BOTANIČKI VRT U ZAGREBU

by Putopis

Prošetate li se od glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu, pored legendarnog hotela Esplanada, ulicom Antuna Mihanovića, doći ćete do prekrasne oaze – Botaničkog vrta. Proljeće je idealno vrijeme za posjetiti ga i uživati u njegovim zelenim, cvjetnim perivojima. To smo učinili i mi. Nadamo se da će vam naše fotografije barem malo dočarati svu njegovu ljepotu i raskoš.

Botanički vrt jedan je od najstarijih vrtova ovakve vrste u Hrvatskoj, a začetnik ideje bio je prof. dr. Bohuslav Jiruš, prvi profesor botanike na zagrebačkom sveučilištu. Njegov nasljednik, profesor Antun Heinz tu je ideju uspio i ostvariti 1889. godine. Prve biljke zasađene su 1892. godine.

U vrtu raste oko desetak tisuća biljnih vrsta iz Hrvatske i cijelog svijeta. Osim što se može uživati u prirodi i šetnji vrtom, za učenike i studente organiziraju se radionice prema dogovoru, a povremeno se održavaju i umjetničke radionice slaganja slika od cvjetnih latica (toMAgo), izrade origamija i fotografiranja biljaka. U proljeće i jesen također se održava prigodna rasprodaja bilja. Sve detalje možete pogledati ovdje.

Botanički vrt je dio Prirodoslovno – matematičkog fakulteta i njegova prva i osnovna namjena je služiti sveučilišnoj nastavi i znanstvenom radu iz područja biologije. On je također dio niza parkova i perivoja koji čine tzv.“Lenucijevu potkovu”.

Zbog svoje velike obrazovne, kulturno-povijesne i turističke vrijednosti od 1971. godine zaštićen je zakonom kao spomenik parkovne arhitekture.

Radno vrijeme: vrt možete posjetiti ponedjeljkom i utorkom od 9 do 14.30 sati, a od srijede do nedjelje vrt radi od 9 do 16 sati. Ponedjeljkom i utorkom tijekom školske godine ulaz u Botanički vrt je besplatan za sve posjetitelje. Cijena ulaznice je 2 eura, a za učenike i studente 1 euro. Od 2024. godine svi umirovljenici s hrvatskim državljanstvom, uz predočenje osobne ili umirovljeničke iskaznice, imaju besplatan ulaz. Ostale detalje oko posjeta kao i mapu vrta pogledajte ovdje.

“POSVOJITE” BILJKU ILI KLUPU

Želite li pomoći vrtu i donirati sredstva za njegovo uređenje možete to učiniti i “posvojiti” biljku ili klupu. Ovisno o vašoj donaciji dobit ćete pločicu na klupi ili na biljci na period od godine dana ili pet godina. Zbog velike popularnosti ove akcije, broj pločica na klupama je ograničen. Prikupljanje donacija je već desetljećima uobičajena praksa u mnogim botaničkim vrtovima diljem svijeta. Sve detalje oko ove akcije možete pronaći ovdje.  

Preporučamo svim ljubiteljima prirode da posjete Botanički vrt i to baš u proljeće kada je u svom punom sjaju. Vjerujemo da ćete uživati.

Fotografije: Putopis

Jasminka Đaković

You may also like

Leave a Comment