Advent u Zagrebu

by Putopis

Prva adventska svijeća na Manduševcu i lampice na Zrinjevcu su upaljene i najljepše doba godine je započelo. Ove godine Advent u Zagrebu vraća nas u djetinjstvo. Mnogobrojne igračke, božićne lampice, ukrasi i preko 100 koncerata donose čaroliju blagdana u grad. Izdvojili smo neke lokacije i događanja u gradu u kojima možete uživati sve do 7. siječnja 2022.

Trg bana Josipa Jelačića

I ove godine na glavnom gradskom trgu osvanuo je prekrasno ukrašeni bor, ovoga puta prigodna dekoracija su i igračke. Na trgu možete uživati i u bogatom kulturno-umjetničkom programu. Brojne folklorne skupine, pjevački zborovi, dječji zborovi i vokalni ansambli zasigurno će razveseliti domaće i strane goste. Dječji program počinje u 11h, a večernji u 18h.

Zrinjevac

Uz već tradicionalne lampice, mališani u parku mogu uživati u predstavama, a oni malo stariji u večernjim koncertima koji počinju u 19h. 3.12. nastupa Matija Cvek, 4.12. Mia Dimšić, 5.12. Damir Kedžo, 10.12. Ante Gelo & Friends vol.1, 11.12. Meritas & Jelena, 12.12. Sestre Palić, 17.12. Ante Gelo & Friends vol.2, 18.12. Najljepše operne arije i dueti, 19.12. Cantores & Ayllu, 24.12. (12h) Filmmusicorkestra vol.2, 26.12. Vanessa Mioč.

Park Akademije likovnih umjetnosti

Park ukrašen magičnim kupolama s kristalnim lusterima koji zrcale mnoštvo boja pravo je mjesto za uživanje u bojama i čaroliji Božića. Uz koncerte koji počinju u 20h, predlažemo i posjet prodajnoj izložbi ‘Plati i nosi’ studenata akademije od 17. – 22. prosinca. Subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati možete se okušati i u crtanju portreta, ilustracija, stripa te izradi pozlate i mozaika. Informacije i prijave za radionice: 099 244 2117

Fuliranje

Od 2. do 31.12. 2021. na terasi Oleander hotela Esplanade čeka nas jedno od najpopularnijih adventskih događanja – Fuliranje, koje ove godine slavi svoj 10. rođendan. Osim u dobroj glazbi, uživat ćemo i u delicijama koje će nam pripremiti najpoznatiji hrvatski chefovi – Ana Grgić, Mate Janković, Mario Mihelj i Ivan Pažanin. Pored ukusne hrane, u 12 ugostiteljskih kućica, naći će se i sjajni barovi – Gingle Bells, Rakijarnica i Acrobat Champagne&Wine. Posjetitelje očekuju još brojna iznenađenja te humanitarna aukcija Zaklade Marina Ćilića.

Advent u Ladu

Najpoznatiji folklorni ansambl u Hrvatskoj, u svojim prostorijama na Trgu republike Hrvatske 6A, predstavit će nam tradicionalne božićne napjeve i plesni program iz svih krajeva Hrvatske. Program je na rasporedu 1.12., 3.12., 4.12., 8.12., 10.12., 11.12. i 18.12. u 19h.

Strossmayerovo šetalište

Prigodno ukrašene božićne kućice i ove godine nude mnoštvo delicija. Na šetalištu možete i zaplesati uz taktove vesele glazbe petkom, subotom i nedjeljom od 20h.

Plato Gradec

Jedna od najpopularnijih lokacija za fotografiranje ni ove godine neće vas razočarati. Prekrasno ukrašeni borovi i posebno izdvojeni ‘photo pointovi’ prava su prilika da napravite svoje božićne fotografije. Na platou je postavljeno preko 250 jelki, ukrašenih sa preko 2000 kuglica i 8 kilometara lampica. Na Badnjak, u suradnji s udrugom Mali zmaj, dio tih jelki će biti doniran obiteljima lošijeg socijalnog statusa, a do tada te jelke mogu kititi svi građani i tako dati vlastiti doprinos.

Oktogon

Nedavno obnovljeni prolaz, ove godine je mjesto jedne neobične umjetničke instalacije. U prigodnom obliku bora, izvana prikazuje suvremenu civilizaciju i modernu tehnologiju, a iznutra tradiciju. Tamo možete pronaći tradicionalne igračke i ukrase za bor.

Trg sv. Marka

Ukoliko se želite fotografirati sa orašarima, ovaj prekrasni gornjogradski trg je pravo mjesto za to.

Park Bele IV.

Vrt uređen sa mnoštvom lampica i zlatnih dekoracija koje se spuštaju sa visokih stabala vodi vas u jedan magičan svijet. Tamo vas čeka i ‘photo point’ – mjesec. Zaželite želju i svoju sliku ‘sa mjeseca’ podijelite na društvenim mrežama uz hashtag #moonwishzagreb.

Ilica

Projekt Ilica: Q’Art izložit će u Ilici 19. prosinca unikatne, ručno rađene radove i time nas podsjetiti na vrijednost zajedništva, solidarnosti, socijalnu osjetljivosti i ljubav. Tu ćemo moći pronaći i jedinstvene božićne poklone za naše najdraže.

Ovo su samo neka od mnogobrojnih događanja u gradu, a sve detaljne informacije o Adventu u Zagrebu možete pronaći ovdje.

Naslovna fotografija: Julien Duval

You may also like

Leave a Comment