VODIČ KROZ FESTIVAL SVJETLA ZAGREB – POPIS LOKACIJA I ATRAKCIJA

by Putopis

Dolaskom proljeća bude se gradske ulice i trgovi i to na najbolji mogući način. U Zagrebu se, od 20. do 24. ožujka 2024. god., održava popularni Festival svjetla Zagreb. Grad se na pet dana, od srijede do nedjelje, pretvara u čarobnu pozornicu svjetlosnih instalacija. Umjetnici iz Hrvatske, Njemačke, Španjolske i Slovačke oživjet će 24 lokacije i dati im, barem privremeno, bajkovito svjetlosno ruho. Osim što ovaj festival pozdravlja dolazak proljeća, ove godine, pronosi poruku mira i važnosti održivosti te očuvanja prirode. Kroz suradnju s organizacijom World Wide Fund for Nature Adria, posebno se želi skrenuti pažnja na zaštitu prirode i odgovornost svakog pojednica. Simbol festivala ove godine je sljemenska proljetnica, šumska ciklama. To je zaštićena biljka koja nas podsjeća na važnost čuvanja prirodnih ljepota. Festival svjetla Zagreb pridružit će se globalnom događaju Sat za Planet Zemlju. Novosti su to najavljene na press konferenciji Turističke zajednice grada Zagreba.

Donosimo vam popis lokacija koje će ove godine zabljesnuti u festivalskom svjetlu. Kako bi se posjetitelji lakše snašli Festival svjetla Zagreb podijeljen je na tri zone: Donji grad i Opatovina, Zelena potkova te Tuškanac. Ove godine radi građevinskih radova i sigurnosti posjetitelja, na Gornjem gradu neće biti svjetlosnih projekcija. Osvjetljena će biti samo Kula Lotrščak.

TRŽNICA DOLAC I GLAVNE STEPENICE KOJE VODE NA DOLAC

Pod nazivom “Zagreb Madly” na povijesnoj zgradi na Dolcu bit će projeciran 3D mapping. Po glavnim stepenicama bit će za ovu priliku “rasprostrt” spektakularni svjetlosni “tepih” .

TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA

Na glavnom zagrebačkom trgu sve posjetitelje očekuje svjetlosna projekcija inspirirana galaktičkim cvjetovima.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta svake godine obučena je u fantastično svjetlosno “odijelo”. Ove godine ona će dočaravati raskošnu cvjetnu “Proljetnu simfoniju”.

MASARYKOVA I GAJEVA ULICA

Na potezu između glavnog trga i Hrvatskog narodnog kazališta, smjestit će se još dvije instalacije. U Gajevoj ulici 50 svjetlećih kugli, slovačkog umjetnika Sedemminuta, predstavljat će svjetlosni orkestar. U Masarykovoj ulici bit će interaktivna instalacija “Kocka”.

ZRINJEVAC

Jedinstvena instalacija “Balončići” ,koja spaja svjetlost i sapunicu, na Zrinjevcu razveselit će sigurno one najmlađe.

TRG KRALJA TOMISLAVA

Prošle godine ova lokacija bila je apsolutni hit, tako da se veselimo vidjeti ovogodišnju projekciju. Španjolski umjetnik Javier Riere pripremio je projekciju geometrije i svjetlosti pod nazivom “Ritam i mjera svjetlosti”.

TRG JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

Instalacija “Okidač” koja će se ovdje moći doživjeti dio je hrvatskog nastupa na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

TRG BRAĆE MAŽURANIĆ

Na ovom trgu posjetitelje očekuju čak tri instalacije. Instalacija “Krijesnice” viseća je instalacija koja prati život krijesnice u noćnoj šumskoj igri. “U oblacima” je interaktivna instalacija koja pruža čaroliju levitacije među oblacima na jedinstvenim ljuljačkama. “Pod nazivom “AI Parazit” instalacija je koja prikazuje ogromnu količinu podataka u kocki ogromnih dimenzija.

KULA LOTRŠČAK

Simbol grada nakratko će postati “Svjetionik” koji obasjava grad i pokazuje put prema svjetlosti.

PARK RIBNJAK

Ovdje će svaki korak označavati mir. Od lagane šetnje pa do sprinta, u parku Ribnjak očekuje vas svjetlosna instalacija “For peace” slovačkog umjetnika Sedemminuta.

EUROPSKI TRG I STARA VLAŠKA

Prije nego se uputite u park Ribnjak, na Europskom trgu pogledajte instalaciju “Perspektiva”. Ova interaktivna instalacija zamišljena je kao zrcalo kaosa koji se pretvara u harmoniju. U Staroj Vlaškoj možete pogledati izložbu svjetlećih slika zagrebačkih noćnih vizura.

TRG MARKA MARULIĆA

“We are all connected” naziv je instalacije koja ukazuje na stanje našeg planeta. Instalacija “Legacy in light” spaja povijest s umjetnošću oživljavajući Marulićevo nasljeđe.

TRG HRVATSKIH VELIKANA

Posjetitelje očekuje još jedna instalacija, pod nazivom “Čuvari budućnosti” , koja podsjeća na važnost očuvanja prirode.

TUŠKANAC

Na platou garaže Tuškanac posjetitelji će moći vidjeti instalaciju posvećenu košarkaškom velikanu Draženu Petroviću. Pokraj kina Tuškanac instalacija “Procvat” slavit će prirodu i njezin ritam. U park šumi Tuškanac svoje mjesto naći će svjetlosni meteoriti, a na Golubovcu svjetlosna priča “Tajni život šuma”. Dječje igralište Tuškanac bit će prava oaza za mališane s čarobnim svjetosnim parkom i instalacijom Pixelio za digitalnu zabavu.

OPATOVINA

U parku Opatovina posjetitelje očekuje svjetlosna instalacija Lipicanci inspirirana upravo ovim predivnim konjima. Igralište osnovne škole Miroslav Krleža na Opatovini bit će domaćin instalacije “Manifesto of ecology” . Ova instalacija podsjeća na snagu prirode i važnost življenja u skladu s njom.

ZAGREBAČKI PLESNI CENTAR

Ne propustite posjetiti Zagrebački plesni centar u Ilici 10/1 jer vas tu očekuje zanimljiva audio video projekcija. Kroz nju će tradicionalni napjevi dobiti novo ruho suvremene elektornske glazbe. U dvorištu plesnog centra bit će projekcija “Mir” koja želi podsjetiti na važnost mira u svijetu.

Otvaranje Festivala svjetla Zagreb je u srijedu 20. ožujka u 19 sati na Trgu Marka Marulića. Ostale informacije oko festivala možete pročitati ovdje, a kako je bilo prošle godine pogledajte ovdje.

Fotografije: Putopis, Boris Ščitar. Sva prava pridržana.

Ilustracija: Turistička zajednica grada Zagreba.

You may also like

Leave a Comment