TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE PRIMILA CERTIFIKAT GREEN DESTINATIONS

by Putopis

Na turističkom sajmu ITB Berlin, jednom od najvećih u svijetu, Turističkoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljen je brončani Green Destinations certifikat. Ovo priznanje ističe izvrsnost u upravljanju održivom destinacijom. Na destinaciji se ocjenjuju različiti aspekti održivog upravljanja kao što su zaštita prirode i baštine, upravljanje otpadom, energetska učinkovitost i borba protiv klimatskih promjena. Sama priprema je intenzivna te obuhvaća predstavljanje opsežnih dokumenata koji pokrivaju 84 kriterija i neovisnu provjeru na terenu.

ODRŽIVI TURIZAM I BRIGA ZA OKOLIŠ

Zagrebačka županija najveća je hrvatska županija i među najvećim svjetskim destinacijama s Green Destinations certifikatom. 

“Ovo je velika čast za nas. Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja. Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim.

Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije. Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u postizanju ovog važnog priznanja. Ovo je naše zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost.” istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

GREEN DESTINATION CERTIFIKAT

Green Destinations Certification program akreditiran je 2018. godine od strane Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC). Gradovi, županije, regije i zaštićena područja potiču se na promicanje odgovornog upravljanja destinacijom. Turistički sektor se potiče na implementaciju ekoloških praksi. Turistička zajednica Zagrebačke županije priključila se tako 120 destinacija u 25 zemalja koje su primile nagrade i certifikate Green Destination.

Fotografije: Putopis, Turistička zajednica Zagrebačke županije. Sva prava pridržana.

You may also like

Leave a Comment