AYURVEDA KULINARSKA RADIONICA

by Putopis

Puno puta smo se uvjerili kako gastronomija spaja ljude. Osim novih poznanstava i prijateljstava, pruža nam priliku da upoznamo različite kulture, običaje i načine razmišljanja koji nas obogaćuju. Ovaj put smo na ayurvedskoj kulinarskoj radionici “otputovali” u Indiju, zemlju začina, okusa, boje, mirisa i ayurvede.

Kulinarsku radionicu organiziralo je Indijsko veleposlanstvo povodom proslave dana Ayurvede. Taj dan slavi se 22. listopada i obilježava se kroz prigodni tematski program cijeli mjesec. S ayurvedskom kuhinjom do sada se nismo susreli pa smo sa zadovoljstvom prihvatili poziv na radionicu koja se održala u Centru za kulturu prehrane u Zagrebu.

Naši domaćini – nj.e. Veleposlanik Indije u Hrvatskoj gosp. Raj Kumar Srivastava i supruga gđa. Lakshmi Srivastava

AYURVEDA PREHRANA

Na početku radionice, Veleposlanik nas je upoznao s Ayurvedom, drevnom indijskom medicinom, koja se smatra najstarijom na svijetu. Riječ ayurveda na sanskritu se prevodi kao “znanost o životu”. Ona u središte stavlja čovjeka, ali smatra da su svi ljudi različiti i da se svakom treba pristupiti individualno. Temelji se na prirodnim načinima i preparatima uglavnom napravljenim od biljaka. Prehrana je jako bitan dio ayurvede, a glavna ideja je prevencija bolesti i cjelovito zdravlje.

Ono što unosimo u organizam je osnova naše dobrobiti i zato je prehrana jako važna.

Nj. e. gosp. Raj Kumar Srivastava

TRI ELEMENTA – ZRAK, ZEMLJA, VATRA

Prema ayurvedi, postoje tri osnovna elementa (doše) u našem tijelu: Vata (Zrak), Kapha (Zemlja) i Pitta (Vatra). Smatra se da sve što utječe na tijelo, utječe i na um. Tako na primjer element Vatre upravlja funkcijama kao što su generiranje tjelesne temperature i probava. Na emocionalnom i mentalnom nivou odgovoran je za inteligenciju i hrabrost, ali također za ljutnju i agresiju. Element Zraka (doša Vata) odgovoran je za motoriku i kretanje unutar ogranizma. A s mentalne strane za kreativnost i imaginaciju, ali i osjećaj straha i nesigurnosti. Element Zemlje (Kapha) daje stabilnost i strukturu. Svi ti elementi (doše) trebali bi biti u ravnoteži i svatko od nas trebao bi ih biti svjestan kako bi si mogao pomoći.

Čajevi za svaki tjelesni tip – Zrak, Zemlja, Vatra

U ayurvedskoj prehrani važno je koristiti sezonske namirnice. Najbolje bi bilo da su svježe i organski uzgojene. Bitno je jesti ono što uspijeva u određeno doba godine u vašem kraju. Osim što jesti, važno je i kako jesti. Ayurveda preporučuje da se objeduje uvijek u isto vrijeme i da se ne prejeda. Također je bitno da se ne jede niti suviše brzo, niti suviše sporo. Hrana se treba dobro sažvakati jer probava počinje već u ustima. Važno je i mirno okruženje (npr. bez gledanja mobitela, televizije).

Kroz radionicu nas je vodila Tea Božičević, glavni chef i voditeljica Centra za kulturu prehrane.

Atmosfera je bila vesela i opuštena.

Prije samog kuhanja i pripreme jela uživali smo u indijskom čaju.

Tea nam je pokazala kako se radi jelo Kitchari i piće Lassi. Kitchari je drevno indijsko jelo, obrok koji se priprema od riže, leće, sezonskog povrća, začina i ghee maslaca (pročišćeni maslac). Kitchari pruža organizmu hranjive sastojke, ne opterećuje probavu i pogoduje svim tjelesnim tipovima. Bogat je okusom, ukusan i vrlo jednostavan za napraviti u što smo se i sami uvjerili. Donosimo vam recept.

KITCHARI

Sastojci (za 3 osobe):

3 žličice ghee maslaca (pročišćeni maslac)

1 i pol žličica sjemenki gorušice

1 i pol žličica sjemenki kumina

1 i pol žličica korijandera

1 i pol žličica đumbira

1 i pol žličica kurkume

4 i pol šalice miješanog povrća (buča i grašak)

1 i pol šalica mungo graha (ili leće)

3 šalice basmati riže

3 žličice soli

5 šalica vode

3 žličice nasjeckanog peršina, za dekoraciju

Ayurveda savjetuje da se koriste začini, posebno kurkuma, kardamom, korijander, đumbir, cimet i crni papar.

Priprema: isperite rižu i mungo grah posebno, barem 2 do 3 puta. Nasjeckajte buču na kockice. Zagrijte u loncu ghee maslac te dodajte sjemenke goruščice, kumina i korijander te lagano popržite. Zatim dodajte đumbir, kurkumu i malo prodinstajte. Dodajte povrće i zamješajte da se stopi sa začinima i sjemenkama. Zatim dodajte opranu rižu i grah te podlijte s vodom. Dodajte sol, smanjite vatru i pustite da se kuha 30 minuta.

Prilikom serviranja, nasjeckajte malo svježeg peršina te pospite jelo i dodajte limun.

Jelo se poslužuje vruće.

Uz Kitchari za piće smo pripremili Lassi od buče. Lassi je napitak koji uravnotežuje sve 3 doše dok istovremeno osnažuje probavu, jača imunitet i potiče dugovječnost. Recept za pripremu je također jednostavan.

LASSI OD BUČE

Sastojci:

Komadići kuhane buče

1 i pol šalica domaćeg jogurta

5 ml hladne vode

6 žličica začina od bundeve

1 i pol žličica đumbira

12 žličica melase (smeđi šećer, med ili sirup od agave)

Priprema: sve sastojke stavite u blender i miksajte otprlike oko 1 minutu. Poslužite u ohlađenim čašama.

Prvi put smo probali Kitchari i Lasssi od buče i za nas su bili pravo iznenađenje. Punog okusa s mješavinom jačih, ali ne prejakih začina koji su se izvrsno nadopunjavali.

Neki kažu da Kitchari popravlja raspoloženje. Budući da je radionica bila ispunjena odličnom atmosferom i veselim ozračjem u to smo se i sami uvjerili. Ovo jelo svakako ćemo napraviti ponovno. Nadamo se da smo i vama dali ideju za jedan ukusan, jednostavan i veseli ručak.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis

Hvala Embassy of India, Zagreb, Croatia

You may also like

Leave a Comment