DAN AMARETA I GASTRO ŠETNJA GOLOSA: JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ U VRSARU

by Putopis

Vrsar je 28. rujna obilježio Dan amareta, svoje tradicionalne slastice od lješnjaka. Lješnjak za Vrsar ima posebno značenje. Povijesni spisi govore kako su Vrsarani jeli lješnjake s kruhom radi energije, a cijelu okolicu Vrsara okruživale su plantaže lijeske. Svoje mjesto, vrsaranski lješnjak našao je i u Gastronomskom vodiču Italije 1931. godine. Tradicija pripreme amareta proteže se najmanje tri generacije. Specifičnost je u tome što se u Vrsaru umjesto badema koriste lješnjaci. Ovo je prvi put da je organiziran događaj Dan amareta u Vrsaru koji oživljava bogatu tradiciju ovog kraja na zanimljiv i moderan način. No, Dan amareta je više od same manifestacije. Kruna je to višegodišnjeg projekta Turističke zajednice Vrsara koji slavi baštinu, a u kojeg je utkano puno ljubavi, vremena i energije. U to smo se i sami uvjerili kroz osmišljeni program. 

Golosa – gourmet šetnja Vrsarom s okusom amareta

Prekrasan sunčani dan bio je idealan za posebnu vođenu gourmet šetnju Golosa. Na šest punktova u starom gradu probale su se delicije s lješnjacima. Ovo ekskluzivno iskustvo i projekt nastao je u suradnji s renomiranim chefom Zdravkom Tomšićem i Irinom Ban, stručnjakinjom za projekte koji povezuju gastronomiju i kulturnu baštinu.

Fantastični uvod u ovo gastro putovanje pružila nam je Mesnica Kalčić, koja je bila naša prva postaja. Pripremili su nam tagliatu od junećeg ramsteka s preljevom od prženog lješnjaka, medenog octa i istarskog meda od akacije.

Domaćin je rezao i servirao ramstek pred gostima što je također bio dio doživljaja koji je bio upotpunjen vinima Damjanić. Već nas je početak ove gastro ture impresionirao izvanrednim okusima.

Nakon toga uputili smo se do vidikovca Casanova, gdje smo u romantičnom ambijentu uz zvukove gitare degustirali rilettes od srdele s aromatiziranim krušnim mrvicama koje je pripremila Tea Juran. 

Zanimljivost: u vrsarskom kraju lijeska se sadila zbog svoje otpornosti na vlagu. Pedesetih godina doprinosi lješnjaka bili su oko 10.000 kilograma godišnje, a najviše su se izvozili u Njemačku i Švicarsku. 

Treća postaja bio je Olive Oil Bar Rosinjola na trgu Degrassi. Prije same degustacije „upili“ smo malo atmosfere. Glavni trg, osim što je bio pun posjetitelja, bio je i plesni podij gdje se zaplesalo uz odličnu glazbu benda Febra.

Održavao se show-cooking, svi su mogli vidjeti i naučiti kako se pripremaju vrsaranski amareti. Poseban photo point svojom šarmantnom dekoracijom i mnoštvom detalja bio je prava pozivnica da se napravi jedna foto uspomena.

Lokalni proizvođači izložili su svoje proizvode, među kojima su se našli i maslinovo ulje te med.

Kombinacija istarskog pršuta i vrsaranskog amareta

Pored degustiranja maslinovog ulja, posjet Istri nije potpun bez kušanja istarskog pršuta. Kušali smo ga u deliciji koju nam je pripremio Olive Oil Bar Rosinjola. Pinsa romana sa sirom s plemenitom plijesni, prženim lješnjacima i naravno, istarskim pršutom jednostavno se topila u ustima. 

Put nas je dalje vodio do Vidikovca Bepo i Tonina, a tamo nas je čekala još jedna poslastica za nepce, filet srdele na savor uz čašu Privitelio malvazije. Domaćice na ovoj lokaciji bile su nam Mia Bratović i Tena Pršurić.

Svaka postaja ove gastro ture nosila je neko iznenađenje. Tako smo uz degustaciju, od glumca Valtera Roše imali prilike ukratko čuti i zanimljivosti iz povijesti Vrsara iz vremena Casanove. 

U opuštenoj atmosferi naše grupe, sada već navikli na odlične zalogaje i fina vina, nastavili smo gastro avanturu do bistroa Skusha. Tamo su nas dočekali chef i vlasnik Ivan Šuman te voditelj bistroa Boris koji nas je ukratko informirao što nas očekuje.

„Skusha local fish novootvoreni je koncept od chefa Ivana Šumana. Danas smo vam pripremili i servirali panirane kozice u lješnjacima na posteljici od celera i rukole s umakom od koromača.“

Nakon prvog zalogaja, bilo nam je jasno da se gozba izvanrednih okusa nastavlja. Uz ovu kombinaciju odlično se uparila i Malvazija Matošević.

Tijekom cijele šetnje uživali smo i u živopisnim prizorima starog grada.

Utočište Casanova za kraj i slatki deserti

Gastro šetnja završila je u Casanovinom utočištu s desertom vrsne slastičarke Petre Jelenić.

Samo za ovu priliku, pripremila je vrsaranski amaret u vlastitoj interpretaciji i to je bila prava rapsodija za nepce. Zamolili smo je da nam otkrije što se sve nalazi u njezinom receptu. „Danas sam vam pripremila moju izvedenicu vrsaranskog amareta, iako je original toliko fin. Potrudila sam se rastaviti ga na dijelove i od komponenti napraviti višeslojni desert. Imamo biskvit od lješnjaka – takozvani financier biskvit od lješnjaka, hrskave mrvice od zobenih pahuljica koje su tostirane na maslacu, gel od naranče, praline i pastu od lješnjaka, espumu od lješnjaka i od naranče te hrskavac od lješnjaka i cimeta.“ 

Amareto di Orsera

Na kraju ovog izvrsnog gastro putovanja nazdravili smo koktelom koji potpisuje bar Ladonja, a s likerom od lješnjaka destilerije Imagine Spirits.

Marin Maras, vlasnik destilerije prepoznao je bogatstvo Vrsaranskih amareta i kreirao liker Amareto di Orsera. Liker je osvojio zlatne medalje 2024. godine na natjecanjima Vinistra Spirits Competition i Women International Thropy.

Uz dodjelu nagrade za najbolji amareto 2024. godine, nastup klape Cambi i ugodno druženje, program Dana amareta je završio. 

Ova pomno osmišljena manifestacija podsjetila nas je na bogatstvo okusa lješnjaka,  vrijednost naše baštine i stvaranje trajnih uspomena kroz doživljaje. Turistička zajednica najavila je održavanje manifestacije i sljedeće godine i tome se unaprijed veselimo. Ukoliko ste ljubitelj gastronomije, svakako preporučujemo da sljedeće jeseni posjetite Vrsar i ovu jedinstvenu manifestaciju. Do tada, prenosimo jednostavni recept za vrsaranske amarete koji možete napraviti doma. 

Vrsaranski amareti – recept

SASTOJCI (za 60 amareta):

  • 200 g lješnjaka
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

PRIPREMA:

  • Lješnjake sameljite ručno u mlincu, pazeći da ostanu hladni kako bi zadržali svoju prirodnu masnoću.
  • U zdjeli pomiješajte mljevene lješnjake, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
  • Dodajte jaja i sve sastojke ručno izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  • Od smjese oblikujte kuglice veličine oraha – s ovom količinom sastojaka dobit ćete oko 60 amareta.
  • Posložite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i peciteu prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva celzijusa oko 10 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  • Ohladite prije posluživanja i uživajte.

Jasminka Đaković 

Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.

Članak je napravljen u suradnji s Turističkom zajednicom Vrsar

You may also like

Leave a Comment