18. NOĆ MUZEJA

by Putopis

Kraj siječnja tradicionalno je rezerviran za posjete muzejima. Tako i ove godine, u petak 27.1.2023., muzeji i galerije diljem Hrvatske otvaraju posjetiteljima svoja vrata i organiziraju mnoštvo događanja. Popularna manifestacija Noć muzeja održava se po 18. put, a tema je – Muzeji su važni! Osim u izložbama moći ćete uživati u koncertima, radionicama, predstavama, delicijama, predavanjima, filmovima, kvizovima i nagradnim igrama. Ulaz je besplatan, a vrijeme održavanja Noći muzeja je od 18 – 01 sati. Donosimo vam dio zanimljivosti, a detaljan program izložbi i raznih aktivnosti u muzejima možete pogledati ovdje.

ZAGREB

Ako ste se ikada pitali kako je to oslikavati staklo, sada imate priliku vidjeti i naučiti. U Klovićevim dvorima, pod vodstvom poznatog naivnog umjetnika Stjepana Ivaneca, u Noći muzeja održat će se radionica slikanja na staklu. Radionica za djecu bit će od 18 do 19 h, a za odrasle od 20 do 21 h. Prijave na radionicu su obavezne putem e-maila: artionica@gkd.hr. U Klovićevim dvorima, moći ćete pogledati i dvije aktualne izložbe: „Umjetnička zbirka biskupa Đure Kokše – Pečat vjere, trag umjetnosti“ na prvom katu te izložbu „U čast muzeja“ u prizemlju.

Etnografski muzej je također pripremio zanimljiv program. Što su to pobjednički vrtovi koji su „niknuli“  za vrijeme 1. svjetskog rata u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, ali i kod nas? Na koji način danas uzgajamo hranu u gradovima? Na ova pitanja odgovorit će vam autorice izložbe „Lica gladi“ Tanja Kocković Zaborski i Melanija Belaj.

U petak posjetite i ljekarnu, ali ne bilo koju već onu najstariju u Zagrebu – „K Crnom orlu“ na Gornjem gradu u Kamenitoj ulici 9. Saznajte sve o povijesti ljekarništva i zašto je jedna ljekarna gotovo dobila status muzeja.

Zanimljivo će biti i na FER-u koji je pripremio izložbu starih kalkulatora, mehaničkih i elektroničkih računala te retro igrica. Sve to bit će popraćeno glazbom iz starih računalnih programa. Moći će se igrati retro igrice kao što su Super Mario, Space invaders, Gorillas, Arcade volleyball ili Tetris. Više detalja pogledajte ovdje.

Za najmlađe će možda biti zanimljiv posjet Muzeju gljiva koji priprema posebno iznenađenje za djecu: igraonicu – gljivaonicu.

PULA

Pravi doživljaj je razgledati noću jedan od najbolje očuvanih amfiteatara na svijetu, uz kuhani čaj ili vino. U noćnu šetnju Arenom u Puli možete se uputiti upravo u petak u Noći muzeja od 18 do 01 h. Nama to zvuči kao odlična ideja.

Iz bogatog programa Arheološkog muzeja Istre predlažemo još i posjet izložbama „Sfinga – nalaz s velikog rimskog kazališta u Puli“ te „Prozor u prošlost“, adresa – Carrarina 4.

Što još razgledati u Puli možete pročitati ovdje.

ZADAR

U petak je svadba na koju su svi pozvani i bilo bi šteta propustiti je. Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru zajedno s Odjelom za klasičnu filologiju ove godine je pripremio bogati i zabavni program. Studenti su pripremili predstavu „Okovi od zlata“ koja će prikazati bračnu ceremoniju bogatijeg sloja rimskog društva, nakon čega će uslijediti svadbeno slavlje odnosno svadbena večera sa starorimskim specijalitetima. Posjetitelji će moći probati slana i slatka jela kojima su se gostili stari Rimljani. Neće izostati niti prigodna zdravica mladencima uz vino i medovinu. Predstava počinje u 18.30 h, u 19 h je svadbena večera, a u 21 h nastup zbora Fige. Od 18 sati posjetitelji će moći razgledati i izložbe Odjela za arheologiju te izložbu fotografija – Muzej između Donata i Foruma. Djeca će se moći zabaviti na radionici Istražujmo zajedno – kako izgleda podvodno arheološko istraživanje? Više detalja pogledajte ovdje. 

GOSPIĆ I SMILJAN

U Noći muzeja ne propustite poseban pub kviz  – PUB – LIKA kviz. Kviz je za četveročlane ekipe, a održat će se u Muzeju Like Gospić. Kviz 1 bit će u 19 h, a kviz 2 u 21 h. Prijave na kviz su na ivan.kovac@muzejlike.hr ili broj 095/2244616.

Ako ste više umjetnički tip, ova radionica je definitivno za vas. U Memorijalnom centru Nikola Tesla održat će se kiparska radionica „Tri dimenzije genija“ . Na radionici će polaznici, uz stručno vodstvo umjetnice Maje Pezelj, modelirati u glini na osnovi Meštrovićevog originala ili prema vlastitoj inspiraciji. Održat će se 2 radionice, u 19 h te u 21 sat. Broj mjesta je ograničen pa se svi zainteresirati trebaju prijaviti na mali josipa@mcnikolatesla.hr ili broj telefona 095/2244621. U centru ćete moći pogledati i izložbu „Tesla u čudotvornim rukama Meštrovića“, izložba se otvara u 18.30 h.

BOL

Noć muzeja ove godine na otoku Braču bit će u znaku 100. godišnjice turizma u Bolu. Ovaj cjelogodišnji program započet će upravo u petak 27.1. u Galeriji umjetnina „ Branislav Dešković“ od 19 do 23 sata. Turistička zajednica Općine Bol i Centar za kulturu Brač predstaviti će projekt „Izložba u nastajanju #BOL100“ uz bogati gastronomski i glazbeni program. Ideja je da u projektu sudjeluje lokalna zajednica, da se svi uključe u prikupljanju priča, dokumenata, stvari o nastajanju i razvoju turizma u Bolu. Tako će se početni postav izložbe nadopunjavati, a posjetitelji mogu donijeti neku svoju uspomenu i ispričati svoju priču i sjećanja koja će biti zabilježena kamerom. Moći će se probati i neki od specijaliteta iz ponude čuvenog bolskog „Pansiona Vidošević“ koje će pripremiti kuhar Josip Eterović. Učenici srednje škole Bol počastit će sve posjetitelje tradicionalnim jelima napravljenim na novi način. Za glazbeni ugođaj bit će zadužena klapa „Kuroj“ i DJ Mathew Bee.

IVANIĆ – GRAD

Jedinstvenu priliku za drugačiji razgled Ivanić-Grada imat ćete u petak. Uz organizirano vodstvo Povijesne postrojbe Ivanić-Grada 10. satnija šetat ćete uz baklje ulicama ovog grada. Za djecu će posebno zanimljiva biti Mala škola mačevanja, interaktivni trening gdje će se uz upotrebu drvenih mačeva upoznati s osnovama mačevanja. Sve detalje oko programa pogledajte ovdje.

SPLIT

U Noći muzeja posjetitelji mogu posjetiti Podrume Dioklecijanove palače uz šalicu toplog čaja. Svim posjetiteljima na raspolaganju će biti i kustosica Muzeja grada Splita Vedrana Supan od 18 do 22 sata (pauza od 20 – 20.30 h).

KOPRIVNICA

U Podravkinom muzeju prehrane moći ćete vidjeti kako su izgledale stare ambalaže, marketinške kampanje i ostale aktivnosti Podravke u zadnjih 30 godina.

Fotografije: Putopis

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

You may also like

Leave a Comment