ZAŠTO JE JEDNODNEVNI IZLET U OPATIJU UVIJEK DOBRA IDEJA

by Putopis

Donosite li često spontane odluke? Moja nedavna takva odluka bila je o izletu u Opatiju. Bez puno pripreme, komplikacija, planiranja i posebnih očekivanja uputili smo se iz Zagreba na more. Bio je prekrasan sunčani dan, okupilo se dobro društvo i to je zapravo sve što mi je u tom trenutku trebalo. U Opatiji sam bila puno puta, posjećivala sam je uglavnom u sklopu festivala i događanja. Često mi je bila ‘usputna stanica’ za ručak ili kavu na putu prema Istri. Ali svaki put otkrijem nešto novo i to me baš veseli.

Što vidjeti?

Šetnica Lungomare, Djevojka s galebom, Opatijski portić

Čim dođem u Opatiju, prva pomisao mi je šetnja uz more koja obično završi kavom. Šetnica Franje Josipa I. poznatija kao Lungomare simbol je Opatije. Stara je više od 100 godina i proteže se od Voloskog do Lovrana. Šetajući možete uživati u pogledu na mnogobrojne uvale, grad Rijeku, ali i prekrasnim opatijskim vilama iz doba secesije, skrivenim odmorištima s klupama i hladovinom. Tu ćete vidjeti i najpoznatiju statuu Opatije – Djevojku s galebom, djelo kipara Zvonka Cara postavljeno 1956. Proći ćete i pored Opatijskog portića, najstarije opatijske luke te hotela Kvarner, najstarijeg hotela na istočnoj obali Jadrana koji je otvoren davne 1884. Bio je to prvi luksuzni hotel u Opatiji namjenjen plemstvu za liječenje plućnih bolesti.

Umjetnički paviljon Juraj Šporer

Često sam znala u žurbi proći pored ovog lijepog paviljona ne razmišljajući da zapravo ima jednu zanimljivu priču. Ovaj paviljon ime je dobio po Juraju Matiji Šporeru, liječniku i jednom od začetnika ideje o Opatiji kao lječilištu. Izgrađen je 1900. god. i prvotno je bio slastičarnica i kavana. Zanimljivo je da su u to doba, za svoje goste, svakodnevno dovozili svježe kolače u slastičarnicu vlakom iz Beča i Pešte. Danas se u paviljonu održavaju izložbe, predstave i koncerti. Ispred paviljona je i mali park  gdje se možete sjesti i odmoriti. Naravno, i mi smo to učinili i uživali u pogledu.

Kad smo kod kave i kolača, moja obavezna postaja nakon šetnje je terasa hotela Milenij s pogledom na more uz naravno kavu i kolač. Ovaj put sam tu kratku pauzu iskoristila da isprobam novu opciju iz aplikacije Telekom Bankarstvo IziPay te da prijateljici pošaljem novac da mi kupi kartu za koncert. Radi se o slanju novca putem aplikacije na mobitelu i to upisivanjem kontakta iz adresara mobitela. Sve je vrlo jednostavno – upisala sam iznos, ime i prezime prijateljice iz adresara i to je sve. Cijeli proces je trajao doslovno minutu. Prijateljica je odmah primila poruku sa svim informacijama – tko šalje, koliki iznos, do kada i kako može preuzeti novac. Ovakve aplikacije definitivno pojednostavljuju svakodnevicu i jako su praktične. Ovdje možete pogledati i detaljni video kako koristiti IziPay.

 

Villa i park Angiolina

Nakon kave posjetili smo i villu Angiolinu i istoimeni park. Villa Angiolina je zapravo obilježila početak turizma u Opatiji. Do njezine izgradnje, Opatija je više bila orjentirana prema ribarstvu i pomorstvu. Otvaranjem tog ljetnikovca počeo je dolaziti čitav niz gostiju poput austrijske carice Marije Ane, botaničara Heinricha Noeua, bana Josipa Jelačića i drugih koji su onda proširili glas i svoje oduševljenje Opatijom kao lječilištem te ju tako popularizirali. Ne čudi me da im se svima svidjela Opatija i villa Angiolina. Smještena usred zelenila parka s pogledom na more djeluje stvarno opuštajuće i imala sam dojam kao da tamo vrijeme malo sporije prolazi. Danas je Villa Angiolina sjedište Hrvatskog muzeja turizma (ulaznica je 10 kn). Raskošan park pored vile – tzv zeleno srce Opatije, jedan je od najnagrađivanijih parkova Hrvatske. Ima 150 biljnih vrsta, čak i bambus, američki bor, himalajski čempres. Ono što je također posebno u tom parku i za mene novost je street art –na zidu parka iscrtana su lica svih poznatih javih ličnosti koje su posjetile Opatiju kroz povijest. Tako možete vidjeti Alberta Einsteina, Roberta de Nira, Kirka Douglasa, Vladimira Nabokova, Jamesa Joycea i mnoge druge. Za mene je to bila prava novost jer nisam ni znala za neke poznate goste Opatije. Odlična je stvar kad se pruži prilika mladim umjetnicima i podrži ih se na ovakav kreativan i zanimljiv način. Naravno to je i super motiv za fotografiranje.

Kamo na ručak?

Koliko god puta bila u Opatiji, uvijek idem u Restoran Ružmarin. To je restoran koji već godinama drži istu kvalitetu, a hrana je odlična. Nalazi se u centru Opatije, ulica Veprinački put 2, iza hotela Palace na Slatini. Restoran ima i svoj mali parking, a nudi mesne specijalitete, ribu, tjesteninu i pizze. Obično plaćam gotovinom, pa je prije ručka trebalo otići do bankomata. Budući da sam već bila gladna i umorna, nisam tražila svoj bankomat već sam podigla novce na prvom na koji sam naišla i to bez plaćanja naknade zbog Telekom Bankarstva. Takve aplikacije su uvijek korisne, jer primjerice s ovom možete 3 puta besplatno mjesečno podići gotovinu na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj i EU. Kad si gladan i umoran, kao u mojem primjeru, to jako puno znači 😊

Nakon ručka otišli smo na plažu Medveja, udaljenu 8 km od Opatije. Na tom potezu od Opatije do Mošćeničke Drage, možete naći nekoliko plaža. More je bilo hladno, ali to kratko kupanje mi je bilo pravo osvježenje prije povratka u Zagreb. Bio je to jedan lijepi, opušteni i zabavan dan. Sretna sam zbog spontane odluke, dobrog društva, lijepe destinacije, ali i aplikacije koja mi je olakšala izlet.

Uživajte u svojim spontanim odlukama i fotografijama iz Opatije.

Jasminka Đaković

Blog je napravljen u suradnji s Zagrebačkom bankom i Hrvatskim Telekomom.

You may also like

Leave a Comment