DRAVSKA PRIČA

by Putopis

Jeste li bili u Noskovcima? Naše istraživanje zelene Hrvatske odvelo nas je u ovo malo mjesto koje se nalazi u Virovitičko – podravskoj županiji, nekih 40-tak minuta vožnje od Virovitice. Noskovci su se smjestili uz Dravu, na samoj granici s Mađarskom, dio su općine Čađavica i tamo se priroda čuva na poseban način. U starom ljetnikovcu grofa Drašković, koji se nalazi u perivoju koji je zaštićeno područje prirode, smješten je Posjetiteljski centar Dravska priča. Ljetnikovac je nekada bio i osnovna škola, a danas je moderan multimedijski centar koji na interaktivan način priča priču o važnosti očuvanja prirode, biljnog i životinjskog svijeta.  

ZELENI POJAS I UNESCO REZERVAT

Ovaj dio Hrvatske je važno ekološko područje. Dravska priča dio je regionalnog parka Mura – Drava koji se proteže kroz 5 županija (Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko – križevačku, Virovitičko – podravsku i Osječko – baranjsku). Također, dio je i jednog od najvažnijih europskih riječnih sustava – Drave, Mure i Dunava (Hrvatski Zeleni pojas). Time je dio najvećeg jedinstvenog riječnog prekograničnog UNESCO rezervata biosfere u Europi koji se proteže kroz nekoliko država  – Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Srbiju i Mađarsku. Nadalje dio je i Europske ekološke mreže Natura 2000.

O CENTRU

Na ulazu u centar Dravska priča dočekat će vas obnovljeni ljetnikovac u uređenom perivoju i veliki 3D mural. Naslikana je rijeka Drava i život oko nje – stari čamac, rode, orao štekavac, ribe, dabrovi, sve ono što je za nju karakteristično. To je ujedno i zanimljiva foto lokacija. 3D ilustracije „se nastavljaju“ i kroz hodnike odnosno zidove Posjetiteljskog centra koji je upravo tako uređen da se priroda na što zanimljiviji način uklopi i prezentira posjetiteljima.

Dnevni boravak centra je glavno mjesto okupljanja i kad uđete imate osjećaj kao da ste u šumi. Tema ove prostorije su sove, od 134 vrsta sova poznatih u svijetu, u Hrvatskoj se gnijezdi 10 i sve su strogo zaštićene.

Imali smo priliku vidjeti nekoliko simpatičnih sova u perivoju u Oporavilištu. Tamo se nalaze i nastambe za rode i orlove i sve ostale ozlijeđene ptice koje su nažalost nesposobne za samostalan život u prirodi pa se tamo za njih brinu djelatnici centra. Svi su naravno sretni kada se ozlijeđena ptica oporavi i kada ju mogu pustiti u prirodu.

U perivoju se još nalazi i Vrt mirisnih doživljaja, gdje se nalaze biljke koje su sadile i uzgajale naše bake, te Edukativni povrtnjak i voćnjak gdje se organski uzgajaju autohtone, stare sorte.

Tema jedne od prostorija centra, gdje se održavaju radionice i razni seminari, su leptiri. U Hrvatskoj je zabilježeno čak 3000 vrsta, a od toga je samo 186 danjih. Iznimno su važni jer su kao i pčele, oprašivači biljaka i dio prehrambenog lanca o kojem i mi ovisimo.

Konferencijska dvorana nosi naziv Ptičja pjevaonica Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, a isti naziv nosi i edukativni program o 15 vrsta ptica na tom području Virovitičko – podravske županije. Prostorija je oslikana pticama koje su prikazane u približno prirodnoj veličini. Odmah smo uočili zadivljujućeg orla štekavca s rasponom krila od 250 cm.

Zanimljivost: u centru možete vidjeti primjerke fosila starih između 140 i 280 milijuna godina, donaciju Dietmara Seeha, njemačkog kolekcionara fosila.

U podrumu se nalazi multimedijski centar koji na interaktivan način donosi mnoštvo interesantnih informacija iz biljnog i životinjskog svijeta uz rijeku Dravu. Tako na primjer možete čuti pjev i glasanje raznih ptica, „ući“ u nastambu dabra, vidjeti što se sve nalazi u kapljici vode i „proviriti“ u gnijezdo bregunice, jedne od najmanjih vrsta lastavica.

Posebno nas se dojmila bioistraživačka stanica. Dvije moderno opremljene prostorije za edukativne programe, kojima se mogu služiti djeca, studenti, ali i sami djelatnici te svi istraživači prirode. Na raspolaganju su im mikroskopi, vage, uređaji za filtriranje vode, razni indikatori za određivanje pH vrijednosti te ostalo potrebno laboratorijsko posuđe.  

AKTIVNOSTI

Dravska priča idealno je mjesto za sve ljubitelje prirode. U centru se nudi mnoštvo programa i aktivnosti i mogu se koristiti svi sadržaji i oprema. Posebni programi napravljeni su upravo za djecu – razne radionice i škole u prirodi. U centru se nalazi i hostel sa 34 kreveta u kojem može boraviti cijeli razred sa nastavnicima, a sobe su uređene na temu prirode.

Također možete ići na organizirane biciklističke ture ili ture obilaska Drave kanuima. Posjetiteljima se nudi i mogućnost organizacije promatranja ptica na promatračnicama za ptice u Noskovcima i na Križnici uz korištenje opreme kao što su dalekozori i teleskopi. Prilikom naše šetnje poučnom stazom do Drave „sreli“ smo djetlića, ali ga ovaj put nismo stigli uslikati foto aparatom. Važno je napomenuti da je Posjetiteljski centar, kao i perivoj koji ga okružuje, u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom.

Posjet centru možete povezati s ostalim zanimljivim lokacijama u okolici. To može biti jedan jako lijepi vikend izlet, a ako niste već posjetili ovaj kraj definitivno ćete otkriti i doživjeti nešto novo. Donosimo vam još nekoliko ideja kako još možete kombinirati posjet ovom centru i ostalim zanimljivim mjestima u okolici.

PLEMIĆKA RUTA

Posjetiteljski centar Dravska priča nalazi se na „Plemićkoj ruti“ Virovitičko – podravske županije. To je turistička ruta koja povezuje dvorce, muzeje, prirodne ljepote županije, sva mjesta koja su u povijesti obilježile plemićke obitelji Pejačević, Drašković, Janković, Schaumburg – Lippe i Mihalović. Na toj turi između ostalog možete posjetiti Dvorac Janković u Suhopolju, dvorac Pejačević u Virovitici, kuću Petra Preradovića, pustaru Višnjica, izletište Jankovac. Dvorac Janković iz 18. stoljeća obnovljen je 2019. godine, zaštićeno je dobro kulturne baštine, a perivoj oko njega je prirodno zaštićeno dobro parkovne arhitekture. U dvorcu možete prespavati u jednoj od 15 soba, a tamo se nalazi i 5D kino. Pustara Višnjica nalazi se nedaleko od Slatine i pravo je odredište za sve ljubitelje prirode. Tamo se možete okušati u jahanju, voziti se kočijom, hraniti jelene, voziti bicikl, sudjelovati u kulinarskim ili slikarskim radionicama. Svakako preporučamo i posjet najljepšoj gorskoj dolini Parka prirode i UNECSO svjetskog geoparka Papuk  – dolini Jankovac. Dolina je dobila ime po grofu Josipu Jankoviću koji se njome toliko oduševio da se u nju i preselio, a pokopan je u jednoj od špilja. Danas je to poznato planinarsko izletište s domom sa 60 ležajeva, poučnim stazama, gorskim potocima, jezerima i slikovitim slapom Skakavcem.

ZELENA RUTA

Osim na „Plemićkoj ruti“ Posjetiteljski centar Dravsku priču možete obići i u sklopu „Zelene rute“ Virovitičko – podravske županije. Ona povezuje razne „zelene punktove“ kao što su poučna staza Virovitička Bilogora, dvorac Pejačević, arboretum Lisičine, Virovitičke ribnjake i Park prirode Papuk.

Naš kratki posjet ovom dijelu Hrvatske i Dravskoj priči ponovno nas je podsjetio koliko prirodnih ljepota imamo. Sada jedva čekamo ponovno posjetiti Virovitičko – podravsku županiju i polako ih sve otkrivati.

Jasminka Đaković

Blog je napravljen u suradnji s posjetiteljskim centrom Dravska priča

You may also like

Leave a Comment