FESTIVAL KVARNERSKOG ŠKAMPA U RAPCU

by Putopis

Rabac je prošlog vikenda bio pozornica za mediteransku gurmansku zvijezdu – kvarnerski škamp. Mnogi ga, zbog svoje teksture i mekoće mesa, smatraju među najboljima na svijetu, a da je kvarnerski škamp uistinu prava delicija i mi smo se imali prilike uvjeriti na festivalu.

Cijeli Rabac je zapravo imao sjaj zvijezde te večeri. Od ribara, ugostitelja, kuhara, vinara, turističkih djelatnika i glazbenih umjetnika koji su se potrudili da se osjećamo jako ugodno, uživamo u atmosferi, druženju i naravno gastronomiji. Hrana uistinu spaja ljude i stvara prijateljstva.

Ovo je bio peti po redu Festival kvarnerskog škampa. Kao projekt odobren je temeljem natječaja FLAG-a Alba iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu, a nositelj projekta je Turistička zajednica grada Labina. Pored lokalnih ugostitelja koji su pripremali škampe na nekoliko načina, sudjelovali su i domaći, nagrađivani vinari. Lokalne namirnice i njihova važnost ističu se kao velika vrijednost već od prvog festivala, a njegovu važnost je prepoznala i Europska unija odnosno Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Škampe su ulovili ribari članovi Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Alba.

Ljubav prema moru “utkana” u svaku poru.

Posjetitelji su mogli probati škampe pripremljene na nekoliko tradicionalnih načina. Na meniju su se našli rižoto od škampa, škampi na žaru, palenta u buzari sa škampima, domaća tjestenina sa škampima i salata od sipe.

Uz zalazak sunca, jazz glazbu, škampe i vino, ugođaj je bio sjajan.

Posebnu glazbenu atmosferu dao je Zvonimir Šestak Standards Quartet sastavljen od vrhunskih umjetnika: Maria Biočića na saksofonu, Hrvoja Gallera na klaviru, Borka Rupena na bubnjevima i Zvonimira Šestaka na kontrabasu. Zvonimir Šestak Groove Assembly osvojio je Porina za najbolji jazz album 2022. godine.

Nagrađivani vinari koji su se predstavili posjetiteljima su Vina Baćac, Vina Juričić, Vina Romeo, Vina Fuhtar, Vinogradi San Martino i Vina Matiška.

ZANIMLJIVOST: Na festivalu se predstavio i Stefan Petrović sa svojim OPG-om Forto koji proizvodi ljute začine. Radi se o prvim istarskim ljutim začinima proizvedenim od ljutih papričica s obiteljskog imanja.

Kraj večeri upotpunio je nastup Natali Dizdar uz čiji čaroban glas smo se oprostili od festivala do nekog novog susreta.

Ne sumnjamo da će se tradicija održavanja ovog festivala nastaviti. Poželite li početak ljeta jedan vikend provesti uz more, opustiti se na modernom festivalu uz škampe i vrhunsko vino, predlažemo da posjetite Rabac.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis

You may also like

Leave a Comment