KONCERT “TRAG U BESKRAJU” U SPOMEN NA OLIVERA DRAGOJEVIĆA RASPJEVAO PREPUNU RIVU

by Putopis

Mnogi hrvatski glazbenici pjevali su sinoć s raspjevanom publikom najljepše Oliverove pjesme u Veloj Luci na pozornici na pontonu na rivi. I ove godine koncert je nadmašio sva očekivanja i okupio oko 30.000 ljudi i nekoliko stotina brodova, a mnogi su posebno zbog ovog koncerta došli u Velu Luku na Korčulu. Glazbeno-umjetnički projekt „Trag u beskraju“ osmišljen je s ciljem da se oda počast i očuva naslijeđe jednog od najomiljenijih i neponovljivih glazbenika koje je Hrvatska ikada imala.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću koji nas je napustio prije točno pet godina. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Riva je bila puna obožavatelja Oliverove glazbe. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

POZNATI GLAZBENICI NA OKUPU

Ante Gelo, glazbeni producent središnjeg koncerta i ove godine okupio je poznate hrvatske glazbenike, a koncertom je ravnao Alan Bjelinski. Okruženi morem pjevali su Meri Cetinić, Danijela Martinović, Goran Karan, Hari Rončević, Marko Tolja, novozelandska klapa The Shades, Matija Cvek, Klapa Šufit, Natali Dizdar, Lorena Bućan, Jure Brkljača i Dupini. Gledatelji ispred malih ekrana i ove godine uživali su u direktnom prijenosu koncerta na programu HRT 1.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Hari Rončević. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Danijela Martinović. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Meri Cetinić, Marko Tolja. Foto: Tom Dubravec / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Alan Bjelinski. Foto: Tom Dubravec / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Goran Karan. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

GLAZBA NE POZNAJE GRANICE

Oliver Dragojević, čije je srce bilo ukorijenjeno u Dalmaciji, ostavio je dubok trag u srcima svoje publike. Njegove predivne pjesme obilježile su generacije i postale neizostavan dio hrvatske glazbene baštine. Njegova strastvena interpretacija i jedinstveni glas zauvijek će ostati urezani u sjećanju svih ljubitelja glazbe.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Klapa The Shades s Novog Zelanda. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

CILJ PROJEKTA “TRAG U BESKRAJU”

Kroz projekt “Trag u beskraju”, cilj je očuvati i proslaviti Oliverovo naslijeđe kroz različite događaje, a projekt je i ove godine počeo tradicionalnim koncertom na prepunom trajektu 26. srpnja. “Trag u beskraju” okuplja istaknute hrvatske glazbenike koji dijele strast prema glazbi i žele sačuvati uspomenu na ovog iznimnog umjetnika. „Trag u beskraju“ organizira Općina Vela Luka zajedno s Centrom za kulturu i Turističkom zajednicom Vela Luke te udrugom Luško lito uz partnere, Dubrovačko-Neretvansku županiju i turističku zajednicu županije. Peta obljetnica odlaska Olivera Dragojevića i ove godine ispunila je Vela Luku zaljubljenicima u njegov neizbrisiv trag koji je ostavio u duši i srcu mnogih.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Matija Cvek. Foto: Tom Dubravec / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Jure Brkljača, Matija Cvek, Lorena Bućan, Marko Tolja. Foto: Tom Dubravec / CROPIX.

VELA LUKA PUNA EMOCIJA

„Nakon prošlogodišnjeg koncerta “Trag u beskraju” smatrala sam da se onako nešto ne može više ponoviti. Međutim, ne samo da se ponovilo, nego je i nadmašilo sva naša očekivanja. Toliko emocija, smijeha, pjesme, druženja, energije, neopisivo. Snimke HRT-ovog prijenosa obišle su svijet. Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj manifestaciji, publici koja je iz svih krajeva svojim dolaskom podržala ovu manifestaciju i pokazala opet koliko je Oliver bio velik. Hvala mu što nas sve spaja. Ponosna sam Luška!“ – izjavila je načelnica Vela Luke, Katarina Gugić.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: Jure Brkljača, Matija Cvek, Marko Tolja. Foto: Tom Dubravec / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću pratio se s mnogobrojnih brodica. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: klapa Šufit. Foto: Tom Dubravec / CROPIX.

Vela Luka, 290723. Koncert Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću. Na fotografiji: izvodjaci. Foto: Ante Čizmić / CROPIX.

Osim velikog koncerta na rivi, dva koncerta koja su rasprodana već puno unaprijed su u nedjelju i ponedjeljak. 30. srpnja je koncert „Kad mi dođeš ti“, autorska večer Vinka Barčota, počinje u 21:30 na pijaci crkve Sv. Josipa, a pjevat će Meri Cetinić, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Marko Škugor, Tomislav Bralić & klapa Intrade, klapa Šufit, Ivan Ive Županović, Antonia Dora Pleško i Kvartet Sequentia. Koncert „Povedi me“ Jasne Zlokić je zadnji dan „Traga u beskraju“ u ponedjeljak 31. srpnja, od 21:30 također na pijaci.

Fotografije: Ante Čizmić, Tom Dubravec / CROPIX

You may also like

Leave a Comment