Topli jesenski dani idealno su vrijeme za vikend izlete i posjet Istri. U to smo se uvjerili kada smo odlučili istražiti Vrsar. Ovaj šarmantni istarski gradić smjestio se između Rovinja i Poreča, na samom ulazu u Limski zaljev. Stara gradska jezgra nalazi se na brdašcu od kuda se pruža predivan pogled na marinu i čak 18 otočića arhipelaga. Zbog toga Vrsar nazivaju i gradom vidikovaca. Poseban doživljaj je promatrati zalazak sunca s jednog od njih i uživati u romantičnom trenutku. Zato niti ne čudi činjenica da je svojevremeno u Vrsaru boravio i slavni Casanova. Osim što smo otkrili mnoštvo zanimljivosti, odlično smo se opustili i zabavili te vam donosimo preporuke zbog kojih svakako vrijedi posjetiti Vrsar.
STARI GRAD I VIDIKOVCI VRSARA
Razgled smo započeli u starom gradu. Srednjovjekovna jezgra Vrsara nalazi se na 54 m visokom brežuljku uz more. Premrežena je uskim kamenim uličicama, šarenim fasadama i puna je vidikovaca.
Na glavnom trgu Degrassi smjestili su se općina, restorani i galerija ručno rađenih suvenira Kartolina. Do njega ćete doći prođete li kroz Mala vrata, koja su nekada bila dio gradskih zidina. Upravo tamo sreli smo Giacoma Casanovu koji se ljubazno ponudio da nam pokaže stari grad.
CASANOVA TURA
Prihvatili smo poziv Casanove, jer ipak je on već u dva navrata posjetio Vrsar, 1743. i 1744. godine te sve zabilježio u svojim „Memoarima“. Prvi put je posjetio Vrsar kao neugledni svećenik, a drugi put kao vojnik na proputovanju s mletačkog otočića Malamocco. Poveo nas je u obilazak vrsarskih vidikovaca. U starom gradu ima ih nekoliko, a jedan nosi i naziv Casanova.
Pogledi su uistinu očaravajući i laganom šetnjom možete ih sve obići. Najveći vidikovac je onaj ispred Malih vrata i crkve Sv. Antuna Padovanskog s kojeg se pruža prekrasan pogled na marinu i otočić Sv. Juraj. Unutar zidina nalaze se vidikovci “Casanova” i “Bepo i Tonina” gdje se možete odmoriti na umjetnički izrađenim klupicama. Još jedan vidikovac, koji ima pogled u smjeru sjevera, smjestio se iza crkve Sv, Martina.
Zalazak sunca na vrsarskim vidikovcima se ne propušta.
Obilazeći grad s Casanovom saznali smo puno zanimljivosti iz njegovog romantičnog i avanturističkog života, ali i kako je to bilo živjeti u Vrsarskoj grofoviji. Postojala su stroga pravila koja su bila propisana Statutom iz 17. stoljeća. Ona su štitila građane, osiguravala red i sigurnost, a ona higijenska sprečavala razne zarazne bolesti. Tako se na primjer kontrolirao ulazak u grad na gradskim vratima i, što se tiče muškog stanovništva, ulazak u grad je bio dopušten samo obrijanim muškarcima. U gradu je postojala samo jedna peć gdje je stanovništvo smjelo peći kruh, a vino je moralo biti vrhunske kvalitete.
Preporuka: Naš razgled bio je dio Casanova ture koju toplo preporučamo. Ako ste navikli na „klasične“ ture, ova to svakako nije. S izvrsnom glumačkom postavom „otputovat“ ćete u prošlost i naći ćete se u situacijama punim smjeha i na zabavan način doznati kako je poznati zavodnik i pustolov Casanova živio i posjetio Vrsar. Sve detalje o turi možete potražiti ovdje.
MONTRAKER
Posvuda po Vrsaru, u starom gradu, šetajući na rivi ili na plaži, primijetit ćete mnogobrojne skulpture. Sve su one rad studenata međunarodne kiparske ljetne škole „Montraker“. Takav jedan rad i umjetničku klupu možete vidjeti i na spomenutom vidikovcu “Casanova”.
U Vrsaru je Montraker nekada davno bio jedan od poznatih kamenoloma. Kvalitetan vrsarski kamen, svijetlo sive boje često se koristio za gradnju palača, mostova i crkava u Veneciji. Danas se na kamenolomu nalazi ljetna škola kiparstva i još jedan vidikovac. Možete ga vidjeti na fotografiji ispod, s desne strane, do njega vodi makadamski put.
Zanimljivost: poznati hrvatski slikar Edo Murtić bio je inspiriran upravo kamenolomom Montraker. Imao je ljetnikovac i atelje u Vrsaru i često je posjećivao i promatrao kamenolom. Dušan Džamonja, također još jedan vrsni umjetnik i svjetski poznati kipar imao je svoj ljetnikovac, radionu, atelje, privatnu galeriju te park skulptura na području Vrsara. Više detalja možete pogledati ovdje.
U blizini vidikovca Montraker, nalazi se plaža i 3D mural i photo point. Umjetnički duh u Vrsaru nikada “ne spava”.
VRSARSKI ZVONIK
Jedan od najpopularnijih vidikovaca je sigurno i vrsarski zvonik u starom gradu. Visok je 40 metara i najviša je građevina Vrsara, pa smo i mi morali provjeriti kakav je pogled odozgora.
Nakon 88 stepenica doći ćete do vrha i dočekat će vas nezaboravan pogled na vrsarske otoke, okolicu Poreča, rovinjsku Sv. Eufemiju i zaleđe Vrsara.
Stari grad sa svojim vidikovcima nepresušan je izvor inspiracije za ljubitelje fotografije.
IZLET BRODOM I OUTDOOR AKTIVNOSTI
Doživljaj koji ne smijete propustiti dok ste u Vrsaru je izlet brodom i istraživanje vrsarskog arhipelaga. Mnogobrojni otočići, plaže i uvalice oko Vrsara svojom netaknutom ljepotom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Osamnaest otočića i otoka čine Vrsarsko otočje, zajedno s Brijunskim, najrazvijenijim dijelom istarske obale. Najveći je otok Sv. Juraj, a možda najpoznatiji Koversada zbog naturističkog turizma. Zanimljivo je i to da je spojen mostom s kopnom.
Kapetan Milorad Harašić i njegova supruga bili su naši domaćini na brodu Bora Bora. Tijekom izleta saznali smo mnoštvo zanimljivosti te su nam pokazali neobične prirodne ljepote i skrivene kutke Limskog zaljeva.
Ono što smo primjetili čim smo došli u Vrsar je da je to definitivno mjesto koje nudi puno outdoor aktivnosti. Biciklisti su bili na svakom koraku. Za vrijeme vožnje brodom, primjetili smo i puno kajakaša i turista na SUP-ovima. Na SUP-u su se vozili i kućni ljubimci, Vrsar je pet friendly destinacija što nas jako veseli i za svaku je pohvalu.
Limski zaljev pun je skrivenih uvalica, a more tirkizno plave boje “poziva” na plivanje.
Zanimljivost: Osim tura gdje se obilaze uvale i plaže, možete bukirati i ture promatranja delfina. Kako nam je rekao kapetan Milorad, ovo ljeto ih je jako često viđao. Također u sklopu ture, u Limskom zaljevu možete vidjeti i posjetiti pravi Piratski bar u pećini u Limskom zaljevu.
Postoji nekoliko opcija za izlet brodom. Možete iznajmiti manji brod ukoliko imate potrebnu dozvolu i sami istraživati, ali postoji i turistički brod koji ima definiran cjelodnevni program. „Bora Bora“ vodi na izlete promatranja dupina, ronjenja i turističkog ribolova, a moguće je dogovoriti i privatne ture. Detalje o izletima brodom možete pronaći ovdje.
ŠUMA KONTIJA I ZNANSTVENO EDUKACIJSKI CENTAR
Zaželite li se malo zelenila, u samoj blizini Vrsara i Limskog zaljeva nalazi se šuma Kontija. Prostire se na površini od 65 hektara i idealno je mjesto za šetnje, vožnje biciklima i jednostavno opuštanje u prirodi. Posjetili smo vidikovac Mukaba i novi Znanstveno edukativni centar (ZEC) Kontija koji je pravi raj za male istraživače, avanturiste, izviđače i ljubitelje prirode. Cijeli kompleks je napravljen po principu održivosti, kao „kuća u prirodi“ s vlastitim izvorom solarne energije i vodospremom.
U centru su uređene su spavaonice, kuhinja, multimedijalna dvorana i laboratorij za učenje. Dobrodošli su naravno i turisti i lokalno stanovništvo, sve u svrhu očuvanja i upoznavanja zaštićenih područja šume Kontija i Limskog kanala.
Vidikovac Mukaba nije samo usputna postaja mnogih šetača i ljubitelja prirode, već je to i promatračnica s koje djelatnici Hrvatskih šuma paze na šumu i okolicu.
Pogled je fascinantan, vidi se Rovinj, Limski kanal, Vrsar i avioni koji slijeću u zračnu luku Vrsar, te s druge strane Učka. Zračna luka, izgrađena je 1976. godine i opremljena je za prihvat manjih zrakoplova. Mnogi turisti u Vrsar dolaze upravo avionima. Glavna „zvijezda“ vidikovca je i savršeno posađen i uređen maslinik.
Preporuka: u šumi Kontija do 14. listopada održava se bogati program pod nazivom “Jesen u Kontiji”. Osmišljene su razne aktivnosti kako bi se posjetitelji bolje upoznali sa šumom i njezinim blagodatima. Posjetitelje očekuju šetnje, piknik, kazališne predstave za djecu, utrke i rekreativno pješačenje, promatranje šume s mora i vožnja brodom te dan gljiva.
DEGUSTACIJA MASLINOVOG ULJA
Drugi dan našeg posjeta započeli smo sa zanimljivom degustacijom. Na glavnom Trgu Degrassi, nasuprot općine, smjestio se Rosinjola Olive oil Tasting bar. Kako smo već saznali u našem obilasku grada, tamo možete popiti kavu, ali i pojesti odličan doručak ili brunch. Mi smo došli na degustaciju maslinovog ulja. Dočekao nas je Hrvoje Radovčić koji je bar otvorio zajedno sa svojom suprugom Paolom. Hrvoje je certificirani somellier za maslinovo ulje i pokazao nam je kako degustirati maslinova ulja na način kako to rade profesionalci.
Prije samog kušanja, svi smo dobili po tri plave čašice sa staklenim poklopcem. Naime, tako izgledaju profesionalne čašice za degustaciju – obojane su da se ne vidi boja ulja. Također, one trebaju biti poklopljene kako bi se arome iz ulja skupile u čašici.
DEGUSTIRAJTE KAO PROFESIONALCI
Degustirali smo tri različita maslinova ulja, istarsku bjelicu, leccino i rosinjolu. Istarska bjelica je najpoznatija i najzastupljenija sorta u Istri, gorka je i pikantna i zovu je još kraljicom gorčine. Leccino ima voćnost i cvjetne note. Rosinjola ili rošinjola se najviše uzgaja u okolici Vrsara, Rovinja, Bala te na području Vodnjana. Intenzivnog je mirisa, pikantnog okusa te umjerene gorčine.
Hrvoje nam je također objasnio kako se degustira maslinovo ulje. Prvo ga treba malo zagrijati držeći čašicu u rukama.
Nakon što smo malo zagrijali čašicu, maknemo poklopac i pomirišemo arome. „Prvo što ćete osjetiti kod bjelice je plod masline, list masline i miris svježe pokošene trave (zelena nota koja prevladava), ima i aromatskog bilja, zelene rajčice. Klasa ekstra djevičansko maslinovo ulje.“ pojasnio nam je Hrvoje te dodao. “Ulje ne gutate, ostavite ga u ustima, lagano ga probate „razmazati“, zatim napravite lagani osmjeh te uvucite zrak prema dolje te kroz nos nazad. Onda krenu retro okusi – zeleni radič, trava i list masline. Ovo što osjećate pikantno i gorko to su tzv. polifenoli, kemijski elementi koji su antioksidativni i zapravo služe da očuvaju ulje odnosno maslinu na samom stablu, a što se tiče ljudi služe kao antioksidansi za naše stanice.”
BRUNCH KOJI SE NE PROPUŠTA
Kao i vina i maslinova ulja se sljubljuju s hranom i kod kombiniranja bi trebalo pripaziti na jačinu i aromu. Nakon ove zanimljive degustacije domaćini su nam pripremili izvrstan brunch, sve od lokalnih namirnica, u kojem smo istinski uživali i svakako toplo preporučamo.
Gospođa Izabela Janković iz Rosinjola bara, osim odlične salate i brusketa, pripremila nam je i slatku platu, a posebno nas je oduševio muffin s maslinovim uljem.
POSJET DESTILERIJI GINA
U mjestu Marasi nedaleko Vrsara, okružena maslinicima i zelenilom, nalazi se butique destilerija Imagine Spirits. Ideja za izradu gina javila se u doba korone, ispričao nam je početke vlasnik Marin Maras te objasnio postupak izrade njihovog gina.
Cijela destilerija je izgrađena prema ekološkim standardima, koriste se obnovljivi izvori energije, a većina biljaka je lokalnog i organskog porijekla. Nabavili su ručno izrađen bakreni kotao i osmislili poseban proces s odvojenim košarama, u destilacijskom stupu, gdje se stavljaju začini tako da se arome mogu u potpunosti sačuvati.
Po našem mišljenju definitivno su uspjeli. Njihov nagrađivani gin Pink Robin nas je oduševio. Aronia koja se koristi za izradu ovog gina, organski se uzgaja u blizini destilerije. Bobice se prvo osuše na prirodan način, a onda ostave u ginu oko 4 tjedna. Bobice aronije su jako bogate antioksidansima i vitaminima.
Gin se proizvodi u ograničenim količinama, a uz nagrađivani Aronia Gin Pink Robin i London Dry Gin Midnight, upravo se radi i na novom proizvodu.
GASTRO VODIČ – GDJE JESTI U VRSARU
RESTORAN TROŠT
Restoran Trošt nalazi se na samoj obali pokraj marine i dobro je poznat gostima Vrsara. Terasa s koje se pruža divan pogled na more s jedne strane, te stari grad s druge, odlično je mjesto za fini ručak ili večeru.
Poželite li ambijent prave ribarske konobe možete se preseliti u unutrašnji prostor.
Uz hladnu platu predjela, jeli smo rižoto s plodovima mora te odličnu kombinaciju pljukanca s gljivama i kozicama.
Desert koji se ne odbija.
DVI PALME
Ovaj obiteljski restoran koji posluje već 43 godine, nalazi se na rivi u centru grada i bio je pun za vrijeme našeg posjeta. Chef Alen Žužić i njegova supruga Snježana bili su odlični domaćini i priredili su pravi gastro užitak za večeru. Na meniju su se našli tartar od kozica i domaćih lignji, domaći pljukanci sa škampima, dehidriranim maslinama i naribanom koricom limuna, domaća tuna s wok povrćem, umak s đumbirom i medom, wasabi te tiramisu za desert.
U razgovoru s vlasnikom i chefom Alanom saznali smo da se uvijek trude napraviti nešto novo i kreativno za svoje goste, a namirnice koje koriste su lokalne i svježe.
Uz večeru je odlično odgovaralo bijelo vino Legovina prema preporuci domaćina.
KONOBA KOD LUCE
Konoba Kod Luce još je jedno mjesto koje vrijedi posjetiti na gastro karti Vrsara. Poseban je osjećaj sjediti u hladovini guste vinove loze i uživati u trenutku i lokalnoj gastronomiji.
Boje jeseni.
Glavno jelo koje svakako vrijedi probati su domaći, crni njoki sa škampima i pljukanci s tartufima.
Zanimljivost: Od 29. rujna do 7. listopada u Vrsaru se održava tradicionalna gourmet manifestacija “Vrsaranske goložece” u kojoj sudjeluje 5 restorana. To je prilika za sve ljubitelje autohtone istarske kuhinje da posjete Vrsar i uživaju u posebno osmišljenim menijima po promotivnim cijenama.
KOKTEL U BUBA BARU
Bez obzira na godišnje doba, Buba bar je mjesto dobre zabave u Vrsaru. U to smo se uvjerili u subotu navečer. Buba bar poznat je po certificiranim koktel majstorima, koji vam mogu pripremiti više od 100 koktela iz svoje ponude, a rade i 15 prema vlastitoj recepturi. Mi smo probali Che Guevaru i Whiskey Sour.
IDEJA ZA SMJEŠTAJ
Kako bi potpuno osjetili opuštenu atmosferu starog grada, najbolje je u njemu i odsjesti. Hotel Vista nalazi se u samoj blizini Malih vrata i ima prekrasnu terasu s relax zonom i pogledom na marinu, rivu i otok Sv. Juraj. Sobe su tematski uređene s motivima mora, maslina i lavande i takvo uređenje jednostavno poziva na odmor i relaksaciju. Više detalja o hotelu i raspoloživosti tijekom sezone možete pronaći ovdje.
SUVENIRNICA KARTOLINA
Vrijeme na putovanju brzo prolazi, a suveniri su ti koji nas podsjećaju na lijepa mjesta i doživljaje. Zato smo i zavirili u galeriju Kartolina, a njihov koncept rada nam se posebno svidio. Svi suveniri rade se ručno, koriste se naplavine iz mora i tako se na kretivan način izrađuju originalni vrsarski suveniri. Svaki je poseban i svaki je priča za sebe. Tamo također možete pronaći i jedinstvenu slikovnicu za djecu koja na zabavan način uči djecu o istarskim specijalitetima i tradicionalnoj hrani. Više informacija možete pronaći ovdje. Kartolina se nalazi na glavnom trgu u starom gradu.
Vrsar inspirira – poručuje nam slogan turističke zajednice. Nadamo se da će i vas inspirirati naš vodič i biti “pozivnica” za posjet ovom živopisnom gradiću u Istri.
Jasminka Đaković
Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.
Blog je napravljen u suradnji s Turističkom zajednicom Vrsar