VODIČ KROZ FESTIVAL SVJETLA U ZAGREBU

by Putopis

Zagrebačke ulice i trgovi ponovno će oživjeti i biti obasjani posebnim sjajem na još jednom Festivalu svjetla. Festival se održava po peti put, počinje u srijedu 15. ožujka, a traje do nedjelje 19. ožujka 2023. I ove godine inspirativna umjetnost svjetla poziva posjetitelje da uživaju u spektaklu i na zagrebačkim ulicama dočekaju proljeće i toplije dane. Razne projekcije na zgradama i u parkovima donijet će neki novi pogled i drugačiju sliku i vjerujemo da će bit puno zanimljivih motiva za fotografiranje.

LOKACIJE

Tijekom pet dana, od 18 do 23 sata, posjetitelji će moći obići 33 umjetničke, svjetlosne atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada. Donosimo vam dio zanimljivih lokacija, a cijeli popis možete pogledati ovdje. Osim domaćih umjetnika, na festivalu sudjeluju i oni iz Francuske, Nizozemske, Italije i Njemačke.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

Jedno od najljepših pročelja u Zagrebu bit će ‘ukrašeno’ svjetlosnom umjetničkom projekcijom pod nazivom “Transformacija”.

Ovako je to izgledalo prošle godine.

MUZEJ MIMARA

I ove godine na pročelju muzeja očekuje nas očaravajuća projekcija pod nazivom “Odd Dynamics” koja će nas odvesti na “putovanje” kroz povijest industrijske revolucije. “Put” započinjemo u kamenom dobu, dalje nas vodi kroz izradu metala do pojave prvog parnog stroja i elektronike pa sve do razvoja umjetne inteligencije i robotike. Projekcije su svakih 10 minuta od 18.30 sati.

Penkala na Mimari iz prošlogodišnje projekcije.

TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA

Dolazak proljeća slavit će se i na glavnom zagrebačkom trgu kroz živopisnu projekciju prirode i procvalog cvijeća pod nazivom “The Spirit of Nature”.

EUROPSKI TRG I TRŽNICA DOLAC

Ove lokacije će ‘ugostiti’ dvije divovske, osvijetljene figure inspirirane Inuitima (Eskimi sebe nazivaju Inuitima op.a.). Na Europskom trgu instalacija je nazvana Kiss, a na Dolcu Apparition.

ZRINJEVAC

Na Zrinjevcu, u parku vas očekuju osvijetljene ljuljačke, a u Glazbenom paviljonu posebni uzorci instalacije neonski krugovi.

TRG KRALJA TOMISLAVA I J.J. STROSSMAYERA

Na Tomislavcu, svakih 15 minuta od 18 sati moći ćete uživati u plesu imaginarnih svijetlećih ptica. Svojim gracioznim krilima plesat će uz povjetarac i donijeti svjetlo i romantičnu atmosferu. Odmah do Tomislavca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera očekuje vas “Zvjezdani bljesak” – uzdignuti okvir s balonima u igri svjetla i boja.

Zemlja – još jedna od prošlogodišnjih instalacija.

PROLAZ LOVAČKI ROG

Na Gornji grad se uputite kroz prolaz Jagerhorn koji će biti posebno dekoriran u svijetlosnu instalaciju “Procvat”. Od tamo put vas vodi ravno do kule Lotrščak.

KULA LOTRŠČAK

Simbol grada Zagreba, za vrijeme trajanja festivala, pretvorit će se u Svjetionik. Svojom svjetlošću obasjavat će grad i pozivati sve da posjete festival i uživaju u ovom čarobnom periodu. Naravno i sama kula bit će “obučena” u posebno svjetlosno ruho.

CRKVA SVETE KATARINE

Crkva će za vrijeme trajanja festivala imati “Novi sjaj”. Nevjerojatnu projekciju na pročelju crkve pratit će zvuk elektronske glazbe.

STROSSMAYEROVO ŠETALIŠTE (ISTOK)

Tri figure sjede na klupi i izgledaju kao tipični korisnici pametnih telefona, glave su im pognute, prstima tipkaju i scrollaju, a svjetlo ekrana im obasjava lice. Publiku se poziva da sjedne među figure “zasljepljene svjetlom” i osjete kako to utječe na druge. Ova zanimljiva instalacija i skulptura se zove “Absordbed by light” i ideja je britanske umjetnice Gali May Lucas, a izradila ju je berlinska kiparica Karoline Hinz.

PARK RIBNJAK

Ova oaza zelenila u samom centru grada ove godine ugostit će instalacije tri najsjajnija lipicanca. U parku Ribnjak bit će još i Globoscope, instalacija napravljena od stotina svjetlećih kugli, te Meteoriti koje ćete moći pronaći u krošnjama drveća i na travnjaku. U sredini parka osvanut će umjetnička instalacija pod nazivom EggOtrick.

LJETNA POZORNICA TUŠKANAC

Na ljetnoj pozornici Tuškanac bit će veselo i dinamično uz nastup plesne skupine Atomic Dance Factory i laserskog showa, a glazba iz poznatih filmova bit će poseban dodatak. Nastup se održava svakih 30 minuta od 18.30 sati.

Nadamo se da ćete imati prilike posjetiti Festival svjetla u Zagrebu ove godine i uživati u maštovitim svjetlosnim instalacijama. Ulaz za sve programe je besplatan, a kako je izgledalo prošle godine možete pogledati na našem TikToku ovdje.

Ne zaboravite napraviti i koju fotografiju za uspomenu.

Fotografije: Putopis

You may also like

Leave a Comment