Prijedlog za izlet: Virovitica i Park prirode Papuk

by Putopis

Želite iskoristiti vikend za negdje otputovati i napuniti baterije? A uz to ste zaljubljenici u bajkovite dvorce, moderne muzeje i prekrasnu prirodu? Ako je odgovor da, upravo bi posjet Virovitici i Parku prirode Papuk mogao biti idealan odabir za izlet.

VIROVITICA

Na sjeveroistoku Hrvatske, svega dva sata udaljen autom od Zagreba, smjestio se grad koji nas je jednakom mjerom privukao kulturnom baštinom, arhitekturom i prirodom. Riječ je o Virovitici. Specifična po dizajnerskim mostovima, Virovitica je poznata i kao mala Venecija. Ali osim mostova, njezin lajtmotiv je i nedavno obnovljeni dvorac, nazvan prema plemićkoj obitelji Pejačević.

Smješten u samom centru grada, jedan je od najljepših hrvatskih dvoraca. Danas se u njemu nalazi i Gradski muzej, koji je 2020. godine proglašen najboljim muzejom u državi. Ako putujete vikendom, imajte na umu da je nedjeljom muzej zatvoren za posjetitelje. Ipak, grupni posjeti su mogući uz prethodnu najavu. Tako da ukoliko dolazite s društvom, svakako najavite svoj dolazak unaprijed. Više informacija o radnom vremenu i cijenama ulaznica možete pronaći ovdje.

Osim šarmantnog rozog dvorca i novouređenog postava, dio kompleksa čini i park ispred zgrade muzeja. Nas je najviše zaintrigirao Glazbenim mostom. Naime, riječ je o mostu koji stvara zvuk prilikom hodanja preko njega te tako čini idealan prilaz muzeju.

Nakon posjeta dvorcu Pejačević i uživanja u parku, preporučili bi vam ispijanje kave u preslatkom kafiću Chocolate café, koji se nalazi blizu muzeja. Uz finu kavu, ovdje možete pojesti i najbolje palačinke u gradu! Ljubitelji slatkog zasigurno neće ostati razočarani.

Još jedan od simbola Virovitice je i barokna crkva Svetog Roka. S obzirom na to da je udaljena svega nekoliko minuta hoda od dvorca, naša preporuka je da ovu samostansku crkvu posjetite nakon razgledavanja muzeja i upoznavanja s bogatom prošlošću Virovitice.

Ako se pitate imamo li savjet kako završiti dan, odgovor je naravno, uz finu hranu. Ako volite minimalistički interijer, nema boljeg izbora od nedavno otvorenog bistroa Infinity. A uz bogatu ponudu lokalnih vina i hrane, moći ćete istovremeno uživati u opuštenoj i autentičnoj atmosferi ovoga kraja. Ali i odmoriti prije nastavka putovanja prema srcu Slavonije.

GEO INFO CENTAR VOĆIN

Geo info centar Voćin, udaljen je manje od sat vremena autom od Virovitice te predstavlja savršenu destinaciju za sve zaljubljenike u geologiju i biologiju. Riječ je o modernom i inovativnom centru, koji će zasigurno zainteresirati i one koji ranije nisu bili zaluđeni prirodnim znanostima. Dobra vijest je kako Geo info centar radi vikendom dok je ponedjeljak jedini dan kada je zatvoren za posjetitelje. Cjenik ali i detaljnije upute o radnom vremenu i informacijama kako doći do Voćina, proučite ovdje.

Putovanje u prošlost zemlje započinje u kino dvorani, a nastavlja se kroz tri postava: postav geologije, biologije i kulturno – povijesne baštine. Kroz iskustvo virtualne stvarnosti te interaktivni i suvremeni sadržaj, poseban naglasak stavljen je upravo na Papuk. A ako pitate nas, nema boljeg uvoda za posjet Parku prirode Papuk i uživanje u prirodnim ljepotama Slavonije.

PARK PRIRODE PAPUK I PARK ŠUMA JANKOVAC

Papuk je najpoznatija planina smještena usred slavonske ravnice. Radi svojih karakteristika, njezin najveći dio proglašen je Parkom prirode. Mi smo ga posjetili nakon razgledavanja Virovitice i Voćina, a isto savjetujemo i vama. Pitate se zašto? Odgovor leži u harmoničnoj atmosferi i idiličnoj prirodi kojom ovaj kraj odiše. Park prirode Papuk zauzima veliko područje, a dio koji smo mi odlučili istražiti slovi kao jedan od najljepših dijelova čitave planine. Riječ je o Parku šume Jankovac.

Ovaj živopisan park nalazi se u centralnom dijelu Papuka, na 475 metara nadmorske visine. Sastoji se od brojnih atrakcija, a mi vam donosimo neke od najzanimljivijih. Prva je svakako tzv. Grofova staza, nazvana prema grofu Josipu Jankoviću. Riječ je o poučnoj stazi koja će vas odvesti do glavnih točaka Jankovca. Uključujući i veličanstveni slap Skakavac te dva jezera.

Nakon uživanja u prirodi, preporučujemo vam da posjetite i jankovačku suvenirnicu. Ondje ćete pronaći simpatične poklone sa simbolima Papuka. Iako smo mi ovoga puta Jankovac propješačili, ovo nije jedini način razgledavanja. Naime, avanturistima na raspolaganju stoje bicikli pa čak i kanu! Za vožnju u kanuima nije potrebno imati vodiča, a djelatnici Parka osiguravaju i svu potrebnu dodatnu opremu. Iako je Park šuma Jankovac jedan od najposjećenijih i najljepših dijelova Papuka, ova planina sastoji se i od mnogih drugih sadržaja koje vrijedi posjetiti. Adrenalinski park Duboka i Kuća Panonskog mora samo su neki od dojmljivijih. Ipak, njih ćemo morati istražiti drugom prilikom. A sasvim smo sigurni da ćemo se ubrzo vratiti. Park prirode Papuk za posjetitelje je otvoren svakog dana, a detaljni cjenik usluga koji uključuje cijene ulaznica, suvenira i ostalih aktivnosti možete naći ovdje.

Ukoliko tražite bijeg od gradske gužve i užurbanosti, Park prirode Papuk vas sigurno neće razočarati. A kako smo mi prije uživanja u ljepotama Papuka posjetili Viroviticu, shvatili smo kako se ove dvije destinacije savršeno nadopunjuju. Uostalom, spoj idilične prirode i bogate kulturne baštine nikada ne može biti loša ideja za izlet, zar ne?

Tekst: Emina Paćalat

Fotografije: Putopis

You may also like

Leave a Comment