FESTIVAL SVJETLA ZAGREB

by Putopis

Nakon dvogodišnje stanke, u Zagreb se ponovno vraća Festival Svjetla. Festival počinje u srijedu 16. ožujka, a traje do nedjelje 20. ožujka. Tijekom pet dana, od 18 do 23 sata, posjetitelji će moći obići 32 umjetničke, svjetlosne atrakcije na lokacijama Gornjeg i Donjeg grada. Ove godine kreativna i inspirativna umjetnost svjetla šalje posebnu poruku – a to je poruka jedinstva, tolaerancije i mira.

Novost su i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina i Sarajeva. Tako će gosti iz Sarajeva na Europskom trgu simbolično predstaviti interaktivnu, svjetlosnu skulpturu – Srce Europe – koja uz 3D mapping svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Umjetnici iz Berlina će svjetlost “preliti” na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i Muzeja za umjetnost i obrt. Također nas iz berlinske kreativne radionice očekuju dvije instalacije Zemlja i Mars, visoke preko 4 metra, na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici.

Novost je i tematska utrka Glow run koja će se održati u subotu 19. ožujka u 22 sata sa startom na Marulićevom trgu. Dvije lokacije bit će posvećene ženama koje su oblježile Hrvatsku povijest. U velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba bit će svjetlosno – glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. Na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici prisjetit ćemo se lica važnih žena koje su ostavile svoj pečat u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Najmlađi posjetitelji moći će se zabaviti na tri svjetlosna igrališta: na Dubravkinom putu, Trgu Mažuranića i kod istočne strane zgrade HAZU. Sve ostale detalje programa festivala možete pogledati ovdje, a kartu možete preuzeti ovdje. Ulaz za sve programe je besplatan.

You may also like

Leave a Comment