POČINJE NAJSLAĐI FESTIVAL – ŠTRUDLAFEST! DONOSIMO VAM I RECEPT ZA OVU OMILJENU POSLASTICU

by Putopis

Tri najslađa dana u godini napokon su pred nama pa stoga prvi vikend u rujnu rezervirajte za odlazak u Jaškovo, kraj Ozlja. Jaškovo je još poznato i kao “selo štrudle”, a ove godine nudi toliko zabave da ćete poželjeti ostati sva tri dana.

PROGRAM ŠTRUDLAFESTA

Štrudlafest počinje u petak, 1. rujna, uz premijeru „Štrudla pub kviza“ pod palicom Krešimira Sučevića Međerala. U ovom kvizu zasigurno će slatke delicije biti motivirajuće za kvizaše, no tko zna – možda im bude i izazov za koncentraciju. Kako god da bilo, navečer vas čeka rasplesani Luka Nižetić koji obećava sjajnu zabavu na otvorenju najslađeg festivala.

Subota je rezervirana za nešto što smo dugo čekali! Na Štrudlafest vraćaju se natjecatelji koji su godinama brusili svoje valjke i trenirali što tanje tijesto. Naime, ove godine vas čeka izbor za najbolju štrudlu Hrvatske, a sve pod palicom stručnog žirija u kojem će natjecatelje dočekati i simpatični Domagoj Jakopović Ribafish.

Uz slatke zalogaje, u subotu će brojni mališani zasigurno uživati i na uzbudljivom ZIP lineu s pogledom na Jaškovo. Tu je dakako i HGSS koji pazi na njihovu sigurnost.

Nedjelja nudi cijelu paletu gastro radionica i aktivnosti, a festival će zatvoriti jedan od najperspektivnijih domaćih glazbenika – Filip Rudan.

Naravno tu su i aktivnosti koje vas čekaju svaki dan Štrudlafesta. Svakako se opustite uz „Štrudla by kajak“, „Štrudla by horse“ ili pak u vođenoj šetnji „Štrudla step by step“ koja će vas upoznati s ovim pitoresknim krajem gdje ćete obići izvor pitke vode ali i saznati što vam sve treba za dobru štrudlu. Dakako, tu je i oslikavanje tanjurića za štrudlu koji svake godine okupi veliki broj znatiželjnika.

VIŠE OD STOTINU OKUSA ŠTRUDLI

I ove vas godine čeka više od stotinu okusa štrudli – od klasičnih voćnih i slanih, do onih sa čvarcima, konopljom i janjetinom pa do one s vrganjima i pivom. Jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg festivala je Teslina štrudla koja vas možda inspirira za, tko zna, kakve inovacije. Koja je zapravo veza Tesle i štrudle, saznat ćete u Teslinom kutku by Nikola Tesla experince centar. Ako vam ni to nije dovoljno, svakako se uputite na Žitnu lađu koja i ove godine vozi sve Štrudloljupce.

Štrudle pripremljene na gastro radionicama tradicionalno se mogu kupiti na štandu udruge Jak kao Jakov pa tako ovaj događaj ima i humanitarnu notu.

Uvertira u događanja u Jaškovu je Tjedan štrudle koji traje od 28. kolovoza do 10. rujna. U čak 42 ugostiteljska objekta, svi će štrudloljupci imati puno razloga za istraživanje Karlovačke županije.

I kada ste pomislili da ste obišli baš sve, tu je i ranč sa škotskim govedima, janjetina s ražnja corner, a poseban broj znatiželjnika očekuje se „Na dvorišću tete Marice“. Ova zlatna amabasadorice štrudle iz Jaškova u svom će dvorišću ugostiti svakog posjetitelja te mu pokazati tajne izrade domaće štrudle.

ZABAVA ZA NAJMLAĐE

Za mališane i ove godine ima niz sadržaja u bogatom Dječjem trokutu i Rally kids corneru. Moći će uživati u jahanju, vlakiću, Aquatikinoj žabaonici, starim seoskim igrama kamenčkanje i kozečkanje. U kukuruznom labirintu put prema štrudlama tražit će i veliki i mali.

Da sve ovo još malo zasladimo, donosimo vam recept za štrudlu koja je jedna od najtraženijih na ovom najslađem hrvatskom festivalu.

ŠTRUDLA JAŠKOVSKOG BARUNA – RECEPT

Štrudla jaškovskog baruna (cca 12 porcija)

Tijesto:

480 g brašna, 300 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode

Nadjev:

1,4 kg jabuka, 200 g mljevenih oraha, 100 g grožđica, 240 g šećera, 120 g vanilin šećera, 10 g cimeta, 100 g krušnih mrvica

Umak:

mlijeko, puding od vanilije, šećer

Dekoracija:

mljeveni orasi, menta, po želji: rum

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite da odstoji oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom, namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.

Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke ogulite, naribajte,u posudu dodajte šećer, vanilin šećer, cimet te izmiješajte sve sastojke.

Zatim prstima razvucite tijesto. Na polovicu stavite krušne mrvice. Drugom polovicom zarolajte štrudlu. Ocjedite sok iz jabuka prije stavljanja na krušne mrvice. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipajte orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.

Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije. Štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte umakom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.

Za kraj vam otkrivamo još jednu zanimljivost i nadamo se da ćete posjetiti ovogodišnji Štrudlafest.

ZANIMLJIVOST: Za izradu štrudle koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda utrošeno je preko 850 kg brašna, 10 kg cimeta… Imala je 1479,38 metara.

Fotografije: Demjan Rožman

You may also like

Leave a Comment