posjetitelji moraju odabrati datum, vrijeme posjeta i ulaz na koji žele ući u park. Ulaznica može biti jednodnevna ili dvodnevna te uključuje prijevoz elektro-brodom i panoramskim vlakom. Ukoliko se ulaznice ne rasprodaju putem online trgovine, moguće ih je kupiti i na ulazima Parka. Kako bi se posjetitelji lakše snašli u parku mogu preuzeti i aplikaciju Nacionalnog parka Plitvice.

Cijena ulaznice za odraslu osobu od 1. travnja do 31. svibnja, kao i od 1. do 31. listopada iznosi 23 eura. Od 1. lipnja do 30. rujna, za ulaznicu za odraslu osobu morat će se izdvojiti 40 eura. Ako ćete u tom periodu posjetiti park iza 16 sati, onda ćete za ulaznicu izdvojiti 25 eura. Sve detalje oko cijena možete pogledati ovdje. Park Plitvička jezera otvoren je 365 dana u godini, no radno vrijeme se mijenja ovisno o vremenskim uvjetima. Prije posjeta svakako te informacije provjerite na web stranicama Parka.

Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.

You may also like

Leave a Comment