KULTURA I ODRŽIVOST U FOKUSU NJEMAČKOG TURIZMA 

by Putopis

Njemačka je oduvijek bila atraktivna turistička destinacija. Bogata poviješću, kulturom i umjetnošću privlači goste iz cijelog svijeta pa tako i iz Hrvatske. Da je hrvatskih turista sve više potvrdio nam je i Christian Sallai, voditelj regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice na druženju s predstavnicima medija koje je održano u Zagrebu.

Njemačka sve popularnija – porast gostiju iz Hrvatske

Saznali smo da je od siječnja do prosinca prošle godine ostvareno 576.348 noćenja gostiju iz Hrvatske. Ovaj podatak predstavlja porast od 13,5 % u odnosu na isti period prethodne godine. Njemačka se tako nalazi na prvom mjestu na ljestvici inozemnih turističkih destinacija za hrvatske putnike. Prema istraživanju, 52 % hrvatskih putnika posjećuje Njemačku radi odmora, 24% dolazi poslovno, a preostalih 24% iz ostalih razloga. Hrvatski turisti obično u Njemačkoj ostvare 8 noćenja, a trošak po putovanju iznosi prosječno 698 Eura. 

Za turiste iz Europe koji žele istraživati kulturnu ponudu, Njemačka je destinacija koja zauzima prvo mjesto. Od 173 milijuna europskih putovanja vezano uz kulturu, 18,7 milijuna vodilo je upravo u Njemačku. Istraživanja su pokazala da turiste najviše privlače atrakcije (47%), gradski pejzaži i arhitektura (35%) te umjetnička i kulturna ponuda (33%). 

Jasne poruke turističke zajednice: Simply feel good i Stay longer

S tim u vezi Christian Sallai predstavio je i kampanje Njemačke turističke zajednice: Cultureland Germany, 52 mjesta UNESCO svjetske baštine, Simply FEEL GOOD, Stay Longer, 250 godina rođenja Caspera Davida Friedricha te obilježavanje 35. obljetnice pada Berlinskog zida. Spomenulo se i UEFA EURO 2024. natjecanje koje je dodatno doprinijelo povećanju posjeta. Turistička zajednica Njemačke kroz svoje aktivnosti potiče duže, održive boravke u Njemačkoj, oglašavaju se certificirane destinacije i ponude te kulturna i umjetnička scena u urbanim, ali i ruralnim sredinama. 

Razloga za posjet Njemačkoj je mnoštvo, a posebno s navedenim aktivnostima i bogatim programima u ovoj godini. Više detalja o raznim programima i aktivnostima možete pogledati ovdje. Niti 2025. godina neće biti manje zanimljiva. Iz Njemačke turističke zajednice najavili su razne aktivnosti koje će se odvijati u Chemnitzu, Europskoj prijestolnici kulture za 2025. godinu. 

Naslovna fotografija: Putopis.

Fotografije: Matej Čepl.

You may also like

Leave a Comment