FJALLRAVEN – U SKLADU S PRIRODOM

by Putopis

Otići u prirodu, opustiti se, ‘isključiti se’ od svakodnevne rutine i jednostavno uživati u svim njenim čarima. Za mene nema ljepše provedenog vremena. Bilo da se radi o planinama, šumi, ili npr. samo odlasku u park, boravak u prirodi mi puni ‘baterije’.

Fotografija: Domagoj Sever

Kako bi se što bolje i udobnije osijećala, potrebna mi je i prava odjeća i obuća. Fjallraven, poznati švedski brand outdoor odjeće, obuće i opreme, pravi je primjer kako uživati u prirodi, ali u isto vrijeme i brinuti se o njoj.

Razgovarali smo sa Zvonimirom Baturom, predstavnikom Fjallravena za Hrvatsku, o tome što predstavlja brand, njegovoj misiji, ali i novoj proljetno/ljetnoj kolekciji.

Putopis: Predstavi nam ukratko novu kolekciju?

Zvonimir: Proljetno/ljetna kolekcija je fokusirana na to da se svim ljudima približi ideja povratka prirodi na način da postanu aktivniji u svom svakodnevnom životu. Razlog tome je da osvijestimo probleme s kojima se priroda suočava zbog ljudskog djelovanja i zapuštanja u nekim određenim segmentima kako bi na taj način shvatili zapravo koja je prava bit:

A prava bit je da prirodu čuvamo kako bi služila osim nama i generacijama koje dolaze.

Fotografija: Putopis

Putopis: Koji su tvoji omiljeni Fjallraven proizvodi?

Zvonimir: Moji omiljeni proizvodi … imam ih dosta. Imao sam čast isprobati dosta stvari. Jako volim njihove ruksake, recimo Hypack ruksak. Riječ je o velikom ruksaku, 45-50 l zapremnine, koji je uz to i ergonomski dizajniran. Na taj način je super spoj funkcionalnosti i udobnosti za sve što nas čeka na trekingu, planinarenju i slično. Keb hlače, možda čak i ove Abisko koje su predstavljene danas, koje su zanimljive jer se donji dio može odvojiti pa one u kratkom periodu na vrlo jednostavan i brz način postaju kratke hlače. To je prednost Fjallraven kolekcija, upravo u tome da se cilja na funkcionalnost uz, naravno, održivost materijala i što manji negativni utjecaj na prirodu.

Fotografija: Domagoj Sever

Fotografija: Putopis

Putopis: Koje su tvoje preporuke – što odabrati iz kolekcije za proljeće?

Zvonimir: Prema različitim ljudima, različitih fizičkih sprema i načina provođenja vremena u prirodi  imamo segmentirane linije. Svi ljudi koji vole malo ozbiljnije izazove, za njih su namjenjne linije Keb, koja je prije svega za treking. Uz nju, tu je i Abisko koji je sličan, ali ipak malo više namjenjen toplijim podnebljima. Savršen zapravo za naše klimatske uvijete, u kojima je temperatua iznad 20 stupnjeva zbog prozračnih materijala koji dobro podnose takve visoke temperature, za recimo švedske pojmove. Za ljude koji su ipak više skloni tome da dobro izgledaju prije nego što odlaze u prirodu, ali ako se nađu u situaciji da odu u prirodu, što pozdravljamo i podržavamo, odlične su linije Greenland. To je jedna od prvih Fjallravenovih linija i vrlo je nosiva. To su stvari koje mogu funkcionirati čak i na poslovnim sastancima s obzirom na to da ne izgledaju toliko tehnički napredne, a s druge strane su dovoljno tehnički napredne da nam pruže sve što nam treba – i zaštitu od vremenskih uvjeta i funkcionalnost i slobodu pokreta u slučaju da pobjegnemo iz grada. Uz tu drugu skupinu koja je malo nosivija tu je i linija High Coast sa nizom komada također namijenjenih toplijim vremenskim uvijetima.

Hvala Zvonimiru na svim informacijama, a donosimo i link za sve koji žele saznati više o ovom švedskom brandu  Fjallraven

Fotografija: Domagoj Sever

Fotografija: Domagoj Sever

Fotografija: Putopis

Fotografija: Putopis

 

Razgovarala: Jasminka Đaković

 

You may also like

Leave a Comment