MALOSTONSKE KAMENICE – POSJETILI SMO UZGAJALIŠTE OVE POZNATE DELICIJE

by Putopis

Posjet Stonu ili Malom Stonu na Pelješcu nije potpun bez kušanja poznate delicije ovog kraja, kamenice. Ove školjke uzgajaju se u Malostonskom zaljevu više stotina godina. Povijesni podaci pokazuju da su se uzgajale već u 17. stoljeću. U zaljevu se miješa slana i slatka voda, rijeka Neretva se ulijeva u more, zimi često padaju kiše, more je čisto, a sve to pogoduje rastu i uzgoju kamenica.  

Kamenica je još u starom Rimu prepoznata kao prava delicija. Smatrali su da je ona prirodni afrodizijak. Njima su se častili i dubrovački vlastele na renesansnim gozbama. Danas se ona može spremiti na nekoliko načina, ali najčešće se jede kao predjelo svježe otvorena i s nekoliko kapi limunovog soka. 

Izlet brodom na farmu kamenica

Za drugačiji doživljaj kušanja kamenica od onog „klasičnog“ u restoranu, predlažemo izlet brodom na farmu kamenica. Mi smo se zaputili iz Malog Stona gdje se takvi izleti organiziraju u sklopu obiteljskog restorana Bota Šare. Restoran njeguje tradicionalnu dalmatinsku kuhinju. Posebno zanimljiva je priča s njihovih početaka. Kada je obitelj Šare kupila stare podrume i bastion gdje se sad nalazi restoran, našli su dvije rukom ispisane kuharice. Te stare kuharice još iz Dubrovačke Republike postale su baza kuhinje restorana. 

Ispred restorana usidren je brod koji vozi goste kroz zaljev.

Tijekom vožnje vidjet ćete uzgajališta kamenica i dagnji, a od domaćina ćete čuti ukratko o povijesti ovog kraja te uzgoju kamenica. Iz broda se pruža impresivni pogled na grad te Stonske zidine.

Stonske zidine u brojkama: duge su 7000 m, imaju 3 tvrđave, 41 kulu i 7 bastiona. 

Uz prekrasne prizore i plavetnilo mora, vožnju upotpunjuje kušanje ušećerenih badema i domaće travarice.

Nakon kraće vožnje stiže se do drvene platforme sa stolovima, malom kuhinjom te otvorom gdje se nalaze školjke. 

Kamenice direktno iz mora na tanjur

Saznali smo da se kamenice prvo love na mrežu, a zatim stavljaju na konop. Školjke se vade iz mora, gosti sudjeluju u čišćenju i doslovno ručak im iz mora stiže na tanjur. 

Dagnje se kuhaju na licu mjesta, a kamenice se naravno jedu svježe izvađene iz mora.

Vidjeli smo i tehniku otvaranja kamenica, nož se prvo stavlja na tanju stranu školjke te se onda ide prema dnu.

Meso svježe kamenice je bijelo-sive boje, mekano, sočno i slanog, „morskog“ okusa. Začinili smo ga naravno s par kapi limunovog soka, a uz to odlično je pasalo i domaće bijelo vino. 

Zanimljivost: Meso ove školjke bogato je bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima A, B1, B2, C i D te obiluje cinkom. Malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti i zaštićena je na području Europske Unije.

Uz odličan ručak i druženje, okruženi pogledom na more sa svih strana naš izlet bližio se kraju. Došlo je vrijeme za povratak brodom u Mali Ston. Puni dojmova nastavili smo naše putovanje, a ovo je jedan od izleta koji ćemo sigurno pamtiti.

Jasminka Đaković

Fotografije: Putopis. Sva prava pridržana.

Izlet u organizaciji agencije Equilibri Travel.

You may also like

Leave a Comment