INDIJA UZ VIKASA SWARUPA, AUTORA KNJIGE PO KOJOJ JE SNIMLJEN ‘MILIJUNAŠ S ULICE’

by Putopis

U organizaciji Veleposlanstva Indije i turističke agencije Integral Zagreb održana je večer promocije Indije. Poseban gost večeri bio je Vikas Swarup, poznati indijski diplomat i autor knjige Q&A po kojoj je snimljen višestruko nagrađeni film “Milijunaš s ulice”. Film je osvojio više od 70 priznanja i nagrada među kojima 4 Zlatna Globusa i čak 8 Oskara, uključujući i onog za najbolji film. Tijekom svoje bogate diplomatske karijere Vikas Swarup je proputovao skoro cijeli svijet, a tijekom svog mandata u Londonu napisao je Q&A, svoju prvu knjigu.

Dok je predstavljao svog gosta nj.e. Veleposlanik Indije u Hrvatskoj gosp. Raj Kumar Srivastava, najavio ga je kao sjajnog promatrača i pripovjedača. Baš zbog toga Vikas Swarup piše odlične knjige, zaključio je Veleposlanik.

S tom konstatacijom se svakako možemo složiti. Prilikom predstavljanja Indije, Vikas Swarup, na trenutak nas je odveo na zanimljivi ‘put’ u zemlju začina, bogate kulturne baštine, prirodnih ljepota, festivala, ali i raznolikosti. Indija je zemlja s 42 lokacije na popisu UNESCO Svjetske baštine te 22 skijališta, što će možda mnoge iznenaditi .

INDIJA U BUDUĆNOSTI

Posebno zanimljiv bio je njegov odgovor kako vidi Indiju u 2043. godini, u kojem je istaknuo nekoliko stvari. Prema njegovom mišljenju, Indija će zauzeti treće mjesto najvećih ekonomija u svijetu, čak i ako ostvari rast od samo 6%. Druga velika promijena koju predviđa je da će do 2043. godine srednja klasa u Indiji imati udio od 55% u cjelokupnom stanovništvu, što će sa sobom opet donijeti rast. Također, do tada će oko 55-60% stanovništva stanovati u gradu. Možda najvažnija novost je da će Indija imati 25% udjela na svjetskom tržištu rada.

“Najveća prednost koju Indija ima su mladi ljudi. Prosjek starosti stanovništva Indije je 28,9 godina, a 65% stanovništva je mlađe od 35 godina. Buduće vrijeme nosi sa sobom i izazove naravno. Oni su prisutni i sada. Na primjer, čak milijun mladih ljudi uključuje se u tržište rada, ne svake godine, nego svaki mjesec. To znači da vlada mora kreirati poslove, 12 milijuna radnih mjesta, svake godine, za mlade koji se uključuju na tržište rada. Svi znamo da je najveća promijena koja će se dogoditi u svijetu ekonomija umjetne inteligencije i tranzicija na AI u industriji proizvodnje. Kako će se tranzicija izvršiti, to su sve izazovi u svijetu, kao i klimatske promijene, koji nas očekuju i s kojima se moramo suočiti. “ zaključio je književnik i dilpomat Vikas Swarup.

Vikas Swarup piše svoju četvrtu knjigu o kojoj nije htio otkriti puno osim da se radnja odvija u Indiji. Ovog književnika možete vidjeti i čuti na Interliberu na zagrebačkom Velesajmu u utorak  7. studenoga 2023.

BOGATI PROGRAM PUTOVANJA U SIJEČNJU

Nakon ovog pogleda u buduću Indiju, vrijeme je da se posjeti suvremena.

Svi ljubitelji putovanja moći će se organizirano, s agencijom Integral Zagreb, zaputiti u Indiju u siječnju 2024. godine. Mislav Veselica iz agencije najavio je bogati i zanimljiv program putovanja. Devetodnevno putovanje u Indiju i istraživanje gradova kao što su Delhi, Agra, Jaipir i Mumbai zvuči kao odličan početak nove godine. Sve detalje oko ovog putovanja možete pogledati ovdje.

Ova zanimljiva večer završila je druženjem i degustacijom specijaliteta iz Indije. Više o Indijskoj kuhinji možete saznati ovdje.  

Hvala Veleposlanstvu Indije i turističkoj agenciji Integral Zagreb na ugodnom druženju.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis

Sva prava pridržana.

Naslovna fotografija: Pixabay

You may also like

Leave a Comment