ODRŽANA PRVA VIVA VINO VIŽINADA

by Putopis

Ljubitelji vina uživali su prošli vikend na prvoj vinsko-gastronomskoj šetnji okolicom Vižinade. Ovaj događaj simpatično je nazvan Viva Vino Vižinada. Domaći i strani gosti prolazeći kroz polja, vinograde i maslinike obišli su 5 postaja s lokalnim delicijama i vinima, a dobrom raspoložanju pridonjela je i živa glazba.

ZANIMLJIVOST: Vižinada je općina s najviše vinarija i vinograda po glavi stanovnika u Istri, tu raste više od milijun čokota vinove loze, od kojih svoja nadaleko poznata vina proizvodi čak 14 lokalnih vinarija. Na području Vižinade svoje vinograde ima i najveća istarska vinarska tvrtka Agrolaguna iz Poreča. Na ovogodišnjoj Vinistri su čak četiri, od sedam dodijeljenih, platinastih medalja osvojili vinari iz Vižinade, a svjetsku kvalitetu ovdašnjih vina potvrđuju i priznanja s prestižnih svjetskih ocjenjivanja.

Dio staze vodio je trasom Parenzane, a uz prvi ” photo point” moglo se okrijepiti ukusnom pandešpanjom koju je pripremio Agroturizam Fatorić, te teraninom i kušovačom (likerom od kadulje) iz vinarije Sosich.

Na prvoj postaji domaćin je bila vinarija Brune Ferenca i Giulia Ferenca, koji su vina gostima točili osobno. Bruno Ferenac ponudio je, uz ostalo, svježu malvaziju koja je ove godine osvojila platinastu medalju na Vinistri. Agroturizam Selo Mekiši, iz kojega je istarski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti bio šampion posljednjeg Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, nudio je obilnu okrjepu s pršutom, suhim kobasicama, suhim ombolom i vratinom.

Na drugoj postaji, u hladovini parka, ukrašenog starim glazbenim instrumentima, uz drevnu templarsku crkvicu na Božjem polju, sudionike su dočekali zvuci flauta. Ukusna salata od hobotnice iz konobe Jadruhi mogla se odlično sljubiti s vinima iz vinarija Sosich i Deklić. Nakon malo manje od dva kilometra uslijedio je treći štacion, s vinima vinarija Franc Arman i Pilato, i za obnovu energije vrlo dobrodošlom maneštrom s bobićima iz gostionice Užanca. Ovdje su sudionici mogli uživati i u prekrasnom masliniku uz zvukove gitare i harmonike.

Malo više od kilometra trebalo je hodati do četvrtog štaciona, a tamo su domaćini bili vinarije Marijan Arman i Geržinić, dok je restoran Telor ponudio okrepljujuću hladnu salatu od pašte. Do petog štaciona slijedila je malo dulja dionica, ali dolazak je bio sladak. Uz vina vinarija Marina Rossija i Pina Rossija, Slatka Istra ponudila je tradicionalne istarske kolače, cukerančiće i paštine, uz kratki tečaj njihova sljubljivanja s vinom.

Na cilju u parku iza stare škole bio je završni party uz Tu i tamo band i roštilj porečke pečenjarnice Arman grill.

Vesela atmosfera i pozitivni dojmovi, kako sudionika tako i organizatora – Turističke zajednice Općine Vižinada, Općine Vižinada, Talijanske unije Rijeka i Zajednice Talijana Vižinada – nagovješćuju nastavak Viva Vino Vižinade i narednih godina.

PR članak

You may also like

Leave a Comment