Manifestaciji “Ribarska fešta” Turističke zajednice općine Vrsar dodijeljena je tradicionalna nacionalna godišnja nagrada Simply the Best. Ovu nagradu dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia. Turistička zajednica općine Vrsar nagradu je zaslužila zbog kreativnosti i kvalitete u razvoju manifestacije koja se temelji na povijesnoj i kulturnoj baštini, tradiciji i načinu života lokalne zajednice. Ova fešta svojim sadržajima oblikovanim na zanimljiv i atraktivan način oplemenjuje ukupnu turističku ponudu Vrsara i Istre.

„Ponosni smo jer je Ribarska fešta osvojila nagradu Simply the Best zahvaljujući svima koji manifestaciju čine atraktivnom i prepoznatljivom – od ugostitelja, ribara i svih suradnika koji su s vjerom prihvatili i podržali novi koncept događanja, kao i gostima koji vjerno prate. Hvala načelniku Ivanu Gerometti, kao i svim djelatnicima Općine Vrsar-Orsera, djelatnicima komunalnog poduzeća Montraker i svim prethodnim vodstvima Turističke zajednice, čiji je trud omogućio da se ova tradicija razvija i traje više od trideset godina. Ova prestižna nacionalna nagrada, dodijeljena za inovativnost i unapređenje manifestacije, jasno pokazuje da su promjene i kreativnost u razvoju prepoznati od strane stručne javnosti“, izjavila je Klara Trošt Lesić, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar.

NOVI KONCEPT RIBARSKE FEŠTE
Podsjetimo, 2022. godine uveden je potpuno novi koncept događanja. On podrazumijeva tematizaciju štandova po namirnicama te raspodjelu gourmet ponude na šest punktova: plava riba, bijela riba, lignje i ostali glavonošci, prženi morski plodovi i školjke. Tako se na štandovima mogu kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riblja salata. Također se mogu probati burger od tune, pečeni krakovi od hobotnica, ražnjići od lignji, i mnoge druge delicije. Neizostavno ribarsko jelo svake Ribarske fešte u Vrsaru je brodet.

Cilj tematizacije bio je ponuditeljima pružiti mogućnost da postanu prepoznatljivi po jedinstvenoj ponudi te da usavrše jela. S druge strane, posjetiteljima se omogućila raznovrsnost ponude i upoznavanje kulture mjesta kušanjem hrane. Klara Trošt Lesić kaže da novi koncept nije vezan za trendove i modernizaciju, već je primjer promišljenog i odgovornog pristupa. Sve navedeno u skladu je s potrebama suvremenih turista. Najbitnije je da ponuda i program predstavljaju lokalni identitet i tradicionalne vrijednosti ribarskog i turističkog mjesta kao što je Vrsar. Posebnost Ribarske fešte je suradnja Turističke zajednice općine Vrsar, Općine Vrsar-Orsera, lokalnih ribara i ugostitelja na ovom tradicionalnom događanju.

Ove godine održat će se ukupno osam fešta. Prva Ribarska fešta na rasporedu je u petak 3. svibnja 2024. godine uz glazbeni nastup Dražena Zečića.
Fotografije: Putopis, Turistička zajednica općine Vrsar. Sva prava pridržana.