Hanžeković Memorijal: jedinstveni doživljaj vrhunskog sporta u centru Zagreba

by Putopis

Tri dana, od 6. do 9. rujna Zagreb je bio domaćin vrhunske atletike. Sportaši iz cijelog svijeta nastupili su u Zagrebu na 74. Boris Hanžeković Memorijalu, a posjetitelji su uživali u sportskim natjecanjima i odličnim rezultatima. Ono što je posebno kod „Hanžekovića“ je to da on nije samo sportski događaj, već je na neki način i turistički. Vrhunski sport ne održava se samo na sportskom terenu, već dolazi na gradske trgove i u parkove.

Glavne turističke lokacije u gradu, Trg bana Jelačića i zagrebačke fontane, postaju sportska „borilišta“ dostupna svima. Glavni gradski trg, kao nezaobilazno odredište svakog posjetitelja Zagreba, postaje mjesto gdje se obaraju sportski rekordi. Turisti mogu osjetiti dio jedinstvene atmosfere, zajedno sa sportašima slaviti njihove uspjehe i ponijeti sa sobom nezaboravne uspomene. Tri dana smo i mi pratili ovaj memorijal. Pratila ga je i zabavna atmosfera, bodrenje svih natjecatelja s tribina i uzbuđenje publike oko postizanja rekorda. Svi zajedno veselili smo se kad je netko trčao brže, skočio više, kad je ponovno pomaknuta granica. Sport nas je ponovno povezao i inspirirao.

Skok u dalj na Trgu bana Jelačića

Prvi dan Boris Hanžeković Memorijala započeo je na glavnom zagrebačkom trgu. Za tu priliku na trgu je postavljena staza i pjesak za doskok. Svi oni koji su se zatekli na trgu mogli su vidjeti izvrsne skokove i doživjeti isto takvu atmosferu.

Najbolji u skoku u dalj bio je  Jamajčanin Shawn-D Thompson s rezultatom od 7,99 metara. Toliko je skočio i drugoplasirani, Anvar Anvarov iz Uzbekistana, ali Thompson je bio uspješniji u prethodnim skokovima. Nastupilo je i nekoliko hrvatskih skakača.

Roko Farkaš bio je naš najuspješniji sportaš te osvojio 3. mjesto. Ovaj svjetski juniorski prvak imao je rezultat 7,90 metara. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila olimpijska brončana dobitnica Amerikanka Jasmine Moore. Ona je skočila 6,71 metar. Na drugom mjestu je slavila Rumunjka Alina Rotaru-Kottmann s rezultatom 6,56 metara. Treća je bila Sumire Hata iz Japana koja je skočila 6,46 metra. Pljesak, muzika i navijanje odzvanjali su centrom grada, a posebna „razglednica“ poslana je u svijet kad je nastupio zalazak sunca.

Na samoj završnici pobjednik Shawn-D Thompson, na sveopće oduševljenje prisutnih, proslavio je svoj uspjeh skokom u fontanu Manduševac. Video skoka možete pogledati ovdje

Hanžeković memorijal i tradicionlno bacanje kugle kod fontana

Drugi dan, natjecanje se preselilo na zagrebačke fontane gdje su se ponovno okupili vrhunski sportaši, ovaj put u bacanju kugle. Vodena kulisa, pogled na katedralu i Medvednicu upotpunili su odličnu atmosferu na terenu ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Cijeli Zagreb vatreno je navijao pri svakom zamahu i bacanju kugle, iako nije bilo domaćih natjecatelja. 

Najmoćniji hitac imao je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski rekorder Amerikanac Ryan Crouser. Njegov pobjednički rezultat od 22,93 metra ujedno je i novi rekord mitinga. Drugo mjesto osvojio je Amerikanac Payton Otterdahl s 22,46 metara. Na trećem mjestu je osvajač brončane medalje s Olimpijskih igara u Parizu, Jamajčanin Rajindra Campbell koji je ostvario i novi nacionalni rekord od 22,31 metra.

Veliko finale i atletska večer za pamćenje u Sportskom parku Mladost 

Zadnji dan 74. Boris Hanžeković Memorijala, održao se u Sportskom parku Mladost. Program je trajao cijeli dan, a bili su uključeni i najmlađi. Glavna natjecanja odvila su se popodne. Dinamično su se izmjenjivale utrke, bacanje koplja, skok u dalj s motkom, bacanje diska.

U nedjelju se oborilo čak 7 novih rekorda mitinga: Marco Arop na 1.000 metara (2:13.13), Nelly Chepchirchir na 800 metara (1:57.00), Stacey Ann Williams na 400 metara (50.00), Emmanouil Karalis skok s motkom (5.88.m), Leonard Bett Kipkemoi na 3.000 metara sa zaprekama (8:06.33), Syntayehu Visa na 1500 metara (3:58.33) te Issac Kimeli na 2.000 metara (4:54.29). 

Ovo izdanje mitinga je najuspješnije do sada. U tri dana postignuto je 8 rekorda mitinga, 1 vodeći rezultat u svijetu, 7 nacionalnih rekorda, 32 osobna rekorda i 1 europski rekord do 18 godina. 

Organizatori su najavili i novost. Sljedeće godine 75. Boris Hanžeković Memorijal održat će se u ranijem terminu, točnije od 6. do 8. lipnja 2025. Razlog tome je promjena kalendara koju uvodi Svjetska atletska federacija. Vjerujemo da će novi lipanjski termin biti jednako uspješan za sportaše, organizatore, ali i Zagrepčane i njihove goste. Ovaj memorijal je svakako još jedan dobar razlog za posjet Zagrebu u lipnju.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.

You may also like

Leave a Comment