Turistička zajednica grada Zagreba predstavila je aktualne projekte vezane uz gastronomiju. Globalni trendovi pokazuju sve veći značaj kulinarskih iskustava. Prema godišnjem izvještaju mreže putničkih agencija Virtuoso, putovanja posvećena hrani, vinu i vrhunskim pićima spadaju među najtraženija iskustva. Prema podacima UN Tourism, turisti u prosjeku troše do 30 % svog budžeta na hranu i piće. Time gastronomija postaje važan faktor prepoznatljivosti i motiv dolaska u destinaciju.

Projekt Delicious Zagreb
Chef Rudolf Štefan, vlasnik šibenskog restorana Pelegrini (jedna Michelinova zvjezdica), predstavio je projekt Delicious Zagreb – digitalnu platformu koja donosi pregled zagrebačkih restorana, barova, vinara, slastičara i proizvođača autentičnih proizvoda. Kroz preporuke, tematske rute i priče o lokalnim namirnicama, Delicious Zagreb nudi vodič kroz okuse koji oblikuju suvremenu zagrebačku gastronomsku scenu. Za one koji se žele okušati u pripremi jela, tu su i recepti poznate chefice Vesne Miletić.

Direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld, istaknula je kako gastronomija zauzima istaknuto mjesto u promociji Zagreba kao atraktivne i cjelovite destinacije. „Prema podacima World Food Travel Association (WFTA), 53% putnika na odmoru aktivno traži gastronomska iskustva, dok 81% međunarodnih turista želi istraživati lokalnu kuhinju, što pokazuje koliko gastronomija utječe na izbor destinacije.” Dodala je kako u skladu s tim trendovima, Zagreb razvija prepoznatljivu i raznoliku gastronomsku scenu. Kroz partnerstva i projekte poput Delicious Zagreb, nastoji se dodatno istaknuti bogatstvo zagrebačke kulinarske ponude i potaknuti inovativnost, profesionalnost i održivi razvoj unutar lokalne zajednice.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, Franz Letica, naglasio je važnost zajedničkog djelovanja struke i turističkih institucija. „Zagrebačka gastronomija posljednjih godina doživljava snažan uzlet. Spoj tradicije, inovacije i osobnog pristupa svakog ugostitelja stvara jedinstven doživljaj za naše goste. Upravo zato vjerujem da zajedničkim radom, razmjenom znanja i stalnim ulaganjem u kvalitetu možemo dodatno ojačati reputaciju Zagreba kao destinacije koja se pamti po okusu i doživljaju.”
Gastronomski serijal s Anom Ugarković i suradnja s Paulom Bradburyjem
Predstavljen je i novi gastronomski serijal „Ana kuha, Zagreb voli”, autorice poznate chefice Ane Ugarković. Kroz epizode Ana istražuje lokalne namirnice, tradicijske recepte i suvremene interpretacije zagrebačke kuhinje, ističući svoje omiljene zagrebačke lokacije. Ovom prigodom je izjavila: „Zagreb ima poseban gastronomski identitet – spoj tradicije, sezonalnosti i urbane energije. Kroz ovaj serijal željela sam pokazati da zagrebačka kuhinja nije samo ono što se poslužuje u tanjuru, nego i priče o ljudima, mjestima i emocijama koje stoje iza svakog zalogaja.”
Na ovom projektu TZGZ surađuje i s britanskim influencerom Paulom Bradburyjem. On kroz svoje video priče upoznaje međunarodnu publiku s autentičnim okusima i jedinstvenim doživljajima zagrebačke gastronomske scene.
Michelin Masterclass radionica za zagrebačke chefove
Osim platforme i digitalnih sadržaja, TZGZ kontinuirano razvija i praktične edukacije za profesionalce u gastronomiji. U sklopu toga, 27. listopada, u restoranu ManO2 održana je treća po redu Michelin Masterclass radionica za zagrebačke chefove. Radionica se održala, pod vodstvom chefa Alaina Weissgerbera iz austrijskog restorana Taubenkobel, nositelja dvije Michelinove zvjezdice. Tom prilikom izjavio je: „U Hrvatskoj se jede izvrsno — sjajni kuhari rade s domaćim proizvodima, cijeneći raznolikost namirnica i kuhinja. Njihov pristup temelji se na jednostavnosti i poštovanju sastojaka.“. Na radionici je sudjelovalo 11 chefova i sous-chefova iz 8 restorana: Balon, Dubravkin put, Gallo, Izakaya, Le Bistro Esplanade, Pod Zidom Bistro, Tač i Zinfandel’s. Prva Masterclass radionica globalnog gastro vodiča Michelin izvan Francuske – održana 2023. u Zagrebu – bila prva takve vrste u svijetu.

Fotografije hrane: Putopis, sva prava pridržana. Fotografije su ilustrativnog karaktera.
Fotografije s događanja ustupila Turistička zajednica grada Zagreba.
